Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 141

Wątek: Pentax Q

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Już widzę te tłumy fotoamatorów biegające z 300mm f/4 przypiętym do Q.
    Nie o będzie Q przypięte do 300-tki i chowające się za średnicą obiektywu - będzie można niczemu nie podejrzewającej ofierze sfotografować np. źrenicę.

A swoją drogą to zupełnie nie wiem dlaczego ten kompakt jest postrzegany jako bezlusterkowiec i sporo forumowiczów tak do niego podchodzi... bo ma wymienne obiektywy??
    Pentax chyba ma zamiar wypuścić jakiegoś prawdziwego bezlusterkowca a Q to po prostu zaawansowany kompakt z bajerami w ohydnie wysokiej cenie - miły oku target dla gadżeciaży.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Ja widzę tłumy astronomów, którzy zrobią z tego użytek.
    Janko, pewnie masz rację. O ile ostrość obiektywu dla tak upakowanej matrycy będzie zadowalająca.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Janko, pewnie masz rację. O ile ostrość obiektywu dla tak upakowanej matrycy będzie zadowalająca.
    Ja nie o obiektywie 300mm tylko o profi sprzęcie do obserwacji. Tam od dawna kombinuje się z malutkimi matrycami z kamer usb, a tu bez kombinacji mamy wypasiony sprzęt za grosze jeśli wziąć pod uwagę cenę całości.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Pamiętam mądrali, którzy wróżyli sukces dziwacznemu systemowi Ricoha (grip z wymiennymi aparatami). Rozmawiałem w Krakowie ze sprzedawcą, który jako jedyny ma to w ofercie. Sprzedał się w tym mieście... jeden.

Systemowi Pentaxa wróżę podobny sukces.
    Ciekawe, ze po wypuszczeniu tego Ricoha zdania były podzielone, znacząca część komentatorów dawała szansę, że to wypali.

Jak sie teraz okazało, jednak w cyfrówkach postęp jest zbyt szybki, aby można było liczyć, że moduł podstawowy nie zestarzeje sie po roku, dwóch. I wtedy nawet systematyczne wypuszczanie nowych modułów z obiektywami nie pomoże, nabywca porzuci starzejący się moralnie system.

Tylko dlaczego fachowcy narketingowcy z Ricoha tego nie przewidzieli?

Odpowiedź jest taka, jak zawsze.
    Bo w przypadku przewidywania przyszłości byli tak samo głupi, jak ja prosty użytkownik.

Nie sposób przewidzieć, czy rynek chwyci przynętę, czy przejdzie obok.

Nawiasem mówiąc walka o rynek trwa. Olympus i Panasonic zrezygnowałi z lustrzanek. Canon i Nikon ani myślą o tym. I kto będzie miał rację?

Nie jeteśmy w stanie tego przewidzieć.

To jest coś podobnego, jak w ewolucji gatunków - wygrywa ten, kto znajdzie dobrą niszę, a w tej niszy zajmie pozycję wymiatacza.

Tylko, że w przyrodzie nikt nie próbuje przewidywać tak jak w przemyśle cyfrówek. Przyroda seryjnie produkuje próbne egzemplarze o różnych własciwościach, za ich pomocą próbkuje każdy zestaw genów, każdą niszę.

Ale na rynku taka strategia szerokiego próbkowania, to przypadkowa, a nawet pewna śmierć. Tu trzeba myśleć zawsze z wyprzedzeniem - produkować tylko takie modele, które mają maksymalne szanse powodzenia. Szacowanie szans powodzenia na konkurencyjnym rynku jest chyba najtrudniejszym etapem przygotowania nowego modelu do produkcji .

Cóż, że można nie trafić? Próbować trzeba.

Pzdr, RJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 30.06.11 o 22:30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Nie sposób przewidzieć, czy rynek chwyci przynętę, czy przejdzie obok.
    Tadeuszu, jednak wielu tę klęskę Ricoha przewidziało. W tym moja skromna osoba, choć od lat kibicuję tej firmie. Mam duży sentyment do Ricoha.

Podobnie będzie IMHO z Pentaxem q. Za dwa lata się spotkamy na forum i przekonamy się kto miał rację.

Pozdrawiam Cię Tadeuszu, fajnie że wpadłeś na forum.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Tadeuszu, jednak wielu tę klęskę Ricoha przewidziało. W tym moja skromna osoba, choć od lat kibicuję tej firmie. Mam duży sentyment do Ricoha.

Podobnie będzie IMHO z Pentaxem q. Za dwa lata się spotkamy na forum i przekonamy się kto miał rację.

Pozdrawiam Cię Tadeuszu, fajnie że wpadłeś na forum.
    Rafał,
    Jesli chodzi o Ricoha, to moim zadaniem większość recenzentów i testerów była sceptyczna, ale jakaś znacząca mniejszość optymistów się znalazła, a według standardowej argumentacji - nie powinna. Powinni wszyscy chórem argumentawać na nie.

Jesli chodzi o Pentaxa Q, to uważam, że większe szanse ma niż modułowy Ricoh.

Moim zdaniem Pentax liczy na postępy w technologii małych sensorów - nowe coraz sprawniejsze body i pasujące stare (i nowe) obiektywy, ale czy to wypali, czy zgaśnie, to tylko niebiosa wiedzą.

Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    ...ale czy to wypali, czy zgaśnie, to tylko niebiosa wiedzą.

Pzdr, TJ
    Niebiosa oraz Rafał C.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ciekawe, ze po wypuszczeniu tego Ricoha zdania były podzielone, znacząca część komentatorów dawała szansę, że to wypali.
    To by wypaliło, gdyby wypuścili moduł z bagnetem jakiegoś popularnego systemu. Albo nawet kilka takich modułów do wyboru.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Rafał,
    Jesli chodzi o Ricoha, to moim zadaniem większość recenzentów i testerów była sceptyczna, ale jakaś znacząca mniejszość optymistów się znalazła, a według standardowej argumentacji - nie powinna. Powinni wszyscy chórem argumentawać na nie.

Jesli chodzi o Pentaxa Q, to uważam, że większe szanse ma niż modułowy Ricoh.

Moim zdaniem Pentax liczy na postępy w technologii małych sensorów - nowe coraz sprawniejsze body i pasujące stare (i nowe) obiektywy, ale czy to wypali, czy zgaśnie, to tylko niebiosa wiedzą.

Pzdr, TJ
    Witam !

Moze wspomne...

Z tym przypasowaniem szkiel to nie za bardzo spisaly sie PEN-y.
    Dali mozliwosci korzystania ze szkiel 4/3 ale z AF-em na tych
    szklach to juz kompletnie sobie nie poradzili.

System dziala dla szkiel 4/3 w systemie m.4/3 zle... bo czesto podawane jest, ze dostrojono sie idealnie w punkt AF i pokazuje sie informacyjny zielony okrag a niestety na oko widac, ze "jest i to bardzo nieostro" !!!

Dziwny to system ustawiania AF w mikro4/3 dla szkiel 4/3, ktory na calym nieostrym kadrze uwaza, ze jest gdzies ostro

Pomijam czas reakcji... ustawiania AF-u w mikro dla 4/3 gdzie
    szperanie i wielokrotne ponawianie tego szukania i jeszcze
    nie trafienia cel... z informacja ze trafil w cel...
    powoduje, ze po prostu opadaja rece...

Tak samo jak korzystanie z systemowych lamp Olympusa...
    Podpinam do EPL-1 lampe FL-36R i patrze, ze wspomaganie
    AF-u z lampy po prostu nie dziala !!!
    Przy podpietym szkle 4/3 + EPL-1 + lampa FL36R (bez wspomagania)
    to wychodzi bardzo zniechecajacy zestaw do takiego fotografowania.

Szkoda, ze Olek cos wymyslil ale nie raczyl zrobic pelnej kompatybilnosci
    na lampach i szklach.

Byc moze PentaxQ znalazl na to lepsze rozwiazanie i bedzie
    bardziej zgodny z akcesoriami Pentaxa niz... system Olka m.4/3 z 4/3

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Byc moze PentaxQ znalazl na to lepsze rozwiazanie i bedzie
    bardziej zgodny z akcesoriami Pentaxa niz... system Olka m.4/3 z 4/3
    Nie widzę, żadnego sensu aby Pentax postarał się na lepszą kompatybilność Q z akcesoriami do swoich lustrzanek. Po pierwsze należało by się zastanowić czy wygodnie by się pracowało Q z lampą lub obiektywem która są o wiele większa niż ten aparat - moim zdaniem nie. Po drugie podpięcie jakiegokolwiek obiektywu z bagnetem K do Q, nawet szerokokątnego, da już teleobiektyw. Zatem zakres zastosowań będzie mocno ograniczony. Czy jest więc sens siłować się z osiągnięciem jak najlepszej kompatybilności?