Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: Kotlet Czarnego

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Dokładnie tak. Rozmawiałem ze znajomym kamerzystą, powiedział mi, że jeszcze nie widział fotografa ślubnego używającego klamotów do strobingu (a zaliczył multum takich imprez). Zdziwiłem się, bo przecież to proste, tanie i skuteczne rozwiązanie.
    Widać Twoje doświadczenie fotograficzne zaprocentowało i nie jesteś zepsuty rutyną. Ładne zdjęcia, podobają mi się . Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Dobre foty.Ale za duzo nie publikuj fotek z roznych konkursow i zabaw weselnych.Nie daj boze pomysla ze wodzirejem jestes dodatkowo i na salony zaczna zapraszac

| OlyJedi Awatar niwi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    zdjęcia zrobione zawodowo gratulacje (wiedziałem że tak będzie)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co się dzieje, Czarny kotleciarzem...
    Wykorzystując ciągoty do reporterki i streetu, stajesz się od razu rozpoznawalny - blisko ludzi, szeroki kąt, pełno dynamiki w każdym kadrze z parkietu. Dodałeś tu zdjęcia z dołu, jest ich tyle, że od razu przychodzi mi do głowy styl tatami-mat Ozu
    Ogólnie ciekawie, momentami "artystosko ale bosko", choć nie całkiem spójnie i nie bez przegięć. Na zdjęciu nr 4 zaprzeczasz sam sobie papierową GO rozmywając głowę persony za welonem - nie jestem pewien, czy chciałbym taką dekapitację do albumu. Nr 8 to fajny moment rozwalony przez lampę na głowie - może wystarczyło jednak zrobić to bardziej normalnie, nie z dołu. Odnośnie ujęć szerokich, żabich i blisko rozrywanych przy bokach kadru ludzi - to po którymś z kolei, jako widz, zaczynam ziewać. Rozumiem, że to wybór, ale dość jednostronny Rozumiem też, że szeroki obiektyw musi tych biedaków poszerzać w barach i nie tylko, ale może warto wtedy tak ustawiać kadry, aby ten efekt nie bił po oczach? Wiem wiem, na weselisku nie jest to ani łatwe ani często możliwe... ale jako widz wolałbym mniej takich dramatycznych ujęć w albumie.
    Z ujęć genialnych i rozpoznawalnych jako Rafał Czarny limited: 17, 21, 25, 27. Nieźle też opanowałeś doświetlanie lampami. Ogólnie ciekawie podszedłeś do tematu i wyszedł dobry reportaż.
    There's no place like 127.0.0.1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    Odnośnie ujęć szerokich, żabich i blisko rozrywanych przy bokach kadru ludzi - to po którymś z kolei, jako widz, zaczynam ziewać. Rozumiem, że to wybór, ale dość jednostronny
    Lubię szeroki kąt z bliska. Takie mam zboczenie. Teraz widzę, że trochę nadużyłem szerokiego kosztem lubianych przez wielu ujęć z jasnego obiektywu z płytką GO. Moim skromnym zdaniem zdjęcia robione szerokim kątem są po stokroć trudniejsze niż te z jasnych stałek. W pierwszych trzeba pamiętać o dwóch, a czasem o trzech planach. Robienie zdjęć z płytką GO jest IMHO banalnie proste - wystarczy mieć taki obiektyw (a mam takich kilka). Ostrość na twarz, reszta budyń i wszyscy ochują i achują.

Niemniej teraz żałuję, że nie zrobiłem więcej ujęć z małą GO. W końcu to dla ludzi robi się takie foty. Jeśli mi się kiedyś przydarzy jakiś kotlet to będę o tym pamiętał. W końcu to mój pierwszy raz. Rozdziewiczenie.

Tymczasem kilka ustawianych:

31

32

33

34

35

I jeszcze taki mało wyszukany dowcip fotograficzny.
    36
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.07.11 o 09:36
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Ładnie, po prostu i bez niepotrzebnych kombinacji.
    Mam zastrzeżenia do światła na twarzach na niektórych zdjęciach, tak samo zresztą jak przy fotach z sali, jest go za dużo.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    31 plasko i nijako, reszta spoko

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Zacznę od tego co mi się podoba:
    - 21 - wieloplanowość kompozycji (zdjęcie mogłoby być bardzo dobre gdyby nie światło)
    - 05- standard, ale spoko.

Co nie podoba się (generalnie):
    - przeróbka na cz/b - bardzo kiepska, zdjęcia wyglądają trochę jak z gotowych programów tematyczych z aparatu,
    - za mało reportażu w reportażu - brak momentów, spojrzeń,
    - światło na sali weselnej!!! WTF! Oświetlenie jest, dekatnie mówiąc, zmasakrowane. To typowo kameruńska metoda - rozstawić halogeny po kątach sali i zabić klimat (tu zamiast halogenów sa chyba lampy błyskowe). Nie dość że nie widać zupełnie atmosfery sali i zabawy (a był wodzirej, więc, jak przypuszczam, miał sporo własnych kolorowych świateł, które gadają!) to jeszcze do tego lampy nie świecą tam gdzie powinny, twarze ludzi są pooświetlane boczno-tylnie lub wcale; lustrzana kula nie jest w ogóle wykorzystana.
    - kolory (zwłaszcza na imprezie) - bardzo nieładne, szum na szumie.
    - prawie cała impreza na cz/b??
    - więcej zdjęć z ceremonii by się przydało, tu jest właściwie tylko jedno - i to z fatalnymi kolorami,
    - panna młoda praktycznie na wszystkich zdjęciach (zwłaszcza z pierwszego tańca) pokazana jest bardzo niekorzystnie,
    - wiekszośc zdjęc z imprezy wygląda na mocno niedoświetlone i potem wyciągane z RAWa
    - sesja - do szeroko pojętej treści się nie czepiam (nie każda para nadaje się do tego aby zrobić coś ciekawego), natomiast do wykonania już tak - przede wszystkim do bardzo złego wykorzystania światła.

Konkretnie:
    1. Oświetlenie (a raczej jego brak) - fatalne, jest nos i cała reszta
    2. ?
    3. OK, ale bardzo kontrastowo
    4. ?
    5. Spoko
    6. Czerwonka, przekontrastowione, ostro rzucające się w oczy przepalenia
    7. Światło (a raczej jego brak z lewej strony), szkoda bo mogłoby być fajne
    8,9 - uwagi ogólne
    10. Czerwonka, przekontrastowione (z braku lampy)
    11. OK
    12. Uwagi ogólne
    13-14 - Panna Młoda z pozamykanymi oczyma?? Kolory...
    16. ?
    17-18. Uw. ogólne
    19. Spoko, ale takich zdjęć można zrobić setki co wieczór i pewnie łatwo i prosto dałoby się zrobić je jeszcze raz i i skadrowac tak, aby nie było w kadrze tej gałązki przez rękę.
    20. Bardzo złe światło, lampa na wprost?
    21. Fajne, ale światło niefajne
    Reszta - uwagi ogólne

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mariusz, choć nie zgadzam się z większością Twoich stwierdzeń to dziękuję Ci za poświęcony mi czas. Tradycyjnie pozdrawiam Ciebie i Twoją rodzinę.

Kilka uwag trafiło do mojego przekonania i jeśli kiedyś jeszcze nie daj Boże przytrafi mi się robienie kotleta to wezmę je sobie do serca. Bardzo cenię sobie Waszą krytykę (absolutnie nikt w tym wątku nie był złośliwy), bo dzięki temu można się czegoś nowego dowiedzieć i nauczyć nauczyć.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za opinie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Większość fot robiłem pożyczonym Canonem 5 MK II z 17-40L/4. Canon uratował mi tyłek w kościele, bo było straszliwie ciemno i musiałem z tym obiektywem wchodzić nawet na 6400...

..Obsługa Canona to była dla mnie mordęga, bom nieprzyzwyczajony. Wszystko ma nie tak jak trzeba.
    No, ale jak widać dałeś radę i to... duuużo lepiej,
    niż niektórzy "PRO" których fotki u znajomych dane było mi oglądać

Gratulacje i Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"