Strona 70 z 78 PierwszyPierwszy ... 20606869707172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 775

Wątek: M.Zuiko Digital 45mm 1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 45mm 1.8

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Jeśli chodzi o bokeh to lepiej jest w Sigmie 60mm. Olek jest obiektywem makro i rozmycie tła nie jest priorytetem.
    Jeśli chodzi o separacje z tła. Głebia ostrości i to co się dzieje w tle zależy od ogniskowej, przysłony oraz odległości do przedmiotu. Jeśli chcemy wykonać podobny kadr obiektywami o różnej ogniskowej to zmieniasz również odległość od przedmiotu i wyliczenia nie są już takie proste.
    Własnie wtedy robi sie to proste. Przy stałej skali odwzorowania GO praktycznie nie zależy od ogniskowej. Sytuacja zmienia sie przy zbliżaniu się do hiperfokalnej, ale wtedy nie ma sensu dyskusja o rozmyciu Z kolei separację w zależności od ogniskowej trzeba ocenić na oko, bo nie ma tego jak sensownie wyliczyć

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Własnie wtedy robi sie to proste. Przy stałej skali odwzorowania GO praktycznie nie zależy od ogniskowej. Sytuacja zmienia sie przy zbliżaniu się do hiperfokalnej, ale wtedy nie ma sensu dyskusja o rozmyciu Z kolei separację w zależności od ogniskowej trzeba ocenić na oko, bo nie ma tego jak sensownie wyliczyć
    W sumie się zgadzam. Niestety nie mamy tutaj stałej skali odwzorowania GO.

Zadane pytanie brzmiało czy lepiej 45 1.8 czy 60 2.8.
    Te obiektywy mają podobną GO, jednak tylko przy tej samej odległości od przedmiotu. Jeśli chcemy aby fotografowany przedmiot zajmował taką samą część kadru to z obiektywem 60mm musimy odejść. A wtedy GO robi się większa i zaczynamy mieć problem w porównywaniu.
    Na dodatek mamy kwestie separacji od tła. Pomimo faktu, że główny temat zajmuje tyle samo kadru to tniemy przecież różnym kątem. Więc w 45mm mamy większy zakres tła niż w 60mm. Na to nakłada się problem różnej prędkości zanikania ostrości i ..... możemy spokojnie iść w teren testować przy różnych warunkach.
    Bo wyliczenia na kartce są fajne ale mamy do czynienia ze zbyt dużą ilością kombinacji. Po prostu trzeba poczuć różnicę.
    Przy idealnie jednolitym i dalekim tle nie ma problemów. Ale zazwyczaj takiego nie mamy.

Podobny problem rozwiązywałem przy obiektywach makro (mam 150mm i 60mm). Oba 1:1. I nie mam zwycięzcy. Zależy od tematu.

Oczywiście na razie pomijamy tutaj problem bokehu. Taj jak już napisałem 60mm 2.8 sigmy ma ciekawszy niż makro olka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

...
    Te obiektywy mają podobną GO, jednak tylko przy tej samej odległości od przedmiotu. Jeśli chcemy aby fotografowany przedmiot zajmował taką samą część kadru to z obiektywem 60mm musimy odejść. A wtedy GO robi się większa i zaczynamy mieć problem w porównywaniu.
    ...
    Strasznie mieszasz.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Zadane pytanie brzmiało czy lepiej 45 1.8 czy 60 2.8.
    Te obiektywy mają podobną GO, jednak tylko przy tej samej odległości od przedmiotu. Jeśli chcemy aby fotografowany przedmiot zajmował taką samą część kadru to z obiektywem 60mm musimy odejść. A wtedy GO robi się większa i zaczynamy mieć problem w porównywaniu
    no właśnie,
    czyli wgląda na to, że 45 lepiej odseparuje tło, w przypadku obiektu zajmującego taką samą część kadru, i ma lepsze światło

... 60mm 2.8 sigmy ma ciekawszy niż makro olka.
    a sigma - w teście optycznych - rewelacja i cena 700 zł!
    ale z kolei oly 60 ma macro - które też się czasem przydaje ... i bądź tu człowieku mądry

kurcze trza było pomyśleć o Fuji - tam wyboru nie ma
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.10.13 o 21:23 Powód: bez wulgów
    Fiu fiu

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria

Ja tam 45 mam. Dużo nie kosztuje, miejsca nie zajmuje, i czasem się przydaje.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Strasznie mieszasz.
    Próbuje odpowiedzieć jednocześnie na kilka pytań. To pewnie dlatego. Manipulujemy jednocześnie ogniskową, przysłoną i odległością. No i robi się trochę zamieszanie.

---------- Post dodany o 19:36 ---------- Poprzedni post był o 19:12 ----------

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    no właśnie,
    czyli wgląda na to, że 45 lepiej odseparuje tło, w przypadku obiektu zajmującego taką samą część kadru, i ma lepsze światło

a sigma - w teście optycznych - rewelacja i cena 700 zł!
    ale z kolei oly 60 ma macro - które też się czasem przydaje ... i bądź tu człowieku mądry

k....wa trza było pomyśleć o Fuji - tam wyboru nie ma

Najlepiej mieć wszystko. Bardzo podoba mi się 75mm. Tylko właśnie to taki obiektyw do zadań specjalnych. Częściej będę miał zapięte 35-100 2.8 niż to szkło.
    45mm olka i 60mm Sigmy to są obiektywy, które można bez większego wysiłku finansowego kupić tak po prostu. Niestety z powodów, które opisywaliśmy wcześniej 60mm nie równa się 45mm. Zawsze będzie różnica w obrazku. Od fotografa zależy jak wykorzysta ich charakterystykę.

A makro to makro. Gorszy bokeh, ale też bez przesady.

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Ktoś tam wcześniej domagał się fotek tutaj moja mini publikacja w ramach akcji "podziel się swoją pasją" wszystkie zdjęcia portretowe zostały wykonane 45-tką

http://www.penowiec.com/2013/08/marek-twarowski.html

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

O widzę, że spotkaliśmy się na warsztatach panasonica z fotografii ulicznej : D

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    O widzę, że spotkaliśmy się na warsztatach panasonica z fotografii ulicznej : D
    Jaki ten świat mały warsztaty były bardzo ciekawe,szkoda tylko,że nie było żadnej nagrody pocieszenia :P

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

I tak jak na darmowe warsztaty to nagroda główna była bogata ; )

Dobra koniec off-topa.

45 Olka to bardzo dobre szkło portretowe, które powinien mieć każdy posiadacz m43
    Ostatnio edytowane przez Matick7 ; 6.10.13 o 22:22