Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: E-400 ....a niezależni

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Czekaj na e410 może cena nie będzie taka zabójcza.

d40 bym sobie odpuścił - tracisz dostęp do zacnych nikkorów.
    Ostrożnie... ja po takim stwierdzeniu zostałem przez fatmana sprostowany na cyberfoto.pl. Wcale nie tracisz możliwości podpięcia Nikkorów na śrubokręt. Tylko pozostaje wyłącznie manual

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m

Ostrożnie... ja po takim stwierdzeniu zostałem przez fatmana sprostowany na cyberfoto.pl. Wcale nie tracisz możliwości podpięcia Nikkorów na śrubokręt. Tylko pozostaje wyłącznie manual
    sorki... nie po to kupuję lustrzankę, żeby bawić się w kręcenie mordką ')
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez The z00m

sorki... nie po to kupuję lustrzankę, żeby bawić się w kręcenie mordką ')
    Myślę podobnie.

Mieszka w
    Warszawa i okolice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: E-400 ....a niezależni

Cytat Zamieszczone przez shakal
    Witam wszystkich bardzo serdecznie,
    Wprawdzie to nie jest mój pierwszy post...ale pierwszy oficjalny

Użyłem wielokrotnie opcji „szukaj” …ale właściwie każdy z wątków oparty jest na rozprawce wyższości FL-50 nad FL-36 …bądź odwrotnie. Gdzieś tam czasem w tle pojawia się Culman, Sunpak czy inny Metz, ale się rozmydla i konkluzja zawsze jest jedna FL-50

Pytanie: czy producenci niezależni mają w ofercie jakieś alternatywy? Coś na TTL-u..małego cichego….i najważniejsze sprawdzonego? ..może na pełnej automatyce chociaż?
    Może coś w stylu i cenie(!) Metza 36 AF-3 ?

pozdr
    Witaj,
    ja zamierzam przesiąść się z Canona na Olympusa ale dylematu lampy mie mam.
    Szanując przedmówców i ich zdanie co do funkcjonalności lamp serii FL ale nie biorę ich
    pod uwagę bo pracuję od kilku lat na Metz-u.
    Podoby dylemat miałem z lampami systemowymi Canona.
    Ale używając ich i Metza muszę stwierdzić, że Metz daje ładniejszą plastykę zdjęć i jest bardziej funkcjonalny. Nie przesiądę się na lampy systemowe bo tu zaczyna się jazda zmiany lamp po wprowadzeniu nowych modeli puszek.
    W wyborze lampy bierz pod uwagę moc.
    Ale tutaj porównanie jest trudnieższe bo producencji podają max moc dla innej ogniskowej.
    Kiedyś było prosto: ISO 100, ogniskowa 50mm.
    A teraz często producenci podają moc dla ogniskowych 105mm lub 85mm.
    Dla przykładu:
    Posiadana przeze mnie 40MZ3i ma LP 40 dla 50mm i LP55 dla 105mm,
    a 50MZ-5 ma LP50 dla 50mm i LP70 dla 105mm (praktycznie nie różni sie od nowszej 70MZ-5)
    Dla nowszych lamp Metz przeszedł więc też na znacznikowanie mocy dla 105mm.
    EOS 1n | 28-105/3,5-4,5 | 28-70/2,8 L | 40MZ-3i | 50MZ-5 | CS2
    C-5050Z

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Niestety tylko metz 44 ma pelna dedykacje do olka.. nawet najnowsze kostki nie wspieraja w pelni systemu 4/3...

Mieszka w
    Warszawa i okolice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez LubMich
    Niestety tylko metz 44 ma pelna dedykacje do olka.. nawet najnowsze kostki nie wspieraja w pelni systemu 4/3...
    Jeszcze 54MZ-4i oraz 76MZ-5
    Fakt dla 4/3 w większości Metz-ów działa program automatyki lampy, ustawienia ręczne, synchronizacja na 1 i 2 kurtynę, motorzoom, autofokus i inne (brak jest głównie TTL-a).
    Śledząc historię to coś tam zawsze poprawiają w nowszych kostkach.

Prawdę mówiąc w większości zastosowań powinien wystarczyć program automatyki lampy do prawidłowego naświetlenia zdjęcia.
    Poza tym Olympus nie ma jakiś wysublimowanych własnych systemów pomiarów błysku poza TTL-em, a Metz ma to do siebie, że program automatyki lampy daje wyniki bardzo zbliżone do TTL-a.
    EOS 1n | 28-105/3,5-4,5 | 28-70/2,8 L | 40MZ-3i | 50MZ-5 | CS2
    C-5050Z

Awatar shakal
    Mieszka w
    Gotenhafen
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bardzo wszystkim dziękuję!

