Widać, żę nie czytałeś postów, w których ktoś pisze niezbyt przychylnie o sprzęcie Olympusa, w szczególności o systemie 4/3, albo jeszcze gorzej - wskaże, że sa inne, lepsze.Zamieszczone przez shakal
![]()
Widać, żę nie czytałeś postów, w których ktoś pisze niezbyt przychylnie o sprzęcie Olympusa, w szczególności o systemie 4/3, albo jeszcze gorzej - wskaże, że sa inne, lepsze.Zamieszczone przez shakal
![]()
Pozdrawiam:
Andrzej
..yyyy...owszem trafiłem i na taki wątek...gdzie pewna osoba położyła na szalę s5pro vs E-system![]()
...oczywiście przeczytałem do tej pory zaledwie niewielką część zasobów tego forum...ale mimo wszystko uważam je za przyjazne i merytoryczne.Odstępstwa zajmują niewielki odsetek
To oczywiście moje zdanie.
pozdr,
Uff nie miałem dostępu do sieci przez kilka dni.
shakal:
chyba nie tylko dorjan i andrzej ci pomógł![]()
Fakt - dorjan poprowadził cię za rączkę jak przewodnik po systemie lamp Metza.
Nie do końca tak.Zamieszczone przez LubMich
Strobo
Funkcję strobo bardziej zaawansowane modele lamp Metza posiadają, nawet te starsze.
Powinna działać niezależnie od body (nie powinna być uwarunkowana TTL-em) tak więc z Olkem także, ale nie sprawdziłem tego organoleptycznie.
Funkcja strobo jest bardzo rzadko wykorzystywana - należy brać ją jako ostatnią w wyborze lampy, chyba że specyfika pracy takiej funkcji wymaga.
HSS
Funkcja HSS związana jest z body i lampą.
Lampy Metza serii MZ 40, 50, 54, 70, 76 funcję HSS posiadają , która działa zarówno w trybie A (automatyka lampy) jak i TTL.
1. Przypadek migawek szczelinowych o przebiegu pionowym lub pozionym w aparacie.
1a. Jeśli lampa ma funkję HSS, a body nie to klops, tzn. trzeba błyskać w dzień dla czasu dłuższego niż X regulując przysłoną dopływ światła dziennego do kliszy/matrycy-tutaj można jeszcze zmiejszyć ISO.
Wtedy lampa błyska z maksymalną mocą dla czasu krótszego z dwóch: czas synchronizacji w aparacie - X lub najdłuższy czas błysku lampy z max. mocą
(objaśnienie łopatologiczne dla shakala, sorry shakal jeśli to już wiesz:
a) czas X w aparacie 1/125 ; czas błysku lampy 1/200 ; wynik - należy błyskać na czasie dłuższym niż czas X-1/125s
b) czas X w aparacje 1/250 ; czas błysku lampy 1/200 ; wynik - należy błyskać na czasie dłuższym niż czas 1/200 lampy)
1b. Jeśli lampa i body mają HSS to należy tylko wiedzieć, że na czasach krótszych z dwóch (tzn. X lub czas błysku lampy z max. mocą) dramatycznie spada moc lampy błyskowej i przy dopalaniu w dzień może się okazać, że dla czasu 1/1500 doświetlić cienie można do odległości 3m.
I tutaj ogromne znaczenie ma moc lampy dla kogoś kto chce ją używać w dzień.
Na marginesie - jeśli ktoś chce focić w dzień to powinien mieć body, dla którego czas synchronizacji powinien być minimum 1/200s z uwagi na powyższe zależności.
2. Przypadek migawek centralnych w aparacie.
Tutaj nie ma znaczenia czas X.
Body synchronizuje na każdym czasie z lampą błyskową.
Kryterium HSS jest tutaj najdłuższy czas błysku lampy z max. mocą.
Na czasie krótszym lampa traci swoją moc tak jak opisałem to wyżej (ok. 30% przy skróceniu czasu o 2 razy)
Używana przeze mnie lampa 40MZ3i błyska z max mocą 1/200 i możliwy jest HSS do czasu 1/26000s, a liczba przewodnia przy ISO 100 i f50mm wynosi odpowiednio:
1/200s - LP = 40
1/26.000s - LP = 2,5
Dla trybu A- automatyka lampy (działa z Olkiem) zakres czasów pracy lampy jest od 1/200s ... 1/20.000s
Pozostałe Metze z tej półki mają podobnie.
PYTANIE:
Jaką migawką dysponują body OLYMPUSA.
Część aparatów cyfrowych mają migawkę centralną.
EOS 1n | 28-105/3,5-4,5 | 28-70/2,8 L | 40MZ-3i | 50MZ-5 | CS2
C-5050Z
Robercie - dziękuję z wypowiedź!![]()
...lubię łopatologię ponieważ wyklucza niedomówienia i interpretacje.W moim odczuciu łopatologia to jeden z lepszych języków technicznych..więc tę nutkę sarkazmu, którą wplotłeś w bardzo ciekawą wypowiedź (pomocną niewątpliwie nie tylko dla mnie) możesz spokojnie pomijać![]()
Ale do rzeczy - Olympus, któy mnie interesuje czyli E-400/410 ma migawkę szczelinową. Czyli nie zachodzi przypadek z pkt.2.
Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi czy body ma HSSnatomiast ma coś takiego jak Super FP (odpowiednik HSS? ) i wynika z tego, że najkrótszy czas synchro przy tej funkcji to 1/4000s. Nie wiem jak to się ma do Metza i HSS
![]()
Niewątpliwie funkcja synchronizacji lampy dla krótkich czasów jest tą funkcją z której nie chciałbym rezygnować.
pozdr,
Nie udzielaj błędnych informacji - lampy Metza serii MZ pomimo tego, że dysponują trybem HSS czy jak go tam zwał, nie potrafią go wykorzystać z korpusami Olympusa posiadajacymi tryb Super FP - odpowiednik HSS. Potrafi to tylko lampa 44AF-4O.Zamieszczone przez RobertKrus
Pozdrawiam:
Andrzej
o właśnie....to to to![]()
Choć tak z drugiej strony pomyślałem sobie, że do tej pory pierwsze plany "pod słońce" doświetlałem lampą wbudowaną...i nie widziałem typowego spłaszczania brył (mieszane światło) ...no i nie zawsze zabiera się dodatkową lampę w plener....więc ta funkcja może być bardziej potrzebna w body bez lampy np. E-1 ?
pozdr,
NIe tylko... zewnętrzną lampą dopalisz z większą mocą - jak np robisz szerszy kadr.Zamieszczone przez shakal
Poza tym lampy wbudowane mają FP?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
W serii 400/410 chyba nie...najkrótszy czas to jednak 1/180s...Zamieszczone przez grizz
![]()
pozdr,
Jestem upartym i pewnie niereformowalnym zwolennikiem lamp firmy Metz. Towarzyszą mi one od kilku ładnych lat i dzięki temu nie musiałem ich wymieniać na inne, gdy uzupełniłem analogowego EOS'a 30 cyfrowym E-10. Po kilku latach E-10 został wymieniony na E-1, a lampy Metz nadal wiernie mi służą. Cenię je nie tylko za uniwersalność, ale i za drugi palnik rozświetlający cienie w przypadku skierowania głównego do góry. To chyba jedyna firma oferująca podział światła na dwa palniki. Szanuję opinie polecające kupno lamp systemowych, ale lampy te przywiązują Nas do jednego systemu. Słuchając takich porad już kilkukrotnie byłbym zmuszony do kupna następnej lampy, lepiej współpracującej z nowym korpusem.
shakal, z tymi czasami synchronizacji w Olku to nie do końca jest prawda. W specyfikacji podają czas 1/180s. Tymczasem w E-1, E-300 (a myślę, że i w innych modelach) nie ma takiego w drabince czasów. Jest ..., 1/125s, 1/160s, 1/200s, 1/250s, 1/320s, 1/400s, ...
W momencie kupna E-1 moja stopka SCA przestała być dedykowaną do tego modelu i musiałem radzić sobie w trybie manual do czasu uaktualnienia softu w SCA. Okazało się, że lampa bez dedykacji synchronizuje poprawnie, aż do czasu 1/320s i dopiero czas 1/400s rejestruje na dole kadru ruch migawki zasłaniający ok 1/10 powierzchni matrycy.
Tę właściwość Olka można z powodzeniem wykorzystać przy dziennych fotkach ze zwykłą lampą tyrystorową posiadającą pojedyńczy kontakt X. Czas 1/320s jest na tyle krótki, że pozwala zastosować lampę do rozświetlenia cieni nawet w słoneczny dzień. Dedykacja stopki SCA wymusza stosowanie czasu do 1/160s i nie można uzyskać tego zalecanego w instrukcji do 1/180s.
Potwierdzam również poprawne działanie stroboskopu we wszyskich lampach Metz posiadających takie możliwości. Jest to funkcja niezależna od aparatu i działa z każdym korpusem Olka. Możemy określić częstotliwość błysków (1-50Hz), ich ilość (2-50) i moc błysku (1-1/256), zależną od ustawionych poprzednich parametrów.
Istnieje również w Metz'ach możliwość bezprzewodowego wyzwalania drugiej lampy tego systemu. Ustawiamy wówczas jedną w tryb "master", a drugą w tryb "slave" i wówczas "master steruje błyskiem lampy "slave". Nikt inny z poza systemu nie wyzwoli naszej lampy.
Dorjan te czasy ekspozycji 1/125 1/160 1/200 masz wtedy kiedy w menu wybrałeś opcję skoków EV o 1/3, gdy wybierzesz opcję skoku EV o 1/2 to będziesz miał czas 1/180 (nie żeby to miało większe znaczenie- tylko tak gwoli ścisłości)
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary