Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Odrybianie fotek - warto?

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odrybianie fotek - warto?

Witajcie.
    Zastanawiam się czy zamiast któregoś z 9-18mm nie kupić może.... ZD 8mm. Na oba mnie nie stać.
    Marzą mi się w końcu także panoramy sferyczne, gdzie ZD 8mm jest nieocenione raczej,
    pomyślałem, że może uda się znaleźć złoty środek w postaci redukcji efektu rybiego oka i mieć taki 2in1..
    Mam wobec czego kilka pytań do osób, które próbowały już tego.

1. Czy jakość zdjęć leci na pysk w wyniku odrybiania takiego zdjęcia, czy tylko traci się kilka MP i tyle?
    2. 9-18mm daje 100 stopni ponoć na 9mm. Jeśli jest to wartość po przekątnej, to proszę o informację, ile stopni mamy w płaszczyźnie poziomej pola widzenia. Ciekawi mnie ta wartość, by wiedzieć, ile trzeba wykonać za każdym razem zdjęć, by mieć pełne 360 stopni panoramę, lub panoramę sferyczną (360x180stopni)
    3. Czy ktoś z Was próbował programów/nakładek PTLens, AcaPixus RectFish, czy Fisheye-Hemi Plug-In i może coś o nich powiedzieć?

• tj. o jakości wynikowych zdjęć tymi programami,
    • czy redukcja widocznej w obrazie z "rybiego oka" dystorsji działa w nich z automatu, lub idzie ją chociaż jakoś wygodnie zlikwidować?

Pozdrawiam
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Ja też nad tym sporo myślałem. Ale jakoś odrybianie mi się nie podoba, może dlatego że za dużo kadru bym chciał odzyskać tym efektem.
    Jakby ktoś z 9-18 zawitał na wakacjach w Bieszczady to z przyjemnością odwdzięczę się browarkiem i przetestuje te same kadry moim fiszkiem a 9-18.

A żeby nie było że tylko podpinam się pod wątek to coś takiego namierzyłem:
    http://farfoto.com/081021_8_918_LENS...or&thumb=thumb

Doklejam jeszcze jeden stary wątek na forum.
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...ghlight=fiszaj
    Ostatnio edytowane przez caymer ; 25.06.11 o 19:32

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    FE ma to do siebie, że efekt po pewnym czasie się przejada.
    Używałem, Fisheye-Hemi Plug-In i można się nim ratować w środku kadru ale CA i rozmycie na brzegach mnie dobija

Do zdjęć powierzchniowych nie kupiłbym po raz drugi FE. Mam 7-14 ale i tak bym wolał 9-18 od FE.
    Do podwodnych już jest gorzej. Jest to jedyne szkło, które gwarantuje ostrość na brzegach.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    A może starczyłoby Ci kasy na manualnego fiszaja (Samyang, Peleng, też 8mm kołowe) + 9-18?

Mam ZD8 i chciałabym (do tego) 9-18... Prostować można, ale jak tu kadrować...? Widoczki wykadrujesz, ale budynki, ciekawsze obiekty, to już problem. Już pomijam, że ludzi lepiej tym nie traktować...

W zwykłej fotografii landszaftów kiedyś używałam Fisheye Hemi. Fisheye Hemi, jako, że to plugin do PSa, można zautomatyzować na pewno (chociażby poprzez akcje).

Fiszajem manualnym tak samo zrobisz panoramy, AF przydaje się głównie do osób/zwierząt/etc.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    A może starczyłoby Ci kasy na manualnego fiszaja (Samyang, Peleng, też 8mm kołowe) + 9-18? .
    Na teraz nie, ale nie kupię Samyanga, chyba że do jakiegoś body aps-c, bo crop 2x u nas robi swoje...
    Prędzej wolałbym kupić Lumiksa 7-14mm niż Samyanga do 4/3. Gdybym miał za co...
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8