Reasumując...
    1. Metz 44 (tylko który? ...bo naliczyłem conajmniej 3 modele )z olkiem będzie działał w TTL-u...tak?
    2. 54MZ-4i / 76MZ-5 ...też tak?
    3. A taki np.36 AF-4 ??? może chociaż w trybie auto?
    4. Jak głośne są te Metzy?....i jak szybkie? ...można uogólnić czy zależy od modelu?

pozdr,

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Modele Metz z działającym TTL to 44MZ-2(V2), 54MZ-4(i), i 76MZ-5 digital. Natomiast w trybie automatyki lampy, będą dobrze funkcjonowały z Olkiem wszystkie modele MZ (z wymienną stopką SCA 3202). Wszystkie te lampy do współpracy z Olympusem wymagają dedykowanej stopki SCA-3202 M5. Starsze wersje M3 i M4 można przeprogramować do najnowszej M5. Koszt takiej operacji to ok. 50zł.
    Seria lamp AF nie ma dedykowanych stopek, a cała lampa jest dedykowana do konkretnej marki i do Olympusów nie ma żadnego modelu. Nie będzie więc pracowała w trybie auto z ze względu na inny układ styków i oprogramowanie.

Lampy Metz są chyba najcichszymi lampami na świecie. Nie chcę uogulniać i przypisywać tej cechy wszystkim modelom, ale Metz'e 70MZ-5, 76MZ-5 digital nie wydają w czasie ładowania jakiegokolwiek dzwięku, a przy serii 54MZ-4 usłyszymy cichutki pisk podczas pierwszej sekundy ładowania całkowicie rozładowanych kondensatorów. Dalsze ładowanie, lub doładowywanie po kolejnych błyskach jest bezgłośne. Sygnał informujący o gotowości lampy można oczywiście wyłączyć. Te modele posiadają również drugi palnik doświetlający.

Szybkość ładowania zależy od wydajności stosowanych aku. Modele w/w nie posiadają ograniczeń prądowych i przy wydajnych aku istnieje możliwość uzyskania serii kilkunastu fotek z pełną prędkością 3kl/s. Można także stosować wysokonapięciowy Power Pack P-76/P-50 ładujący do pełna w ciągu 1s.

Awatar shakal
    Mieszka w
    Gotenhafen
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ponownie dziękuję wszystkim (wszystkie posty czytam i analizuję)
    choć nie ukrywam, że dorjan (Yates? ) najbardziej trafił w sedno...

Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Modele Metz z działającym TTL to 44MZ-2(V2), 54MZ-4(i), i 76MZ-5 digital. Natomiast w trybie automatyki lampy, będą dobrze funkcjonowały z Olkiem wszystkie modele MZ (z wymienną stopką SCA 3202)Wszystkie te lampy do współpracy z Olympusem wymagają dedykowanej stopki SCA-3202 M5. Starsze wersje M3 i M4 można przeprogramować do najnowszej M5. Koszt takiej operacji to ok. 50zł..
    Czyli np. 32MZ-3 będzie gadała z Olkiem...pod warunkiem zmiany oprogramowania do M5? ...czy raczej wymiany kostki? A wogóle kostki kupuje się osobno...czy wchodzą w skład lampy?
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Seria lamp AF nie ma dedykowanych stopek, a cała lampa jest dedykowana do konkretnej marki i do Olympusów nie ma żadnego modelu. Nie będzie więc pracowała w trybie auto z ze względu na inny układ styków i oprogramowanie. ..
    Czyli jeśli Metz 36 AF-4 "ma napisane": iTTL i współpracę z Nikonem...to będzie działała z D40? ....czy to nie jest oczywiste...znowu kostki względnie inne modele aparatu (Nikon owszem, ale D50/D70) ..ect?

Sorry za takie pytania...fotografuję już parę ładnych lat, ale nigdy nie używałem lamp zewnętrznych
    Z opisów w sklepach niczego nie mogę wywnioskować...wszyscy przepisują te same bzdety reklamowe...informacji w tym żadnych...albo ja nie umiem ich interpretować .

pozdr,

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertKrus
    Cytat Zamieszczone przez LubMich
    Jeszcze 54MZ-4i oraz 76MZ-5
    Ale nie mają pełnej współpracy.. z olkiem nie można ich w pełni wykorzystać.. min. krótkie czasy.. co wyłącza zabawy z lampą przy doświetlaniu w jasny dzień..
    nie działa też strobo - jeżeli lampy go nawet wspieraja.. ogólnie płacisz za więcej niż dostajesz..

mojego metza CT-1 troche jednak słychać.. i hm.. FL-50 nie wypada wiele gorzej pod tym względem..

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów