Nie potrafię robić zdjęć z lampą
======= Kill City Kid =======
Moje 3 grosze dot. 45 f/1.8.
Krótko, bo już sporo napisano: mam go od kilku dni i jeszcze nie zrobiłem ani jednego zdjęcia na przesłonie mniejszej niż 1.8Potwierdzam więc, że ostrości starcza.
Jest malutki, bardzo malutki. I pewnie fajnie wygląda razem z E-P3.
Reszta na zdjęciach:
Trochę to niepokojące co piszecie. Teoretycznie (bo nie mam jeszcze Pena) remedium na takie sytuacje jest użycie wykrywania twarzy w trybie wykrywania źrenic (Face & Eye Priority On). Właśnie przeglądam instrukcję (EPL-3, str. 39, wcześniej nie wiedziałem, że są takie cuda) i ten tryb ma nawet 3 odmiany - wybór ostrości na najbliższą źrenicę, prawą (Face & R. Eye Priority On) i lewą (Face & L. Eye Priority On). Próbował ktoś tego w praktyce z obiektywem mZD 45mm/1.8
W instrukcji jest jeszcze kilka fajnych ficzerów...
Fajne, szczególnie ostatnie, dzięki!
"Zauwazylem, ze dla f 1.8 GO jest tak mala, ze ramka punktu AF na wyswietlaczu jest zdecydowanie za duza i trudno jest
AF ustawic w 100% na oko modelki aby nie zalapal sie przypadkowo zamiast ostrego oka -> ostry nos i nieostre oko"
Właśnie dlatego używam Panasonica G2 - tam wielkość ramki jest regulowana i do tego można ją wskazywac dotykiem. Wykrywanie twarzy dziala na tyle sprawnie, że focąc ludzi jestem zadowolony z 90% fotek. w tradycyjnych lustrzankach mialem z tym wiekszy problem - one nie widzialy twarzy oczywiście. 40d mial oczywiście wiele zalet, ale w tym względzie wolę mikrusy
Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.
Panas G3 ` 14-42 ` 45/1.8
W E-PL1 naciskasz "zoom out" (ten z lewej) i też się ramka zmniejsza. Ja tam nie widzę problemu, trzeba pamiętać, że to AF po kontraście a punkty jak w innych aparatach w rzeczywistości mogą być większe niż zielona ramka widoczna na ekraniku (stąd uwagi by ją zmniejszyć i/lub włączyć detekcję twarzy).
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
E-PL3
Robimy tak:
Naciskamy zoom, pojawia się ramka. Naciskamy info. Na ekranie wyskakuje 5x.
Strzałka do góry na kółku daje nam 7x, 10x, 14x - automatycznie ramka się zmniejsza do rozmiaru jaki chcemy
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
"There's no such thing as free titties"
Ja mam ten obiektyw od dwóch tygodni. Powiem tak otóż to właśnie szkiełko było brakującym ogniwem, które ostatecznie skłoniło mnie do przejścia z luster (używałem od kilku lat pentaxa) na micro. Dostałem dokładnie to co chciałem tj. mały, lekki, jasny, ostry od pełnego otworu i co niezmiernie ważne szybko i celnie ostrzący obiektyw portretowy. Ja go używałem z lumixami i nie miałem jak dotąd żadnych problemów z ustawianie ostrości.
Sprzęt jest ale czasu niestety mało.
kurcze, super zdjęcia.
Bardzo podoba mi się rozmycie oraz obszar ostrości.
w apsc 1.8 w wiekszości przypadków się jednak nie nadawał, bo za płytko było - oczywiści jak dla mnie.
Jak tylko spienięże troszkie gratów to trzepne sobie to szkiełko.