Dobre foty.Ale za duzo nie publikuj fotek z roznych konkursow i zabaw weselnych.Nie daj boze pomysla ze wodzirejem jestes dodatkowo i na salony zaczna zapraszac![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
zdjęcia zrobione zawodowo gratulacje (wiedziałem że tak będzie)
Co się dzieje, Czarny kotleciarzem...![]()
Wykorzystując ciągoty do reporterki i streetu, stajesz się od razu rozpoznawalny - blisko ludzi, szeroki kąt, pełno dynamiki w każdym kadrze z parkietu. Dodałeś tu zdjęcia z dołu, jest ich tyle, że od razu przychodzi mi do głowy styl tatami-mat Ozu![]()
Ogólnie ciekawie, momentami "artystosko ale bosko", choć nie całkiem spójnie i nie bez przegięć. Na zdjęciu nr 4 zaprzeczasz sam sobie papierową GO rozmywając głowę persony za welonem - nie jestem pewien, czy chciałbym taką dekapitację do albumu. Nr 8 to fajny moment rozwalony przez lampę na głowie - może wystarczyło jednak zrobić to bardziej normalnie, nie z dołu. Odnośnie ujęć szerokich, żabich i blisko rozrywanych przy bokach kadru ludzi - to po którymś z kolei, jako widz, zaczynam ziewać. Rozumiem, że to wybór, ale dość jednostronnyRozumiem też, że szeroki obiektyw musi tych biedaków poszerzać w barach i nie tylko, ale może warto wtedy tak ustawiać kadry, aby ten efekt nie bił po oczach? Wiem wiem, na weselisku nie jest to ani łatwe ani często możliwe... ale jako widz wolałbym mniej takich dramatycznych ujęć w albumie.
Z ujęć genialnych i rozpoznawalnych jako Rafał Czarny limited: 17, 21, 25, 27. Nieźle też opanowałeś doświetlanie lampami. Ogólnie ciekawie podszedłeś do tematu i wyszedł dobry reportaż.
There's no place like 127.0.0.1
Lubię szeroki kąt z bliska. Takie mam zboczenie. Teraz widzę, że trochę nadużyłem szerokiego kosztem lubianych przez wielu ujęć z jasnego obiektywu z płytką GO. Moim skromnym zdaniem zdjęcia robione szerokim kątem są po stokroć trudniejsze niż te z jasnych stałek. W pierwszych trzeba pamiętać o dwóch, a czasem o trzech planach. Robienie zdjęć z płytką GO jest IMHO banalnie proste - wystarczy mieć taki obiektyw (a mam takich kilka). Ostrość na twarz, reszta budyń i wszyscy ochują i achują.
Niemniej teraz żałuję, że nie zrobiłem więcej ujęć z małą GO. W końcu to dla ludzi robi się takie foty. Jeśli mi się kiedyś przydarzy jakiś kotlet to będę o tym pamiętał. W końcu to mój pierwszy raz. Rozdziewiczenie.
Tymczasem kilka ustawianych:
31
32
33
34
35
I jeszcze taki mało wyszukany dowcip fotograficzny.
36
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.07.11 o 09:36
Ładnie, po prostu i bez niepotrzebnych kombinacji.
Mam zastrzeżenia do światła na twarzach na niektórych zdjęciach, tak samo zresztą jak przy fotach z sali, jest go za dużo.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
31 plasko i nijako, reszta spoko
pozdrawiam serdecznie
Janek
Zacznę od tego co mi się podoba:
- 21 - wieloplanowość kompozycji (zdjęcie mogłoby być bardzo dobre gdyby nie światło)
- 05- standard, ale spoko.
Co nie podoba się (generalnie):
- przeróbka na cz/b - bardzo kiepska, zdjęcia wyglądają trochę jak z gotowych programów tematyczych z aparatu,
- za mało reportażu w reportażu - brak momentów, spojrzeń,
- światło na sali weselnej!!! WTF! Oświetlenie jest, dekatnie mówiąc, zmasakrowane. To typowo kameruńska metoda - rozstawić halogeny po kątach sali i zabić klimat (tu zamiast halogenów sa chyba lampy błyskowe). Nie dość że nie widać zupełnie atmosfery sali i zabawy (a był wodzirej, więc, jak przypuszczam, miał sporo własnych kolorowych świateł, które gadają!) to jeszcze do tego lampy nie świecą tam gdzie powinny, twarze ludzi są pooświetlane boczno-tylnie lub wcale; lustrzana kula nie jest w ogóle wykorzystana.
- kolory (zwłaszcza na imprezie) - bardzo nieładne, szum na szumie.
- prawie cała impreza na cz/b??
- więcej zdjęć z ceremonii by się przydało, tu jest właściwie tylko jedno - i to z fatalnymi kolorami,
- panna młoda praktycznie na wszystkich zdjęciach (zwłaszcza z pierwszego tańca) pokazana jest bardzo niekorzystnie,
- wiekszośc zdjęc z imprezy wygląda na mocno niedoświetlone i potem wyciągane z RAWa
- sesja - do szeroko pojętej treści się nie czepiam (nie każda para nadaje się do tego aby zrobić coś ciekawego), natomiast do wykonania już tak - przede wszystkim do bardzo złego wykorzystania światła.
Konkretnie:
1. Oświetlenie (a raczej jego brak) - fatalne, jest nos i cała reszta
2. ?
3. OK, ale bardzo kontrastowo
4. ?
5. Spoko
6. Czerwonka, przekontrastowione, ostro rzucające się w oczy przepalenia
7. Światło (a raczej jego brak z lewej strony), szkoda bo mogłoby być fajne
8,9 - uwagi ogólne
10. Czerwonka, przekontrastowione (z braku lampy)
11. OK
12. Uwagi ogólne
13-14 - Panna Młoda z pozamykanymi oczyma?? Kolory...
16. ?
17-18. Uw. ogólne
19. Spoko, ale takich zdjęć można zrobić setki co wieczór i pewnie łatwo i prosto dałoby się zrobić je jeszcze raz i i skadrowac tak, aby nie było w kadrze tej gałązki przez rękę.
20. Bardzo złe światło, lampa na wprost?
21. Fajne, ale światło niefajne
Reszta - uwagi ogólne
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Mariusz, choć nie zgadzam się z większością Twoich stwierdzeń to dziękuję Ci za poświęcony mi czas. Tradycyjnie pozdrawiam Ciebie i Twoją rodzinę.
Kilka uwag trafiło do mojego przekonania i jeśli kiedyś jeszcze nie daj Bożeprzytrafi mi się robienie kotleta to wezmę je sobie do serca. Bardzo cenię sobie Waszą krytykę (absolutnie nikt w tym wątku nie był złośliwy), bo dzięki temu można się czegoś nowego dowiedzieć i nauczyć nauczyć.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za opinie.