cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Z założonym pierścieniem ozdobnym nie założysz osłony...taki pierścień ozdobny. Można kupić osobno
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Jeszcze sprawdzę w domu, ale o ile pamiętam to filtr B&W polar wystawał i nie można było założyć osłony.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
A czy te filtry ND vario nie maja czasem po prostu szerszego frontu? To samo zdaje sie w filtrach B&W, specjalnie tak robili, zeby uniknac winietowania.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Mam UV Marumi 37 mm, osłony nie mam, ale wydaje mi sie, że bez problemów się da ją założyć. Filtr na szerokość ma tyle co mocowanie.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Wracam do tematu filtrów...jak to w końcu jest z tą osłoną pod założone polary Marumi lub B&W? Pasuje czy nie?
OM-D... Miałem...
To ja Ci powiem tak - u mnie nie założy osłony. Tam jest bardzo tyci gwincik i szczerze to na tę średnicę nie szukałem filtra. Mam taki, który pasuje do mZD 12/2,0 a do 45-tki używam ten sam filtr p-rzez redukcję. Więc osłony nie ma szans założyć.
Jak mi nic nie wypadnie to po południu pstryknę zdjęcie abyś zobaczył jak to wygląda.
Taniej to wychodzi, bo jeden filtr może służyć do dwóch a nawet trzech obiektywów.