Witam wszystkich na forum
Chciałbym się zapytać posiadaczy tych aparatów, jakie mają doświadczenia z pstrykaniem w wilgotnych warunkach. Czy jest to samobójstwo ?
![]()
Witam wszystkich na forum
Chciałbym się zapytać posiadaczy tych aparatów, jakie mają doświadczenia z pstrykaniem w wilgotnych warunkach. Czy jest to samobójstwo ?
![]()
Zdefiniuj "wilgotne warunki".
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Mżawka, kapuśniaczek, wiosenny przelotny deszczyk. Tzn warunki wilgoci spowodowane opadem atmosferycznym, a nie geograficznymi. Fotografuję tylko w miastach, także żadne wodospady, groty, jaskinie. Ten aparat to moja pierwsza lustrzanka i pierwsze kroki we fotografii, stąd i takie laickie pytanie, co można a co nie. Wcześniej używałem kompakt "idioten aparaten" Samsunga, i po przesiadce na E-450 jestem kompletnie zagubiony w obsłudze sprzętu.
Fotografowalem w zeszlym roku swoja E-30 krakowskie widoczki podczas "Wielkiej Wody", o takie:
https://galeria.olympusclub.pl/displ...um=5028&pos=28
Padal dosc rzesisty, standardowy deszcz. Co prawda chronilem aparat i siebie parasolem, ale i tak sporo na niego nakropilo.
Nic sie nie stalo.
Jakkolwiek jednak uwazalbym wystawiajac aparat na ciagle dzialanie opadow. Jak troche na niego pokropi nic sie nie powinno dziac, ale jesli woda bedzie splywac strugami to moze cos sie dostac do srodka.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Dzięki za info. W przyszłym tygodniu jadę pstrykać do Berlina a pogoda zapowiada się deszczowaJako zabezpieczenie postanowiłem sobie jeszcze dokupić pokrowiec przeciwdeszczowy RI-2. Mam nadzieję że to powinno wystarczyć
![]()
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro