Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Wątek: Detale

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Cadman,

Ładna sztukateria i atrakcyjnie oświetlona, widoczna jest jej trójwymiarowść. Gdyby można było jeszcze bardziej ją wyodrębnić z otoczenia...
    Wklejam jedno zdjęcie przedstawiające ratusz w Szczecinku, ładnym, zadbanym mieście.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Niestety nie dysponuję niczym dłuższym od kita 14-45. Myślę o dalszych zakupach i nie wiem, w którym kierunku się udać. Czy postawić na jakość, czyli szkła "profi", czy pójść drogą ekonomiczną i dokupić dłuższego kita + ZD 35. Jeśli wybiorę wariant jakościowy to szkoda wydawać kasę na obiektywy klasy "standard". Trochę nie na temat te moje rozterki.
    Miło, że ktoś z uczestników forum odwiedził nasze miasteczko.
    Pozdrawiam
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Cadman,
    Myśle, że w przypadku Olego droga ekonomiczna ma najlepszy stosunek cena/jakość. Długi kit jest jescze lepszy od tego krótszego 14- 45, a ZD35, to w tej klasie cenowej nie ma chyba konkurencji, jeżeli chodzi o jakość - rozdzielczość w środku i na brzegach, kontrast, bokeh, itd.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Wstawiam uzupełnienie architektoniczne do detalu "satyrpokazanego na poprzedniej stronie.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Wklejam detale drzwi - listwy oraz okucia. Na ostatniej fotce - postać kobieca w kowalskiej interpretacji .
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Wklejam detal balustrady.
    Pzdr, TJ

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Podobają mi się zdjęcia okuć - ta kobitka oraz poprzednie. Wrażenie takie jakbym stał przy tych ciężkich siermiężnych drzwiach, czuł ich klimat a nawet zapach. Kobitka pierwsza klasa - obdarzona walorami... Tadeusz - ta niewiasta to realizacja wizji kowala czy Twoja interpretacja wykutych kształtów? - całych drzwi nie widzę... Tak czy tak - fajne.
    Poprzednie zdjęcie najbardziej mi się podoba zarówno kolorystycznie jak i kompozycyjnie - cały kadr wypełniony, ciekawy. To tylko fragment czegoś ale w Twoim kadrze zyskał walor pewnej całości zamkniętej i z powodzeniem się broniącej...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Ktotek,

Dziękuję za opinię. Kobitka, to jest rzeczywiście fragment wykadrowany z większej całości. Ale coś w tym jest, podobnie symboliczne były pierwsze wizerunki i rzeźby, gdy w ludziach kiełkowały zalążki sztuki - kształty niezdarne, umowne, uboga technika wykonawcza, ale jedno, co zaistniało u samych początków, to ekspresja, czyli emocje, które artyści wykuwali w żelazie, czy kamieniu. Podzielam Twój odbiór, a szczególnie szacunek dla starego drewna.

Wklejam 2 następne detale.

Pierwsza fotka przedstawia żelazną spiralę na tle trawnika - że też się chciało kiedyś kowalikom-ludzikom takie rzeczy klepać - to jest drogie i niewielu by nie nazwało tego marnotrawstwem! Moje zdjęcie ma pokazać, że nie był to zbędny wydatek, estetyka też się powinna liczyć. Dla mnie tego typu detale, to niemal magia, to myśl twórcy zaklęta w żelazie, jego praca, jego koncepcja, staranność, umiejętności, spryt techniczny i jego świadomość, że to będzie trwało, to szacunek dla piękna, to inspiracja docierająca po więcej niż wieku do mnie, przypadkowego spacerowicza, jednego z dziesiątków tysięcy, którzy przechodzili mimo.

Druga fotka, to listwy drzwiowe, jedna z nich eleganckim łukiem pnie się w górę, aby spotkać się z drugą, nieco oficjalną, i sztywną i tam utworzyć filuterną spiralkę. I tutaj tez się można zastanowić... komu są potrzebne takie ozdoby - przecież drzwi są do zamykania, a do oglądania są krasnoludki – o tam, w ogródku...

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar szklarz
    Mieszka w
    Tarnów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Z wczorajszych fotek, 2 fotka bardzo dobra.
    Pozostałe technicznie dobre ale nie jak 2 z wczoraj.
    Pozdrawiam
    Adam Gandziarowski

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podobaja mi się kompozycje okuć drzwi. pierwsza dobrze wykadrowana, bardzo "geometrycznie" jeśli tak to moge nazwać wygląda podział pierwszego fragmentu drzwi na dwa trójkąty wzorem idacym po skosie. na drugiej fotce bardzo ciekawe kolory drewna. najlepsza moim zdaniem z tej trójki.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów