Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Co kupić w cenie do 2,5 tys.

Awatar dirocker
    Mieszka w
    Śmigiel
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dodam jeszcze, że moje przypuszczenia potwierdziły się. Spodziewałem się nakierowania przez forumowiczów na zakup E-330.

A co myślicie o wspomnianym na początku Fuji FinePix S9600 ? Jestem raczej nastawiony na Olka E-330, ale jednak proszę coś napisać o tym (Fuji) aparacie (pomijając aspekt niewymiennej optyki).
    Boże, strzeż mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dirocker
    Dodam jeszcze, że moje przypuszczenia potwierdziły się. Spodziewałem się nakierowania przez forumowiczów na zakup E-330.

A co myślicie o wspomnianym na początku Fuji FinePix S9600 ? Jestem raczej nastawiony na Olka E-330, ale jednak proszę coś napisać o tym (Fuji) aparacie (pomijając aspekt niewymiennej optyki).
    już napisano, dobry aparat nawet dla zaawansowanego amatora będzie ok, tylko coś wspominałes o portretowaniu ludzi...wiesz, przy kompakcie ciężko ładnie rozmyć tło a to w portrecie dość ważna sprawa. Do przemyśleń

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Co tu pisać. Dość dobry kompakcik z uchylnym wyświetlaczem, zdjęcia robi dość dobre. Fuji w sumie robi bardzo dobre jakościowo aparaty. Nazywają go hybryda, ale chyba do końca nie rozumieją znaczenia tego słowa (może ja nie rozumiem). Podgląd jest realizowany czy to na wyświetlaczu czy w wizjerze za pomocą LCD. Patent o tyle kiepski w porównaniu do lustrzanki, że fatalnie ostrzy sie manualnie. Jeśli chodzi o opóźnienie migawki, to ma ponoć takie jak w lustrzance. Osobiście miałem Fuji S5500 i byłem bardzo zadowolony, ale ujęcia tele były mocno mydlane. Mimo różnicy klasowej do S9600 nie sądzę by ten robił je znacznie lepiej. Pomyśl sam, jak dobry może być obiektyw o takim skoku ogniskowe? Cudów nie ma, musi być jakiś kompromis. W sumie cena nie idzie do końca za użytecznością tego aparatu. Jakby był w senie S6500, to inna sprawa, ale w cenie 9600 jak wcześniej pisałem można już kupić lustrzankę.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan
    Zdecydowanie e-330, np tu:
    vobis
    Mozesz sprawdzic reszte cen tutaj: www.skapiec.pl

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Odradzam Fuji 9600. Testowałem go intensywnie w domu przez dwa tygodnie i potwierdzę słowa kolegi-mydełko. Przy obecnych cenach luster Olka brać e-330 i cieszyć się, że jeszcze można go kupić.

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    jeśli chcesz troszkę poważniej podejść do foto to nie bierz Fuji 9600. koleżanka ma i coprawda jest zadowolona ale ona kupiła do zdjęć "u cioci na imieninach" i rozmydlenie jeśli nawet się czasem pojawia to tego nie zauważa. cena tego sprzętu to około 1700 zł a za niewiele wyższą cenę można kupić lustro jak nie E330 to E500. wybór należy do Ciebie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rrrradek
    jeśli chcesz troszkę poważniej podejść do foto to nie bierz Fuji 9600. koleżanka ma i coprawda jest zadowolona ale ona kupiła do zdjęć "u cioci na imieninach" i rozmydlenie jeśli nawet się czasem pojawia to tego nie zauważa. cena tego sprzętu to około 1700 zł a za niewiele wyższą cenę można kupić lustro jak nie E330 to E500. wybór należy do Ciebie.
    E500 to wydatek 1720zl z kitem 14-45.

Awatar dirocker
    Mieszka w
    Śmigiel
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki bardzo za pomoc. Postanowiłem kupić E-330. Mam tylko nadzieję, że będzie on jeszcze dostępny za miesiąc. Wtedy dopiero będę miał zbędną gotówkę. Pozdrawiam wszystkich.

Awatar dirocker
    Mieszka w
    Śmigiel
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No i właśnie mam dylemat. Znajomy może załatwić mi Nikona D-80 za 2,6klocka. Co wy teraz na to forumowicze? Proszę o konkretną radę Olek E-330 vs Nikoś D-80.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dirocker:

D80:
    - lepsza ergonomia (duży, ostry wizjer, dwie rolki)
    - dłuższa seria RAW
    - podświetlana matówka, naprawdę przydatne
    - wykonanie trochę tandetne

E-330:
    - podgląd na LCD rządzi, ale wizjerek parszywy
    - krótka seria RAW
    - filtr antykurzowy, czyszczenie matrycy
    - lepsze kolory i prawdopodobnie większa rozpiętość tonalna
    - niższe szumy do ISO800, powyżej wygrywa Najkon
    - solidna konstrukcja, może poza klapką od kart pamięci

E-330 do architektury, macro, reportaży z koncertów (ujęcia znad głowy).
    D80 do pracy w manualu, dłuższych serii zdjęć, portretów (tanie jasne stałki, mniejsza GO).

weź pod uwagę, że OLEK w tym segmencie wydaje się bardziej przyszłościowy (nowe matryce, stabilizacja obrazu, czyszczenie matrycy). Najkon póki co milczy i ludzie zmierzają ku kamuniowi.