Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Mikrusy a zdjęcia seryjne

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Mikrusy a zdjęcia seryjne

No właśnie, planując przejście na mikro zaplątała mi się dziś taka myśl... Jak wygląda robienie serii w bezlusterkowcach?

W lustrzance są krótkie "blackouty" na czas kłapania lustra, ale ogólnie widać cały czas co się dzieje w wizjerze.

A na wyświetlaczu? Na EVF? Czy przerwy w przekazywaniu obrazu na podgląd są podobnej długości co w lustrzance (a może ich nie ma, jak przy filmowaniu) czy też prowadzenie jest całkowicie na czuja bo nic nie widać?

Proszę o odpowiedź posiadaczy zarówno Panasów jak i Olków, mile widziane z EVF, doczepianym bądź wbudowanym. Choć pewnie między EVF a ekranem nie ma różnicy.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 3.07.11 o 21:44
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    No właśnie, planując przejście na mikro zaplątała mi się dziś taka myśl... Jak wygląda robienie serii w bezlusterkowcach?

W lustrzance są krótkie "blackouty" na czas kłapania lustra, ale ogólnie widać cały czas co się dzieje w wizjerze.

A na wyświetlaczu? Na EVF? Czy przerwy w przekazywaniu obrazu na podgląd są podobnej długości co w lustrzance (a może ich nie ma, jak przy filmowaniu) czy też prowadzenie jest całkowicie na czuja bo nic nie widać?

Proszę o odpowiedź posiadaczy zarówno Panasów jak i Olków, mile widziane z EVF, doczepianym bądź wbudowanym. Choć pewnie między EVF a ekranem nie ma różnicy.
    W EPL-1 klekocze jak w E-30. Kle, kle,kle, kle . Aż podświadomie zaczęłem w nim szukać lustra. W wizjerku wszystko widać i "nadanża". Nie widzę problemu w użytkowaniu. I jest to czego mi brakuje w E-30 - przy włączonym C-AF mam podgląd na ekranie (w moim E-30 tryb C-AF tylko przez wizjer) i w dodatku jak złapie poruszający się obiekt to go śledzi zaznaczonym na ekranie "krzyżykiem", doregulowując cały czas ostrość, z jednoczesnym dźwiękiem akustycznym. Czyli fajna sprawa.
    XZ-2|D800E|moje 500px

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W GF2 w ogóle nie da się kadrować w czasie zdjęć seryjnych. Ekran robi się czarny tylko przy pierwszym zdjęciu w serii, a przy kolejnych zamiast kadru wyświetla się na ekranie obraz z poprzednio wykonanego zdjęcia. Czyli zamiast płynnego widoku na żywo mamy coś w rodzaju animacji poklatkowej z opóźnieniem. Panoramowanie i jednoczesne strzelanie serią jest praktycznie niewykonalne. Po 5-6 rawach zapycha się bufor i szybkość serii spada poniżej 1 kl/s. Seria 6 rawów zapisuje się na karcie (klasa 10) w 8-9 s.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi - czyli jest różnie... A w tym GF2 problem nie znika jak się wyłączy podgląd fotki po zapisie? A orientuje się ktoś jak to jest w G3? Spodobał mi się ten korpus, cena też całkiem całkiem jak na nowość, do grudnia zapewne spadnie. Do tego E-PM3 jako kieszonkowy, wspólne szkła i jest git.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."