www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
ja też przyznaje nie bardzo rozumie![]()
Jeżeli między tymi obiektywami jest "prawie bez różnicy" jak: między pasteryzowanym Żywcem, a "żywym" piwem Osieckim ( które nie wytrzymywało w sklepie dłużej jak 3 dni) w latach 80-tych XX wieku , to ja to świetnie rozumiem.
Jeśli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Może chodzi o to, że "prawie" różnicę robi.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Dzięki sprawnemu działaniu Pani Joasi od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem dwunastki. Pierwsze wrażenia ze wszech miar pozytywne, będę tylko musiał nauczyć się korygować zniekształcenia. Używam Lightrooma, ma możliwość używania szablonów do ich korygowania, ale nie ma ich specjalnie wiele do obiektywów Olympusa. Jest do niego natomiast dostępny pakiet "Adobe Lens Profile Creator" do tworzenia szablonów, czy może ktoś z tego korzystał?
Oj zazdroszczę. Jak kiedyś uzbieram to też kupięDo tego 20/1,7, 41/1,8 i będzie pełnia szczęścia. Czekam na zdjęcia. Jak działa af i z jaką puszką?
Ja natomiast się zastanawiam, czy potrzebuję takiej ogniskowej jak 12 mm.
@Jacunio - pochwal się wrażeniami z użytkowania tego szkła. Masz do niego osłonę przeciwsłoneczną? Oryginalny przedni dekielek jest metalowy?
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Na razie tylko krzaczki na dworze i dzieci w domu przy słabym świetle, po rowerkach w weekend będę mógł jakieś zdjątko podać. Na razie wrażenie pierwsze - to co w testach to święta prawda : piękne kolory i ostrość, AF błyskawica, także przy gorszym świetle, nadąża w każdym razie za dzieciakami. Budowa solidna, przyjemna praca pierścienia. Jedynym minusem są zniekształcenia, ale to normalne przy tej ogniskowej. Tylko cena zabójcza, ale w ręku sprawia wrażenie że będzie działał przez co najmniej 20 lat, więc na siebie zarobi. Używam go z E-PL3, na pewno jeszcze do niego dołączy 45/1,8.
---------- Post dodany o 11:36 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
Nie ma niestety w komplecie osłony, trochę szkoda. Co prawda i tak pewnie bym jej nie nosił, zestaw z PL3 traci wtedy na mobilności i dyskrecji.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Nikt nie czyta/ogląda wątku? AF jest instant czytaj ciągły.
? w sensie czy to aż tak naprawdę widać? Ja dopiero w 1:1 zobaczyłem zniekształcenia przed korekcją (RawTherapee 4).
OK, ztcp to jeden z pierwszych recenzentów tego szkła zalecał korekcję -4 tylko nie pamiętam czy w Adobe czy może PTLens a może GIMP; musisz spróbować. Drugi poleca "There is some evidence of mild purple fringing in bright highlight edges, but this is easily corrected in Lighhtroom using the red/cyan chromatic aberration tool at an adjustment value of -15."
Imho bez sensu, mikro to (dla mnie fun) nie prezycja do piksela. Od pionowych ścian jest TSE Canona czy PCE Nikona, imho.
BTW. Po raz kolejny otwierając .orf w Adobe korekcję geometrii Adobe robi z automatu, niezależnie od puszki (Pana czy Oly bez znaczenia), ponieważ parametry tej korekcji są zapisane w szkle i z automatu dodawane w odpowiednie pola w rawie, które bez problemu czyta soft Adobe.
Ja sobie wymyśliłem 8FE-12-25-45 plus może 35-100 (zależy ile ef dadzą w ef).
Przedni dekiel jest plasticzany, osłona metalowa; wchodzi z lekkim oporem dokręcana bez problemów śrubką. Powinna kosztować mniej
Dyskrecję? Możemy o niej mówić chyba tylko w przypadku srebrny pen srebrne szkło. W każdym razie u mnie jej nie ma (czarny GF1, srebrny lens/osłona i srebrny VF-2) ale i tak daje czadu kątem. Szkło malutkie ludzie nawet nie myślą, że są w kadrze
---------- Post dodany o 15:30 ---------- Poprzedni post był o 15:17 ----------
Jest na dpreview topik z samplami "wakacje" ze szkieł 9-18, 20/1.7 i 14-150, nawet miałem go wrzucić, ale na tym forum wydaje mi się, że tylko sztuka przez duże aRt jest dobrze odbierana. Anyway bardzo fajnie (te sample) pokazywały dlaczego -imho- warto wybrać na szerokim wariant 8FE->12.
14 może przy streecie, no, ale wtedy w naleśniku, nie 14-150.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 2.09.11 o 15:32
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.