Strona 40 z 42 PierwszyPierwszy ... 303839404142 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 414

Wątek: M.Zuiko Digital 12mm F2.0

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 12mm F2.0

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    Ej ludzie czemu to szkło półtorej roku po premierze zamiast potanieć do okolicy 2100zł zdrożało o jakieś 500zł? Jest jakaś bezpośrednia tego przyczyna? Np. zniszczone w wyniku powodzi fabryki produkcji Olka czy coś...
    dokładnie tak jak nyny pisze, księgowi liczą na wystąpienie efektu Veblena
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Żadnej kary nie dostałem ale po prostu w czerwcu mam robić ślub znajomym i rozglądałem się za jakąś fajną, nową stałką...po zobaczeniu w teście na optycznych i zobaczeniu wtedy ceny detalicznej 2399 ucieszyłem się, bo pomyślałem ,że szkło musiało od tego czasu już potanieć a przy okazji jestem w OJ no i się trochę za szybko ucieszyłem...

Awatar pire
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jedni się smucą, inni się cieszą, samo życie, ja nabyłem 12mm za ok. 2500 i jest mi niezwykle miło, że będę mógł go zbyć za niewiele niższą cenę dokonując tym samym wymiany na 17/1.8. Nie stać mnie na obydwa, a 12mm używam dosyć okazjonalnie więc decyzja zapadła.
    Oczywiście jest w tym myśleniu pewna naiwność, 17/1.8 też ma już wyższą cenę, niż gdyby to było w pamiętnym końcu 2011 r
    Fuji X

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Nie lubię takiego gadania. Ot marketing, that's all.

Też nie lubię, jak ktoś gada, taki kawałek plastiku, a taki drogi. W przypadku osłonek słonecznych ma w pełni rację, ale w przypadku bardziej zaawansowanych obiektywów, to się nie płaci za faktyczny koszt produkcji, bo on może żeczywiście wychodzić 1/10 kosztu sprzedaży, ale za patenty. Nie wiem dlaczego w Polsce ludzie nie mogą pojąć, że najdroższą częścią w produkcji czegokolwiek jest wiedza.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Wiedza, patenty, nowatorskie rozwiązania... Masz rację - należy to doceniać... ale są sytuacje gdy i wiedza i patenty i nowatorskie rozwiązania zaczynają być tylko sztuką dla sztuki... tylko dodatkiem do marketingowego słowotoku...

Nie będę narzekał - dwunastka jest bardzo fajna - mała, zgrabna i jasna... mam nadzieje że uda mi się ją kiedyś potestować ale czy zdecyduję się potem na zakup? tu nie mam takiej pewności... trochę zamieszał mi w głowie test panasonicowego 12-35/2,8 niby trochę ciemniej i gabaryty większe ale funkcjonalności dobrego zooma nie da się nie doceniać a jego jakość optyczna pozytywnie zaskakuje... może więc warto tego tysiaka dołożyć?

A może w drugą stronę? od jakiegoś czasu korci mnie mnie zakup któregoś z "bieda-FF" a tam z ogniskowymi 24 mm nie ma problemu - do wyboru, do koloru i w dobrych cenach... więc znów sens zakupu 12stki jest wątpliwy...

Oczywiście - cena czyni cuda - gdyby była w okolicach 1500 zł to pewnie bym nie marudził tylko poszedł do sklepu i kupił...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    żeczywiście
    Ja Cię proszę, aż mnie oczy bolą jak to widzę.
    Nie żebym chciał się czepiać, ale mimo wszystko warto pisać poprawnie na forum.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Przepraszam, że tutaj wsadzam swoje 12 groszy ale czy nikt z Was nie chce pozbyć się swojej 12/2? Z chęcią przygarnę A tak w ogóle to może więcej sampli by koledzy powrzucali?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Przepraszam, że tutaj wsadzam swoje 12 groszy ale czy nikt z Was nie chce pozbyć się swojej 12/2? Z chęcią przygarnę A tak w ogóle to może więcej sampli by koledzy powrzucali?
    Przecież jesteś w OJ więc jaki problem? Za drogo? Szukaj kogoś, kto lata do USA, na FM są używki w stanie LNIB w rewelacyjnych cenach.
    Po co sample
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Sample - przy okazji gostek na swojej (zalinkowanej) stronie ma fajny poradnik o kompozycji.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

na 43rumors twierdzą że 12mm black zgubi przydomek limited i stanieje