Ostrożnie... ja po takim stwierdzeniu zostałem przez fatmana sprostowany na cyberfoto.pl. Wcale nie tracisz możliwości podpięcia Nikkorów na śrubokręt. Tylko pozostaje wyłącznie manualZamieszczone przez grizz
![]()
Ostrożnie... ja po takim stwierdzeniu zostałem przez fatmana sprostowany na cyberfoto.pl. Wcale nie tracisz możliwości podpięcia Nikkorów na śrubokręt. Tylko pozostaje wyłącznie manualZamieszczone przez grizz
![]()
sorki... nie po to kupuję lustrzankę, żeby bawić się w kręcenie mordką ')Zamieszczone przez The z00m
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Myślę podobnie.Zamieszczone przez grizz
Witaj,Zamieszczone przez shakal
ja zamierzam przesiąść się z Canona na Olympusa ale dylematu lampy mie mam.
Szanując przedmówców i ich zdanie co do funkcjonalności lamp serii FL ale nie biorę ich
pod uwagę bo pracuję od kilku lat na Metz-u.
Podoby dylemat miałem z lampami systemowymi Canona.
Ale używając ich i Metza muszę stwierdzić, że Metz daje ładniejszą plastykę zdjęć i jest bardziej funkcjonalny. Nie przesiądę się na lampy systemowe bo tu zaczyna się jazda zmiany lamp po wprowadzeniu nowych modeli puszek.
W wyborze lampy bierz pod uwagę moc.
Ale tutaj porównanie jest trudnieższe bo producencji podają max moc dla innej ogniskowej.
Kiedyś było prosto: ISO 100, ogniskowa 50mm.
A teraz często producenci podają moc dla ogniskowych 105mm lub 85mm.
Dla przykładu:
Posiadana przeze mnie 40MZ3i ma LP 40 dla 50mm i LP55 dla 105mm,
a 50MZ-5 ma LP50 dla 50mm i LP70 dla 105mm (praktycznie nie różni sie od nowszej 70MZ-5)
Dla nowszych lamp Metz przeszedł więc też na znacznikowanie mocy dla 105mm.
EOS 1n | 28-105/3,5-4,5 | 28-70/2,8 L | 40MZ-3i | 50MZ-5 | CS2
C-5050Z
Niestety tylko metz 44 ma pelna dedykacje do olka.. nawet najnowsze kostki nie wspieraja w pelni systemu 4/3...
Jeszcze 54MZ-4i oraz 76MZ-5Zamieszczone przez LubMich
![]()
Fakt dla 4/3 w większości Metz-ów działa program automatyki lampy, ustawienia ręczne, synchronizacja na 1 i 2 kurtynę, motorzoom, autofokus i inne (brak jest głównie TTL-a).
Śledząc historię to coś tam zawsze poprawiają w nowszych kostkach.
Prawdę mówiąc w większości zastosowań powinien wystarczyć program automatyki lampy do prawidłowego naświetlenia zdjęcia.
Poza tym Olympus nie ma jakiś wysublimowanych własnych systemów pomiarów błysku poza TTL-em, a Metz ma to do siebie, że program automatyki lampy daje wyniki bardzo zbliżone do TTL-a.
EOS 1n | 28-105/3,5-4,5 | 28-70/2,8 L | 40MZ-3i | 50MZ-5 | CS2
C-5050Z
Bardzo wszystkim dziękuję!
Reasumując...
1. Metz 44 (tylko który? ...bo naliczyłem conajmniej 3 modele)z olkiem będzie działał w TTL-u...tak?
2. 54MZ-4i / 76MZ-5 ...też tak?
3. A taki np.36 AF-4 ??? może chociaż w trybie auto?
4. Jak głośne są te Metzy?....i jak szybkie? ...można uogólnić czy zależy od modelu?
pozdr,
Modele Metz z działającym TTL to 44MZ-2(V2), 54MZ-4(i), i 76MZ-5 digital. Natomiast w trybie automatyki lampy, będą dobrze funkcjonowały z Olkiem wszystkie modele MZ (z wymienną stopką SCA 3202). Wszystkie te lampy do współpracy z Olympusem wymagają dedykowanej stopki SCA-3202 M5. Starsze wersje M3 i M4 można przeprogramować do najnowszej M5. Koszt takiej operacji to ok. 50zł.
Seria lamp AF nie ma dedykowanych stopek, a cała lampa jest dedykowana do konkretnej marki i do Olympusów nie ma żadnego modelu. Nie będzie więc pracowała w trybie auto z ze względu na inny układ styków i oprogramowanie.
Lampy Metz są chyba najcichszymi lampami na świecie. Nie chcę uogulniać i przypisywać tej cechy wszystkim modelom, ale Metz'e 70MZ-5, 76MZ-5 digital nie wydają w czasie ładowania jakiegokolwiek dzwięku, a przy serii 54MZ-4 usłyszymy cichutki pisk podczas pierwszej sekundy ładowania całkowicie rozładowanych kondensatorów. Dalsze ładowanie, lub doładowywanie po kolejnych błyskach jest bezgłośne. Sygnał informujący o gotowości lampy można oczywiście wyłączyć. Te modele posiadają również drugi palnik doświetlający.
Szybkość ładowania zależy od wydajności stosowanych aku. Modele w/w nie posiadają ograniczeń prądowych i przy wydajnych aku istnieje możliwość uzyskania serii kilkunastu fotek z pełną prędkością 3kl/s. Można także stosować wysokonapięciowy Power Pack P-76/P-50 ładujący do pełna w ciągu 1s.
Ponownie dziękuję wszystkim (wszystkie posty czytam i analizuję)
choć nie ukrywam, że dorjan (Yates?) najbardziej trafił w sedno...
Czyli np. 32MZ-3 będzie gadała z Olkiem...pod warunkiem zmiany oprogramowania do M5? ...czy raczej wymiany kostki? A wogóle kostki kupuje się osobno...czy wchodzą w skład lampy?Zamieszczone przez dorjan
Czyli jeśli Metz 36 AF-4 "ma napisane": iTTL i współpracę z Nikonem...to będzie działała z D40? ....czy to nie jest oczywiste...znowu kostki względnie inne modele aparatu (Nikon owszem, ale D50/D70) ..ect?Zamieszczone przez dorjan
Sorry za takie pytania...fotografuję już parę ładnych lat, ale nigdy nie używałem lamp zewnętrznych
Z opisów w sklepach niczego nie mogę wywnioskować...wszyscy przepisują te same bzdety reklamowe...informacji w tym żadnych...albo ja nie umiem ich interpretować.
pozdr,
Ale nie mają pełnej współpracy.. z olkiem nie można ich w pełni wykorzystać.. min. krótkie czasy.. co wyłącza zabawy z lampą przy doświetlaniu w jasny dzień..Zamieszczone przez RobertKrus
nie działa też strobo - jeżeli lampy go nawet wspieraja.. ogólnie płacisz za więcej niż dostajesz..
mojego metza CT-1 troche jednak słychać.. i hm.. FL-50 nie wypada wiele gorzej pod tym względem..![]()