@wyszomir wspaniałe są twoje zdjęcia makro! Nie tylko te ostanie
@wyszomir wspaniałe są twoje zdjęcia makro! Nie tylko te ostanie
Super foto. Skakun, 299 i 301 - znakomite.
Pozdrawiam.
chłopaki, pięknego macie "zajoba"Może kiedyś i mnie starczy cierpliwości i chęci
Szacun i proszę o więcej .
---------- Post dodany 14-11-15 o 00:04 ---------- Poprzedni post był 13-11-15 o 23:50 ----------
Ale i tak, w sumie kolega Kaczy będzie miał swoje zdanie![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Dzięki za miłe słowa - i jedziemy dalej.
Chrząszcze z rodziny biegaczowatych to często dość trudny temat z racji bardzo dużej ruchliwości i płochliwości. Kiedyś podczas popołudniowego spaceru coś tam (już nawet nie pamiętam co - widocznie nic specjalnie ciekawego) fotografowałem na leśnej dróżce gdy nagle... kilkadziesiąt cm ode mnie wylądował zielony chrząszcz - na tyle pechowo, ze przewrócił się przy lądowaniu na grzbiet. Odwrócił się natychmiast bez problemu, natomiast był na tyle zaskoczony sytuacją, że znieruchomiał na kilkadziesiąt sekund - i udało się to wykorzystać do zrobienia mu sesji zdjęciowej. Dodatkowo słońce akurat schowało się za chmurką - była to bardzo szczęśliwa okoliczność ze względu na bardzo intensywny połysk modela - w ostrym słońcu na zrobienie zdjęcia szans bym nie miał, a nie wiem, czy na próbę zacienienia blendą nie zareagowałby natychmiastową ucieczką (reakcja sprawdzona na kilku innych egzemplarzach tego gatunku).
307.
308.
A skoro już jesteśmy w temacie chrząszczy - dwa kadry pospolitego w naszych borach kłopotka:
309.
310.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Kolejny skakun od frontu - z odbiciem w oczach:
311.
- para ogrodnic niszczylistek - jak widać samiec na grzbiecie samicy nie przeszkadza jej w posiłku:
312.
- kolejne figle - tym razem w wykonaniu lednic zbożowych:
313.
- i na zakończenie wstawki - spotkanie Dawida z Goliatem:
314.
Pozdrawiam!
Super![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Szczotki super! Na 298 to przód gąsienicy?
Przyznam, że złotolitki jeszcze nie widziałem![]()
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Dzięki za opinie!
Tak, to przód.
Kolejnych kilka zdjęć - jakiś maleńki pluskwiak (jak widać po zawiązkach skrzydeł - jeszcze w larwalnej postaci) z niesamowitymi oczami:
315.
inna, nieco większa larwa pluskwiaka na kłosie trawy:
316.
i odrobina seksu w wykonaniu biedronek:
317.
Pozdrawiam!