Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: jaki obiektyw do E520- zdjęcia sportowe

Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

jaki obiektyw do E520- zdjęcia sportowe

Witam, co polecicie amatorowi do robienia zdjęć sportowych? Wiem, że przydałby się jasny teleobiektyw ale na taki mnie nie stać póki co.
    Budżet: 1000zł ( 1500zł max)
    Body: E520
    Cel foto.: motocross
    mile widziany AF.

Co w ogóle sądzicie na temat AF przy tego typu zdjęciach? różne opinie na forach spotykam. Mimo wszystko wydawało mi się, że na początek AF jest jak znalazł!

Poradźcie proszę od czego mogłabym zacząć, aby fotki wychodziły lepsze niż te zrobione 14-42 mm.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Z Olka masz do wyboru:

- 40-150/3.5-4.5 - trochę bardziej jasne, trochę bardziej wolne
    - 40-150/4-5.6
    - 70-300 - porównywalne z drugim 40-150 tyle że dłuższe

- 50-200 z swd i bez swd - jasne, szybkie, ale raczej za 1500 trudno będzie nawet używkę bez swd dorwać...
    - sigma 70-200 - jasna, szybka, fajna, ale jak wyżej, raczej nie ta półka cenowa
    - sigma 135-400 - mój faworyt, szybka, długa, ale ciemna (chociaż na otwartej przestrzeni w ładny dzień to nie przeszkadza, rzadko spotykana, w różnych cenach o ile już ją znajdziesz pod Olka

- 18-180 - a co, też tele, ale mało popularne, ja się nie znam, w rękach nie miałam :P
    - sigma 55-200 - odradzana wszędzie, więc w sumie nie warto jej chyba nawet wymieniać

No i jest jeszcze półka prooo, ale o niej to nie będę pisać nawet

Z takim budżetem to na początek albo tani 40-150, albo ciut droższy 70-300. Albo dozbierać faktycznie do jasnego fajnego tele

Aaa, co do AF, trudno mi powiedzieć, w motocrossie jak się ustawisz w miejscu gdzie będą przejeżdżać to możesz ręcznie ostrzyć i celować aż wjadą w ostre miejsce, ale ja bym za tę kwotę kupiła coś z AF. No chyba, że myślisz o jakimś jasnym 180/2.8 (np. Sonnar czy coś w tym stylu). Ale wizjer E-5X0 do wielkich nie należy, ew. liveview... co kto lubi
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    hmm. Nie robię zbyt wiele sportu (raz byłem na mtb). Ale akurat motocross to oczywiscie jakiś tele ale ja zabralbym ze sobą również coś krótkiego (na początek może być 14-42) + lampę (np. fl-36). Dzięki temu łatwo będziesz mógł panoramować z bliska.

##Edit
    Nie wiem jak blisko na motocrossie można podejść , na MTB mogłem bardzo blisko.
    5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria
    MZ 4/3 to nie jest najlepszy system do sportu
    moze kup sobie ZD14-54 w pierwszej wersji? obiektyw uszczelniony i dosc jasny 2,8. na alledrogo widze, ze jest sztuka za 1200zl
    http://allegro.pl/obiektyw-olympus-z...717313754.html

na forum tez jest dzial gielda, gdzie ten obiektyw ciagle sie przewija i spokojnie dorwiesz sztuke w dobrym stanie

ogolnie polecam to szkielko. w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz a roznica w porownaniu z ZD14-42 jest widoczna. jesli to nie klopot to wklej przykladowe zdjecia. popatrzymy, pogadamy

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Dobrym wyjściem jest tak jak robiłem zdjęcia na Rajdzie Magurskim. Manualne M42 135 mm f-2,8
    Ustawiłem się w ciasnej agrafce, ustawiłem ostrość na punkt, a potem robiłem zdjęcia. Miodzio wyszło.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar Arni2003
    Mieszka w
    Rumia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wyprzedałem kitowe zabawki i nabyłem używane 14-54. Chociaż starszy, jest o niebo lepszy: jaśniejszy, szybszy, trafniejszy. Po za tym jest uszczelniony więc nie trzeba się aż tak bardzo obawiać kurzu i wilgoci, co może Ci się przytrfić podczas śledzenia motorków pędzących po błotku. Z tych powodów byłby więc idealny, jest jednak trochę krótki ... Byłem kilka razy na zawodach i wiem, że jesteś w stanie podejś dosyć blisko, ale tylko w kilku miejscach. Z reguły to, co Ci się spodoba będzie na drugim końcu toru ... Potrzebujesz więc według mnie 70-300. Budżet powinien spokojnie pozwolić Ci na zakup używki. Jeżeli trochę dołożysz, kilka sklepów internetowych sprzedaje nowe za niecałe 1400 zł.
    E-520

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria
    40-150 używany z głową jest jak najbardziej ok ( mówię o nowszym, taki mam to i znam możliwości ). 70-300 tak samo, chyba ciut wolniejszy, ale niewiele a za to dłuższy. Manuale też są fajne, ale jednak na dłuższą metę AF mniej męczy, chodź nie mówię że z MF się nie da.

Jak masz siano to rzecz jasna 50-200. I ostro bardziej będzie, af szybciej pogoni - chodź to nie zawsze jest potrzebne.

14-42 warto tak czy inaczej w kieszeni nosić bo niejednokrotnie można blisko podejść, a z szeroka bardzo ciekawe foty w sporcie wychodzą. Fotografując kite-surferów uwielbiam ujęcia robione 14-54 z bardzo bliska.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama