Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 141

Wątek: Pentax Q

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Moim zdaniem to nie jest aparat dla fotografów - to gadżet i w tej kategorii należy go rozpatrywać. Zabawka dla skośnookich i części ameryki oraz europejskiej bananowej młodzieży i hipsterstwa. Popatrzcie jaką furorę wśród choćby i bananowców robią Holga, Lomo czy jakikolwiek stary aparat z przeterminowanymi filmami? Bo dają "arte efekty" - powalone kolory, smugi światła, bliki itd, bo mają wygląd inny niż wszystkie współczesne cyfrówki, bo fotografia analogowa i polaroidy są "joł".

Pentax idealnie sprostał ich wymaganiom - jest mały i lekki (więc można go wsunąć do kieszeni), ma wygląd w stylu kompaktów z lat 80tych (przypomina mi trochę coś w stylu agfy optimy sensor), co jest trendy, ma obiektywy toy (!!) - co jest idealne by robić holgopodobne strzały, można zmieniać obiektywy co też jest joł no i nie jest zbyt tani - bo przecież nikt nie będzie lansił się zabawką za 100$ - 800$ to już przyzwoita cena.

I jeszcze nie zwracacie uwagi na to, że u nas 800$ to sporo - na zachodzie czy w hameryce to już nie jest taki okropny wydatek.

Podsumowując - to gadżet i zabawka dla skośnych i bananowców - pentaxa Q będzie się kupować dla funu, nie dla jakości - dla jakości można sobie kupić 5d czy d700.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Pasuje do swetra z szafy babci - idealny dla hipsterów
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zgadzam się. Ale to nie zmienia faktu, że brak kontroli na GO w aparacie z wymienną optyką to totalna porażka.
    Moim zdaniem totalną porażką jest wymaganie kontroli nad GO w aparacie z matrycą 1/2.33''.

Taka wypowiedź, jak zacytowane, dowodzą mentalnego skostnienia, by nie rzec konioklapkowizmu. Bo o co chodzi - największym grzechem Pentaksa Q jest to, że ośmielił się stworzyć kompakt z wymiennymi obiektywami. Jak mógł! Przecież wolno produkować jedynie kompakty z wbudowanymi jasnymi zoomami oraz bezlusterkowce z matrycą 4/3.

P.S. Rafał, to co - masz mnie na liście ignorowanych, czy nie bardzo?!

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Benek Zobacz posta
    Moim zdaniem totalną porażką jest wymaganie kontroli nad GO w aparacie z matrycą 1/2.33''.
    To prawda, tylko po co w takim razie w ogóle wymieniać w nim obiektywy? Szczególnie na takie, jakie "system" Q ma w ofercie.

Bo o co chodzi - największym grzechem Pentaksa Q jest to, że ośmielił się stworzyć kompakt z wymiennymi obiektywami. Jak mógł! Przecież wolno produkować jedynie kompakty z wbudowanymi jasnymi zoomami oraz bezlusterkowce z matrycą 4/3.
    Grzechem Pentaksa jest to, że stworzył aparat w żadnym, nawet minimalnym stopniu nie spełniający oczekiwań przeciętnego, w miarę rozsądnie rozumującego europejczyka. A że te zabawki być może (chociaż wątpię) jakoś tam się będą sprzedawać w Japonii, to co nas to obchodzi?

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To prawda, tylko po co w takim razie w ogóle wymieniać w nim obiektywy? Szczególnie na takie, jakie "system" Q ma w ofercie.
    A chociażby po to, żeby przy pomocy przejściówki podpiąć do Pentaksa Q obiektywy z K-mount, albo C-mount. I bawić się fotografią. Jestem ciekawy co będzie można wyczarować przy pomocy tego aparatu i DA *300/4 (mnożnik x5.5!). Że o fiszkach, tilt-shiftach, szkłach ultraszerokich i ultratele z bagnetem Q nie wspomnę...

Grzechem Pentaksa jest to, że stworzył aparat w żadnym, nawet minimalnym stopniu nie spełniający oczekiwań przeciętnego, w miarę rozsądnie rozumującego europejczyka. A że te zabawki być może (chociaż wątpię) jakoś tam się będą sprzedawać w Japonii, to co nas to obchodzi?
    Drażnią mnie te (pseudo)kulturoznawcze analizy, w praktyce ocierające się o rasizm. Azjaci-wielbiciele zabawek, dziwaczni Japończycy, skośnookie pokolenie emo, hippisi z wisiorkami, bananowa młodzież... itp. itd. Ten aparat będzie spełniał oczekiwania wielu trzeźwo myślących ludzi, którzy mają ochotę kupić sobie high-endowy kompakt (a nie współczesne cegły-bezlusterkowce), dający bardzo dobrą (jak na ten rozmiar matrycy) jakość obrazu i umożliwiający twórczą zabawę, którą daje możliwość wymiany obiektywów i podpinania innych przez przejściówkę. Ja zimą prawie kupiłem EX1, teraz wiem, że decyzja o przełożeniu zakupu na wakacje była dobra. BO dzięki temu zamiast EX1 będę miał Pentaksa Q. Co prawda, pewnie nie wcześniej niż na Gwiazdkę Anno Domini 2012, ale będę miał...

