Kurcze, każde ma to coś. Podobają mi się wszystkie![]()
Big Mac to Big Mac, tylko „le Big Mac”
Wejdź na moje portfolio na plfoto.com i skomentuj parę zdjęć.
Ładne pamiątkowe foty. Podoba mi sie Twój sposób kadrowania. Niebo chyba "dmuchnięte" polarem, zieleń dość przygaszona. Chyba wolałbym całość o powiedzmy pół działki jaśniej - foty były robione w słoneczny dzień a nieco ciemnawe mi się wydają... Ale ogólnie bardzo pozytywne...
Faaajne. Też się tam wybieram, bo wstyd powiedzieć - choć mam kilkadziesiąt kilometrów, to jeszcze nie byłem.
W trzeciej fotce darowałbym sobie gałęzie i drzewo na pierwszym planie - dałbym parę kroków w tę soczystą łączkę![]()
Fotki fajne, ale co mnie uderzylo to brak szczegolowosci lasu. Ogolnie sa mydlane. Czemu brakuje ostrosci? Celowo?
...był Olek jest A6000
Bo przesłona mała... 5.6 a do widoczków najlepiej 8-11, bo wtedy szkiełko jest najostrzejsze.Zamieszczone przez kisi
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dziekuję za komentarze i uwagi.
ktotek - fotki z pożyczonym polarem (takie testy przed kupnem) - tak, teraz widzę, że ciemnawe - nocna obróbka dała kiepski efekt...
grizz - dzieki za radę 5.6 to faktycznie mało - może następnym razem nie zapomnę!
Dodam jeszcze trzy następne kadry z tego samego miejsca.
4.
5.
6.
grizz,
Napisałeś:
Na jakiej konkretniej podstawie twierdzisz, że 8 - 11 daje najostrzejsze fotki? Np. wg testu na współczynnik Blur Index (odwrotność ostrości) w imaging-resource.com (slrgear.com) obiektyw kitowy do E-500 - 14-45 Zuiko maksimum ostrości osiąga przy 5,6.Bo przesłona mała... 5.6 a do widoczków najlepiej 8-11, bo wtedy szkiełko jest najostrzejsze.
Pzdr, TJ
tylko, że 5.6 to za mało na widoczki.Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
grizz,
Na jakiej podstawie piszesz (w kontekście rozdzielczości obiektywu, czyli, jak napisałeś "mydlenia"), że 5,6, to za mało na widoczki. Czy jest jakaś ogólna reguła nakazująca mówić, że 5,6, to za mało na widoczki? Czy taka zasada ma obowiązywać dla obiektywów cyfrówek - tych krótkoogniskowych w kompaktach oraz tych kitowych przy lustrzankach 4/3"?
Pzdr, TJ