Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: bateria (mju 5010) - formować czy nie?

Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

bateria (mju 5010) - formować czy nie?

Witam
    Dokonalam zakupu aparatu cyfrowego Olympus mju 5010 i mam pytanie dotyczace baterii , czy tą baterię też trzeba najpierw sformatowac ?? nie moge zgrac zdjęc do komputera ( bo po podlaczeniu do kompa bateria sie laduje ) zanim nie rozladuje baterii calkowicie 3 razy ??

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Blacker
    Mieszka w
    Świdnica
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TheDoglov Zobacz posta
    Witam
    Dokonalam zakupu aparatu cyfrowego Olympus mju 5010 i mam pytanie dotyczace baterii , czy tą baterię też trzeba najpierw sformatowac ?? nie moge zgrac zdjęc do komputera ( bo po podlaczeniu do kompa bateria sie laduje ) zanim nie rozladuje baterii calkowicie 3 razy ??

pozdrawiam
    Jeżeli w instrukcji dotyczącej używania akumulatora nie pisze inaczej, to należy każdy akumulator ładować na maksa, później to zależy od Ciebie...,ale powinno się rozładować go całkowicie po następnych dwóch pełnyh naładowaniach.
    Spróbuj wejść na dysk swojego aparatu w komputerze poprzez opcję eksploruj , jeżeli inaczej nie możesz...
    Xz 1

Centus
    Gość
    kazdy akumulator najlepiej zawsze ladowac na max i potem rozladowywac do zera , tak zeby za kazdym cyklem zaliczal pelne naladowanie i rozladowanie
    wtedy posluzy najdluzej i najdluzej zachowa maksymalna pojemnosc
    po to warto miec zapasowy aku zeby zawsze zaliczac pelne cykle

ladujac akumulator tylko czesciowo skracamy jego zywotnosc
    a czesc o ile nie wszystkie akumulatory maja liczniki cykli
    i zdaza sie np w laptopach ze elektronika akumulatora zablokuje ladowanie
    aku ktory jeszcze by dzialal ale osiagnal np 500 cykli ladowan i koniec

i obojetnie co beda pisac wam marketingowcy
    jak chcecie poczytajcie sobie na forach elektronicznych np elektroda.pl

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    litowo jonowe nie lubia byc rozladowane do konca...

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Witam
    [...]mam pytanie dotyczace baterii , czy tą baterię też trzeba najpierw sformatowac ??
    Formatuje się dyskietki, baterię można ewentualnie formować. Ale nie, w Twoim wypadku nie ma takiej potrzeby; wystarczy przed użyciem akumulator naładować - ale to pewnie już z instrukcji przeczytałeś.

nie moge zgrac zdjęc do komputera ( bo po podlaczeniu do kompa bateria sie laduje ) zanim nie rozladuje baterii calkowicie 3 razy ??
    A co ma piernik...? Nie znam mju ale skoro złącze USB jest wykorzystane też do ładowania to miłe ze strony producenta, ale raczej w niczym nie powinno przeszkadzać w transmisji.
    Myślę że musisz sięgnąć do instrukcji i sprawdzić czy nie trzeba aparatu przełączyć w tryb "podłączenie do komputera".
    Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    kazdy akumulator najlepiej zawsze ladowac na max i potem rozladowywac do zera , tak zeby za kazdym cyklem zaliczal pelne naladowanie i rozladowanie
    wtedy posluzy najdluzej i najdluzej zachowa maksymalna pojemnosc
    Masz rację jeśli chodzi o akumulatory NiCd i NiMH.
    Nie jest to jednak prawda w odniesieniu do akumulatorów litowych (LiIon/LiPoly) które nie mają na efektu pamięciowego - za to nie lubią ani głębokiego rozładowania ani naładowania na max. W rzeczywistości naładowanie "na full-max-podsufit" mocno skraca ich żywotność. A rozładowanie poniżej jakiś 3,2V je uśmierca.
    Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    [...]a czesc o ile nie wszystkie akumulatory maja liczniki cykli
    i zdaza sie np w laptopach ze elektronika akumulatora zablokuje ladowanie
    aku ktory jeszcze by dzialal ale osiagnal np 500 cykli ladowan i koniec
    Akumulatory stosowane w naszych aparatach nie mają na szczęście aż takich wyuzdaństw, natomiast kontroler-balancer w akumulatorach laptopa jest niezbędny ze względu na ciężkie warunki pracy i niebezpieczeństwo samozapłonu. Z drugiej strony nie wiadomo co sprytny producent do takiej "inteligentnej inaczej" baterii włoży (ale liczników, wierz mi, tam nie ma!)...

Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wielkie dzieki za odpowiedzi

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ceat Zobacz posta
    ...Z drugiej strony nie wiadomo co sprytny producent do takiej "inteligentnej inaczej" baterii włoży (ale liczników, wierz mi, tam nie ma!)...
    Miales kiedys jakiegos Mac'a?

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Miales kiedys jakiegos Mac'a?
    Miałem, ino on na prund był a nie na baterie. (Autentyk: moja Mama na pytanie w sklepie "Czy to urządzenie jest elektryczne?" otrzymała odpowiedź: "Nie, na baterie..." )

A co do Maca: chcesz powiedzieć że akumulator -zlicza ilość cykli- i da się to odczytać? ZTCW ograniczali się cfaniaczki do zablokowania kontrolera po stwierdzeniu określonej różnicy "kondycji" między celami. Ale postęp [w wyciąganiu od nas pieniędzy] następuje nieustannie...

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ceat Zobacz posta
    Miałem, ino on na prund był a nie na baterie. (Autentyk: moja Mama na pytanie w sklepie "Czy to urządzenie jest elektryczne?" otrzymała odpowiedź: "Nie, na baterie..." )

A co do Maca: chcesz powiedzieć że akumulator -zlicza ilość cykli- i da się to odczytać? ZTCW ograniczali się cfaniaczki do zablokowania kontrolera po stwierdzeniu określonej różnicy "kondycji" między celami. Ale postęp [w wyciąganiu od nas pieniędzy] następuje nieustannie...

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    No toś mnie przekonał dokumentnie .

Odwołuję zatem to co wyżej o licznikach napisałem (przynajmniej w odniesieniu do laptopów)!