Strona 48 z 78 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 775

Wątek: M.Zuiko Digital 45mm 1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 45mm 1.8

Chcialbym wiecej szkiel w systemie m43 takich jak ta 45ka, ktorych jedynym problemem jest to ze kosztuja +-1000PLN. Tego Wam i sobie w nadchodzacym roku zycze serdecznie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez user_jgora Zobacz posta
    Chcialbym wiecej szkiel w systemie m43 takich jak ta 45ka, ktorych jedynym problemem jest to ze kosztuja +-1000PLN. Tego Wam i sobie w nadchodzacym roku zycze serdecznie

Dołączam się do życzeń a na mojej liście marzeń jest 65/1,4 )
    (45 to jak dla mnie do portretu trochę za krótko - ot takie osobiste preferencje)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    No nie wiem kto powinien oprzytomnieć ja porównywałem tylko ogniskowe: w m4/3 - 45 x 2 = 90 mm, Canon cropowy 60 x 1,6 = 96 mm i FF 85 mm. To chyba czytelnie było napisane?
    Nie brałem pod uwagę ani GO ani plastyki etc. Z prostego względu, że zależało mi na uchwyceniu alternatywy z dostępnej w handlu oferty a nie tworzeniu jakichś wyimaginowanych nieistniejących obiektywów. A jakby nie patrzeć, to właśnie ogniskowa (a raczej jej ekwiwalent) determinuje przeznaczenie obiektywu.
    Kupując samochód porównujesz tylko kolor? To ma z grubsza tyle samo sensu. N ma już chyba trzy szkła 85mm. Skąd różnice w cenie?

---------- Post dodany o 21:28 ---------- Poprzedni post był o 21:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    To problem czysto teoretyczny i wydumany. Widać to na wielu zdjęciach kolegów używających tego szkła. Matryca to problem 10-rzędny w tym przypadku. Kiedyś też przeżywałem matryce. Dziś widzę, że to błąd.
    Zdjęcia kolegów są głównie wielkości 800px, max HD. Nie każdemu to wystarcza. Jeśli robisz zdjęcia do oglądania na monitorze, to masz 100% racji.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Kupując samochód porównujesz tylko kolor?
    Jeśli dla Ciebie ogniskowa obiektywu ma takie samo znaczenie jak kolor samochodu to ta dyskusja nie ma sensu...

Ale proszę bardzo, jeśli podane przeze mnie przykłady są złe to podaj inne (w sensie: w innych systemach) obiektywy alternatywne do 45/1,8 aby pokazać że jego cena jest za wysoka / za niska / w sam raz albo udowodnij że takich zdjęć, jakie można zrobić zestawem PEN + wspomniany obiektyw nie da się zrobić w żadnym innym systemie

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Jeśli robisz zdjęcia do oglądania na monitorze, to masz 100% racji.
    Nie tylko. Akurat matryca nigdy mi nie przeszkadzała (pomijam kompakty z maleńkimi matrycami). Gdyby były tylko takie problemy, jak matryca. Matryca to nic. Trzeba umieć zdjęcia robić . A wtedy matryca traci znaczenie. Tak mi się wydaje przynajmniej, bo jeszcze nie potrafię, tak jakbym chciał. Znam kilka osób, które foty walą jak marzenie, a nawet nie wiedzą jaką matrycę mają.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 26.12.11 o 23:00

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

... Znam kilka osób, które foty walą jak marzenie, a nawet nie wiedzą jaką matrycę mają.
    I pewnie oglądasz ich foty w internecie. Lajf jest niestety brutal. Liczy się układ matryca-szkło. Jedno bez drugiego nie ma sensu.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Lajf jest niestety brutal. Liczy się układ matryca-szkło. Jedno bez drugiego nie ma sensu.
    Liczy się fotograf. To brutalna prawda. Matryca, a nawet szkło na nic bez umiejętności ich wykorzystania. Dywagacje o matrycach to temat zastępczy i nudzenie. Nie oszukujmy się.

Oczywiście pomijam pewne specyficzne zastosowania profi. Pewnie zawodowcy mogli by się wypowiedzieć, kiedy nieodzowne jest zastosowania FF czy MF, gdyby chciało im się zabierać głos w takich jałowych dyskusjach, a to rzadkość. Nie wygłupiajmy się. Zostań przy swoim. Nic, a nic mi nie zależy na przekonywaniu. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 26.12.11 o 23:34

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Liczy się fotograf. To brutalna prawda. Matryca, a nawet szkło na nic bez umiejętności ich wykorzystania. Dywagacje o matrycach to temat zastępczy i nudzenie. Nie oszukujmy się.

...
    Dziwnym trafem ci wielcy mają zwykle odpowiednie szkła i matryce. Z naciskiem na "odpowiednie". Nie napisałem, że zawsze największe i najjaśniejsze, ale zawsze dobrane do potrzeb. Chyba, że wierzysz w najnowszą reklamę ajfona, przy nim nawet m4/3 wymięka...Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Zaraz. Musimy się ogarnąć. Mówimy o sprzęcie "wielkich" fotografów? Podejrzewam, że w ich przypadku aspekt finansowy nie ma znaczenia. Używają to co im jest potrzebne i tu zgoda. Pewnie nie jeden nosi w spodniach m4/3. Podejrzewam również, że taki "artysta" potrafi zrobić przy pomocy e-pl1 i 45/1.8 sesję o jakiej my możemy pomarzyć. Bez względu na to jakiej matrycy i obiektywu użyjemy. I to mam na myśli. W tym sensie matryca dla większości z nas to nie problem. A Ci dla których matryca staje się problemem, jak już pisałem wcześniej, mało kiedy zabierają głos w takich rozmowach. Może wcale.

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Miałem niedawno możliwość pobawienia się tym obiektywem.. Heh-piękne, ostro rysujące szkło. Chyba powoli trzeba pomyśleć o zamianie SMC Takumara 1.4 50mm właśnie na tego Olka..
    Tak jako ciekawostkę wrzucam małe porównanie wielkości obu obiektywów (na ostatnim zdjęciu widnieje jeszcze Jupiter-8 ):