Nie widzę też powodu, dla którego ktoś miałby odczuwać przykrość w obcowaniu z fantastycznie wykonanym, trwałym i oryginalnym dizajnersko sprzętem.
    Ostatnio edytowane przez Benek ; 30.06.11 o 12:37

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A chociażby po to, żeby przy pomocy przejściówki podpiąć do Pentaksa Q obiektywy z K-mount, albo C-mount. I bawić się fotografią.
    Ale PO CO? Co uzyskasz przy pomocy tych obiektywów, czego nie uzyskałbyś przy pomocy kompakta z dwukrotnie większą matrycą i zoomem ~ 28-90 mm ekw. f/1,8-2,5?

Drażnią mnie te (pseudo)kulturoznawcze analizy, w praktyce ocierające się o rasizm.
    Blablabla...

Ten aparat będzie spełniał oczekiwania wielu trzeźwo myślących ludzi, którzy mają ochotę kupić sobie high-endowy kompakt (a nie współczesne cegły-bezlusterkowce), dający bardzo dobrą (jak na ten rozmiar matrycy) jakość obrazu i umożliwiający twórczą zabawę, którą daje możliwość wymiany obiektywów i podpinania innych przez przejściówkę.
    Rozsądny człowiek wybierze inne aparaty, które sprawdzają się do tego znacznie lepiej, oferują wyższą (prawdopodobnie) jakość obrazu, a przy tym są równie dizajnerskie i nie trzeba w nich wymieniać obiektywów. Takiego Pentaksa może wybrać ktoś, kto kieruje się nie rozsądkiem, a jedynie zwyczajnym gadżeciarstwem (czego nie krytykuję, ale wystarczyłoby się do tego przyznać otwarcie, a nie dopisywać do tego jakąś ideologię).

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ale PO CO? Co uzyskasz przy pomocy tych obiektywów, czego nie uzyskałbyś przy pomocy kompakta z dwukrotnie większą matrycą i zoomem ~ 28-90 mm ekw. f/1,8-2,5?
    Już jest obiektyw fish-eye z bagnetem Q. Jaki kompakt z wbudowanym zoomem ma możliwość takiego fotografowania, na jakie pozwala obiektyw fish-eye? I nie mówię tu o jakichś filtrach artystycznych. Pewnie wkrótce po premierze Pentaksa Q wyjdzie przejściówka K>Q (bonzowie z Pentaksa mówią, że prace nad tym już trwają, nawet jeśli nie wydadzą szybko, to szybko zrobi to jakiś chałturnik w Chinach). Jeżeli przyczepię sobie DA* 300/4 do tej matrycy będę miał ekwiwalent 1600 mm. Jaki kompakt to mi da?

Zresztą kompletnie nie rozumie logiki tego typu pytań. Równie dobrze można byłoby kwestionować sensowności wymiennych obiektywów w ogóle. Rzeczą oczywistą jest to, że aparat posiadający możliwość wymiany obiektywu daje więcej możliwości fotografowi, niż aparat bez tej możliwości.

Blablabla...
    Dobry argument. Przemyślę go.

Rozsądny człowiek wybierze inne aparaty, które ...
    Więc pozwól innym na brak rozsądku. Jak historia pokazała, dzięki brakowi rozsądku nasza cywilizacja nie utknęła na drzewie.
    Ostatnio edytowane przez Benek ; 30.06.11 o 13:01 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jak już pisałem, jedyna IMHO ciekawa propozycja Pentaxa to te zabawkowe obiektywy z aberracjami. Dziwię się, że nie zrobili do tego lensbaby-podobnych gadżetów.

Taki system byłbym skłonny kupić do zabawy w moją fiksografię. I tak byłaby to klapa rynkowa, bo ilu jest użytkowników lensbaby? Promil.

ps. Pamiętam mądrali, którzy wróżyli sukces dziwacznemu systemowi Ricoha (grip z wymiennymi aparatami). Rozmawiałem w Krakowie ze sprzedawcą, który jako jedyny ma to w ofercie. Sprzedał się w tym mieście... jeden.

Systemowi Pentaxa wróżę podobny sukces.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 30.06.11 o 15:23
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeżeli przyczepię sobie DA* 300/4 do tej matrycy będę miał ekwiwalent 1600 mm. Jaki kompakt to mi da?
    Już widzę te tłumy fotoamatorów biegające z 300mm f/4 przypiętym do Q.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Już widzę te tłumy fotoamatorów biegające z 300mm f/4 przypiętym do Q.
    Ja widzę tłumy astronomów, którzy zrobią z tego użytek.