Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: E-400 ....a niezależni

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    These Metz mecablitz are best in performance with this camera:
    mecablitz 76 MZ-5 digital
    mecablitz 45 CL-4 digital
    mecablitz 44 AF-4O
    mecablitz 28 AF-3O digital (ab Version V2/onwards version V2)
    mecablitz 44 MZ-2 (ab Gerätenummer 127501/onwards serial number 127501)
    mecablitz 54 MZ-4i
    http://www.metz.de/en/photo_electron...hlung.142.html
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Seria lamp AF nie ma dedykowanych stopek, a cała lampa jest dedykowana do konkretnej marki i do Olympusów nie ma żadnego modelu. Nie będzie więc pracowała w trybie auto z ze względu na inny układ styków i oprogramowanie.
    http://www.metz.de/en/datenblatt_pe/302/
    http://www.metz.de/en/datenblatt_pe/229/
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez shakal
    Czyli np. 32MZ-3 będzie gadała z Olkiem...pod warunkiem zmiany oprogramowania do M5? ...czy raczej wymiany kostki?
    http://www.metz.de/downloadFile.php?...archiv&lang=en
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Awatar shakal
    Mieszka w
    Gotenhafen
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Andrzeju...pomimo, że Twój post ma jasne przesłanie...mógłbym poprosić o parę słów komentarza? Chciałbym się utwierdzić we wnioskach

dziękuję,
    pozdr,

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Andrzej100 uzupełnił ofertę lamp Metz’a współpracujących z Olympusem w trybie TTL.
    Pominąłem świadomie model 45CL-4 digital ze względu na brak zoomu palnika i kilka innych niedostatków, ale jak widać moja informacja co do serii AF była błędna, bo Metz nareszcie dostrzegł użytkowników Olympusa i są już dwa modele przeznaczone specjalnie dla Olka.
    Ze specyfikacji lampy 44AF-4 (O) wynika, że w pełni współpracuje z TTL i synchronizuje z krótkimi czasami. Spełnia więc wszystkie wymagania lampy systemowej. Zasilanie 4 aku AA, większa moc i zoom palnika w użyteczniejszym zakresie 24-105mm, przy trochę niższej cenie (700zł), stanowi ciekawą alternatywę dla FL36. Wadą 44AF-4(O) jest brak odchylania palnika w poziomie.
    Druga lampka 28 AF-3 (O) jest już mniej ciekawa. Małej mocy i braku automatycznego zoomowania palnika nie rekompensuje moim zdaniem nawet niższa cena.
    Poczekajmy trochę a może zobaczymy najbardziej zaawansowany model 58AF-1 z literką dla Olka.

W starszych modelach Metz’a 32MZ/40MZ używanie trybu auto lub manual jest możliwe ze stopką SCA 3202 M5, ale nie gwarantuje to realizacji wszystkich funkcji. Poszukiwanie stopki w wersji M5 do mniej zaawansowanych modeli jest nieekonomiczne ze względu na cenę (ponad 200zł). W seriach MZ programowalna jest tylko stopka SCA, a nie lampa. Odpowiednia stopka SCA jest zawsze sprzedawana z danym modelem lampy. Pomimo niskich cen nie zdecydował bym się na zakup do cyfrowego Olympusa żadnego starego modelu 32MZ/40MZ.

Awatar shakal
    Mieszka w
    Gotenhafen
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ok...już chyba kumam....chyba

...musiałem to parę razy poprawić bo bzdury napisałem...taki wstyd przed nauczycielami

o ta będzie dobra: http://allegro.pl/item189691663_metz...o_olympus.html prawda?

...muszę teraz te kostki przyswoić....

dziękuję za wyrozumiałość
    pozdr,

ps. specjalne podziękowania dla Andrzeja za obszery priv ..muszę to teraz przeanalizować....

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeszcze trochę i całkowicie rozgryziesz rozróżnianie lamp Metz'a. W podanym wyżej linku (już nieistniejącym) lampa 44AF-4M jest dedykowana do Minolty i Sony. Jej stopka jest niewymienna, gdyż to seria AF, a dodatkowo ten system mocowania zupełnie nie pasuje do Canona, Nikona, Olympusa, czy Pentaxa i nie założysz jej na żaden inny korpus.
    Wybierając inną lampę z oznaczeniem 44AF-4 musisz zwrócić uwagę na ostatnią literkę. W przypadku Olympusa będzie to "O". Każda lampa 44AF-4 z inną literką na końcu będzie miała zupełnie inne oprogramowanie i rozłożenie styków w stopce. Tak więc pomimo, że fizycznie podepniesz ją pod większość korpusów poprawna współpraca będzie tylko z korpusami firmy, dla której jest przeznaczona. Z korpusem obcym nie będzie współpracowała, ani w trybie TTL, ani w AUTO. W lampach serii AF istnieje możliwość zmiany oprogramowania, ale tylko w serwisie Metz'a i nadal będzie to lampa dedykowana do tego samego samego systemu, lecz poprawnie współpracująca z nowszym modelem korpusu, który zostanie wyprodukowany w przyszłości.

