Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Bardo dowcipne, łatwiej truć kota, niż nauczyc się robić zdjęcia...
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Zaraz tam truć - gdyby Mirek Wiskasa zaproponował byłoby to namawianie do zbrodni na kocie, ale moonlight to całkiem porządna karma jest.
Co do wywoływania to staram się szkolić - do zakupu pena nie pracowałam na rawach. Na dodatek kiedyś zajmowałam się obróbką zdjęć do katalogów kandydatek na misski. Miały być śliczne, bez skaz i w kolorkach, jak obraz TV w marketach. Przyznam, że to trochę skrzywiło moje obrabianie zdjęć. Jednak staram się pozbyć złych nawyków. Jutro lecę na tydzień w okolice Malagi. Po powrocie wreszcie wątek założę.
Alez ja nigdy nie mialem na mysli zeby tym karmic kota.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Piękny kotek, mam trzy futra i Labusia, Sabunię (psy jakoś nie są tak popularne jak koty, wg moich obserwacji na 10 zdjęć kotów przypada 1 zdjęcie psa )![]()
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
Może i do wyostrzenia wystarcza światło księżyca, ale... trwa to n-razy dłużej niż przy dobrych warunkach oświetleniowych.
Z moich testów tego szkła na E-M1 wynika, że o sprawnym AF-ie w ciemniejszych warunkach należy zapomnieć. Owszem jak trafia to jest ostro, ale nim trafi to trochę pojeździ sobie i jeździ zdecydowanie wolniej.
Jest to nawet logiczne, biorąc pod uwagę jak działa mechanizm ostrzenia po kontraście.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
To prawda, jak jest ciemniej, nawet pomieszczenie oświetlone słabszą żarówką trochę się namyśla, jak już trafia jest ostro. W dobrych warunkach jest (AF-S ) szybszy niż A35+50/1.8 w gorszych nieco lepiej faza z Sonego, bardzo ciemno, Sony się poddał, Olek po namyśle ok 2-3s wyostrzał.
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
Tak. W dobrym świetle jest sprawnie i szybko. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Co do ciemnych pomieszczeń.. testowałem ZD 50mm f/2 MACRO z dużego 43 (przez adapter MMF-3) i on się lepiej (na E-M1) spisywał w kwesti AF-u niż m.ZD 54mm. Szybciej i pewniej ostrzył. Choć też szału nie było.
Ta dioda doświetlająca też trochę pomaga (E-M1)
W każdym razie robiąc "studyjnie" (studio domowe na lampach systemowych), przy zaciemnionym studiu, dzieki temu doświetleniu na ZD 50 pracowało się dość przyjemnie, a m.ZD 45 trochę kaprysił, czy może raczej, ociagał się. (nawet z doświetleniem)
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Ide odebrac obiektyw, juz czeka na mnie w salonie, akurat przyszedł sms![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA