Zamówiłem 2 tygodnie temu, póki co, wciąż czekam na numer konta.
Zamówiłem 2 tygodnie temu, póki co, wciąż czekam na numer konta.
"Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"
PL45E vs. mZD45 http://m43photo.blogspot.com/2011/10...onic-45mm.html
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ciekawe porównanie. Jak dla mnie mZD45 jest dużo ciekawszym i uniwersalniejszym obiektywem. No i tańszym.
Olympus 45/1.8 daje jak dla mnie lepszy obrazek, ale brak mu zdolności macro.
Jeśli komuś macro niepotrzebne, to wybór jest prosty![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Witam !
Szklo Olka mocniej rozmywa tlo i jest jasniejsze.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Hmmm, minimalna odległość fotografowania to 0.5 m - makro to nie jest, niemniej jakiegoś kwiatka czy grzyba można chyba focić. Mogły ktoś zamieścić zdjęcie pudełka zapałek lub innego popularnego przedmiotu, ew. linijki w kadrze, w możliwie największej skali odwzorowania z tego szkła![]()
Jak to bardziej uniwersalny? Macro nim nie zrobisz (trzeba dokupić pierścienie), do video stabilizacji nie ma.
Wybór jest bardzo oczywisty, imho. Jeśli potrzebujesz macro lub kręcisz filmiki jak szalony - Lajka, w każdym innym przypadku Oly. Jest tańszy, mniejszy, osssstry, f/1.8
Pomijam to jak kopie pupę Lajce im dalej od centrum
Będą jajka jak obie firmy będą chciały uraczyć nas niszówką w stylu 100mm macro. Wtedy wybór dla "Marków, Arków i innych grzechu'ów" będzie tak oczywisty, że PL45E w zasadzie powinien zalegać na półkach lub zrównać się ceną jak nie z mZD45 to przynajmniej z mPL25.
Dla mnie byłoby super gdyby Panas zrobił 70/2.0 POIS a Oly 100/2.8 macro. Każde mikro szkło Oly, które mam jest po prostu rzeźnicko szalone a Panas zagwarantowałby stabilizację tam, gdzie jest bardziej potrzebna - portret/sport.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.