Jedynym modelem Metz'a pozwalającym na samodzielną zmianę oprogramowania lampy jest model 58AF-1 z literką "C" dla Canona i "N" dla Nikona. Model ten posiada złącze USB do komunikacji z komputerem, a najnowsze oprogramowanie pobierane jest ze strony Metz'a. Na razie brak jest dedykacji modelu 58AF-1 dla Olympusa.

Do Olka nadaje się jedynie ten model 44AF-4O.

http://www.allegro.pl/item189691663_...o_olympus.html

Wszystkie lampy AF są lampami dedykowanymi. Natomiast seria MZ to lampy uniwersalne. W serii MZ za dedykację odpowiada wymienna stopka SCA i od jej wyboru i wersji zależy poprawna współpraca lampy z danym korpusem. Tylko nowsze wersje stopek SCA są programowalne, gdyż dawniej w dobie aparatów analogowych nie montowano programowalnych układów. Nawet stopka SCA 3202 M2 przeznaczona do cyfrowego Olympusa i poprawnie działająca z E-10, nie nadaje się do E-1, E-300, E-500, E-400. Do tych modeli trzeba kupić wersję SCA 3202 M5, lub przeprogramować starą M2 do nowszej wersji. Jeszcze starsza wersja SCA 3202 M nadaje się jedynie do analogowego systemu OM i nie można w niej zmienić softu na nowszą.

Wersje stopek dla innych systemów mają inne oznaczenia cyfrowe. Dla Canona jest to SCA3102, dla Nikona SCA3402, dla Pentaxa SCA3702, dla Minolty (Sony) SCA3302, ...
    Wszystkie te oznaczenia zakończone są kolejną modyfikacją (M) i numerkiem tej modyfikacji.

Awatar shakal
    Mieszka w
    Gotenhafen
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dorjan/Andrzej - normalnie BIG SENKJU!
    Wielki respect Panowie!

..dodam tylko dla porząku, że zanim to napisałeś:
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Jeszcze trochę i całkowicie rozgryziesz rozróżnianie lamp Metz'a. W podanym wyżej linku (już nieistniejącym) lampa 44AF-4M jest dedykowana do Minolty i Sony. Jej stopka jest niewymienna, gdyż to seria AF, a dodatkowo ten system mocowania zupełnie nie pasuje do Canona, Nikona, Olympusa, czy Pentaxa i nie założysz jej na żaden inny korpus.
    ..to już poprawiłem linka (i wnioski) w moim poście...całkiem przypadkowo na ten sam, który podałeś
    Co oznacza ewidentnie, że zaczyna mi się zagadnienie Metza rozjaśniać.Super!

Jeszcze jedna sprawa:
    Utrata jakich funkcji wystąpi pomiędzy pracą lampy na automacie w stosunku do TTL-u, (oprócz np. konieczności ustawiania przysłony w lampie) i czy to jest zależne każdorazowo od modelu lampy?Wiadomo, że jest różnica w pomiarze światła (obiektyw vs czujnik lampy) ale jaki to daje bilans strat w praktyce?

pozdr,

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Za pomiar światła w trybie pracy TTL odpowiada elektronika aparatu i w tym trybie uwzględniane są wszystkie elementy pomiędzy obiektywem, a matrycą (dodatkowe filtry, soczewki, pierścienie, ...). Tryb TTL uwzględnia równiż wartość światła zastanego. Natomiast w trybie automatyki lampy, za prawidłowy pomiar odpowiada elektronika lampy i dodatkowe elementy pomiędzy obiektywem, a matrycą należy uwzględnić dokonując ręcznych korekt. W standardowych sytuacjach nie są potrzebne żadne korekty i automatyka lampy doskonale radzi sobie z prawidłowym naświetleniem.

W trybie automatyki lampy, która komunikuje się z aparatem poprzez dedykowaną stopkę SCA nie dokonujemy w lampie żadnych ustawień wartości przysłony, czy ISO. Te parametry są automatycznie pobierane z korpusu aparatu i uwzględniane przy prawidłowym naświetleniu. Blokowane są także krótsze czasy migawki niż czas synchronizacji z lampą. W tym przypadku różnice między pomiarem TTL, a automatyką lampy są niewielkie.

Tylko stare typy lamp ze standardową stopką synchronizacji, lub połączone z korpusem kabelkiem synchronizacji, wymagają ręcznego ustawienia wartości przysłony i zastosowanej czułości ISO. Najlepiej ustawić wówczas w manualnym trybie aparatu odpowiednie wartości i poinformować lampę o tych parametrach. Od tej chwili lampa będzie automatycznie dobierała parametry błysku w zależności od odległości obiektu i zaawansowania własnej elektroniki.

Awatar shakal
    Mieszka w
    Gotenhafen
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ...taaak..to wyczeruje temat w zupełności.O to właśnie mi chodziło!!!

Chciałbym raz jeszcze podziękować wszystkim biorącym udział w dyskusji... a Dorjanowi i Andrzejowi w szczególności!!!

Tak już na marginesie powiem, że bywałem na róznych, róznistych forach...ale takiego przyjaznego (oraz merytorycznego (!) ) klimatu jeszcze nie spotkałem...jestem bardzo podbudowany! ...zero troli..zero przepychanek..no..no...

No to jeśli Olympus ma taaaakie grono użytkowników...to ja kupuję Olympusa
    Podjąłem właśnie decyzję

pozdr,

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów