Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Wizjer do LCD

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Wizjer do LCD

Hejka,

Czy ktos moze korzystal kiedys z takiego ustrojstwa w swoim Olku:
    http://www.optyczne.pl/index.php?news=2574

Chcialbym to zalozyc do swojego E-30. Mam sporo manualnych szkiel z systemu OM, a jednak ostrzenie nimi przez wizjer optyczny (pomimo przejsciowki z potwierdzeniem) jest zawsze problematyczne. Ostatnio sie wkurzylem kiedy (uzywajac 135 f/2. tylko 2 na 10 zdjec (srednio) byly ostre.
    Wszelkie opinie osob, ktore uzywaly podobnego wynalazku mile widziane
    Najmilej od osob, ktore jak ja sa okularnikami

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Ja zastanawiałem się nad kupnem, ale po rozmowie z Jerry_R odpuściłem sobie.

Jeśli chcesz komfortowo poużywać manuali na cyfrówce to kup sobie body NEX-3 (600zł) i wgraj firmware nr 4. Ja mam i tzw peaking (czy jak to się nazywa - rysowanie krawędzi w wyostrzonym fragmencie kadru) jest rewelacyjny, bez robienia powiększeń, normalnie na LCD masz ostrość w punkt za każdym razem, naprawdę polecam. Tym bardziej że i mnożenie ogniskowych jest praktyczniejsze na aps-c.

W lustrach, moim zdaniem, jedynie dobrze wyjustowana matówka z klinem rozwiązuje problem.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 12.07.11 o 14:23

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Coś mi się przypomina, że ten temat był już kiedyś wałkowany.
    W roli głównej przeglądarka do slajdów po niewielkich przeróbkach.
    Działa na tej samej zasadzie. Kiedyś dostępna w sklepach Fotooptyka za pare zł.
    Może na Alledrogo są takie do taniego przetestowania.
    To było coś w tym stylu :
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	as_836.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	4,7 KB
ID:	50878  
    Ostatnio edytowane przez henry1 ; 12.07.11 o 18:28

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Ja zastanawiałem się nad kupnem, ale po rozmowie z Jerry_R odpuściłem sobie.
    Mozesz cos wiecej rozwinac temat? Dlaczego nie?

Jeśli chcesz komfortowo poużywać manuali na cyfrówce to kup sobie body NEX-3 (600zł) i wgraj firmware nr 4. Ja mam i tzw peaking (czy jak to się nazywa - rysowanie krawędzi w wyostrzonym fragmencie kadru) jest rewelacyjny, bez robienia powiększeń, normalnie na LCD masz ostrość w punkt za każdym razem, naprawdę polecam. Tym bardziej że i mnożenie ogniskowych jest praktyczniejsze na aps-c.
    Ta opcja nie wchodzi w gre. Propozycja taka troche nie teges

W lustrach, moim zdaniem, jedynie dobrze wyjustowana matówka z klinem rozwiązuje problem.
    No wlasnie. Dobrze wyjustowana. WIec raczej sam tego nie zamontuje idealnie, a liczyc na jakies serwisy pewnie tez srednio.
    Poza tym czy ten klin (przy wielkosci matowki w E-30 - niestety dalej mikrej w porownaniu do pierwszego lepszego analoga) pozwoli mi idealnie wyostrzyc np na oko (do portretu) przy f/1.4 np?

Tomek
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Coś mi się przypomina, że ten temat był już kiedyś wałkowany.
    W roli głównej przeglądarka do slajdów po niewielkich przeróbkach.
    Działa na tej samej zasadzie. Kiedyś dostępna w sklepach Fotooptyka za pare zł.
    Może na Alledrogo są takie do taniego przetestowania.
    To było coś w tym stylu :
    Tez sie nad tym zastanawialem, ale chcialem miec jednak gotowe konkretne rozwiazanie, a nie przystosowywac

Tomek
    Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 12.07.11 o 19:16 Powód: Automatyczne scalenie postów

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Tez sie nad tym zastanawialem, ale chcialem miec jednak gotowe konkretne rozwiazanie, a nie przystosowywac

Tomek[/QUOTE]

Ale możesz tanio sprawdzić, czy będzie Tobie to odpowiadać.
    Budowa obydwóch identyczna. Jakość podglądu prawie identyczna.
    A kupisz jeśli Ciebie to zadowoli.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Mozesz cos wiecej rozwinac temat? Dlaczego nie?
    Bo nieporęczne.

Ta opcja nie wchodzi w gre. Propozycja taka troche nie teges
    Co w niej jest nie teges? 600zł za korpus? Zła matryca? Marka Sony?
    Powtarzam, aktualnie NEX, wg. mnie, najlepiej nadaje się do współpracy z obiektywami manualnymi. Ostrość komfortowo łapiesz na LCD i nie musisz przyklejać żadnych klamotów do korpusu.

Tu masz przykład. NEX + Helios w pełni rozwarty + kadrowanie na LCD (bez powiększania - użyty peaking). Ostrzenie na jedynkę (1 piątek). Czas ustawiania niewiele dłużej niż z AF. Pewność ustawienia bliska 100%.

http://s3.ifotos.pl/img/DSC01075_hwqwrhn.jpg

No wlasnie. Dobrze wyjustowana. WIec raczej sam tego nie zamontuje idealnie, a liczyc na jakies serwisy pewnie tez srednio.
    Poza tym czy ten klin (przy wielkosci matowki w E-30 - niestety dalej mikrej w porownaniu do pierwszego lepszego analoga) pozwoli mi idealnie wyostrzyc np na oko (do portretu) przy f/1.4 np?
    Największy problem dla e-30 i matówki z klinem, to brak takich matówek na rynku. Zazwyczaj najłatwiej dostać matówkę do E-1 i E-3, od dobrego producenta, zazwyczaj po wymianie nie trzeba nic justować.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.07.11 o 10:01

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Bo nieporęczne.
    Rozumiem. Zdaje sobie z tego sprawe. Ale przeciez na montuje tego na stale. Tylko wtedy jak mnie najdzie zabawa z manualnymi szklami i to jeszcze w warunkach sporego naslonecznienia.

Co w niej jest nie teges? 600zł za korpus? Zła matryca? Marka Sony?
    Powtarzam, aktualnie NEX, wg. mnie, najlepiej nadaje się do współpracy z obiektywami manualnymi. Ostrość komfortowo łapiesz na LCD i nie musisz przyklejać żadnych klamotów do korpusu.
    Nie no, fajnie. Ale na E-30 tez sobie zlapie odtrosc na LCD i to nawet per pixel w 10x powiekszeniu. Czyli idealnie np na rzesy przy glebi dla f/1.4. Tylko w dzien nawet przy nie za mocnym sloncu na ekraniku malo co widac. Stad ten wizjer mi przyszedl do glowy.

Co do NEX to "nie teges" w takim sensie, ze nie bede wydawal 600 pln tylko
    po to zeby miec fajne rozwiazanie do podczepiania szkiel OM.

Poza tym nie lubie Sony

Dzieki za info i sugestie wszelkie.

T.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Nie no, fajnie. Ale na E-30 tez sobie zlapie odtrosc na LCD i to nawet per pixel w 10x powiekszeniu. Czyli idealnie np na rzesy przy glebi dla f/1.4. Tylko w dzien nawet przy nie za mocnym sloncu na ekraniku malo co widac. Stad ten wizjer mi przyszedl do glowy.
    No i tu jest pies pogrzebany. W NEX złapiesz na rzęsy bez żadnego powiększania.
    Przed firmware 4 też używałem powiększenia i to x14 (tyle chyba jest w NEX), można było, ale nie o to chodzi. Teraz jest x100 lepiej.

Ja też nigdy nie brałem Sony pod uwagę, ale za 999zł z E16mm czemu nie, całkiem przyjemny w użytkowaniu, kręci dobre filmy, RAWy ładnie dają się kręcić w LR3, jedynie systemowych szkiełek brak i akku na krótko starcza.