Witam,
mam oly c770, na co zwrócić uwagę w ustawieniach aparatu by zdjęcia wyszły najlepiej ?
Witam,
mam oly c770, na co zwrócić uwagę w ustawieniach aparatu by zdjęcia wyszły najlepiej ?
Rozumiem, że chodzi Ci o efektowne rozmycie wody? Musisz mieć statyw. Wyłącz lampę błyskową (czasem można jej użyć ale jako błysk dopełniający). Naświetlasz stosunkowo długo - kilka/kikanaście sekund a czasem nawet dłużej. Ja do takich zdjęć zawsze stosuje możliwą dla aparatu najniższą czułość, zwykle też przymykam obiektyw o 2, 3 działki lub więcej. Jak nie masz formatu zapisu RAW zwróć szczególną uwagę na balans bieli - raczej nie stosuj auto a postaraj się np. w zdefiniowanych ustawieniach aparatu znaleźć najlepiej odpowiadające światłu podającemu na fontannę. Obiektyw w Twoim aparacie chyba nie ma osłony przeciwsłonecznej - postaraj się przynajmniej, żeby z boku nie padały na aparat mocne źródła światła.
W takiej fotografii efekty czasem trudno przewidzieć więc stosuj różne czasy naświetlania, później sie zdecydujesz, które zdjęcie wybierzesz. Nie bój się ekspozycji znacznie dłuższych niż wynikałoby to z pomiaru aparatu - prześwietlenia w fotografii nocnej bywają ciekawe, bajkowe.
Mam nadzieję, że troszkę naprowadziłem - trudno byłoby napisać - czas 20s, przysłona 8, WB na światło żarowe itd. bo każda sytuacja jest inna a i efekty są oceniane bardzo subiektywnie.
Eksperymentuj - zwracaj uwagę na parametry i efekty - studiuj exify - wyciągaj wnioski - nauczysz się więcej niż z cudzych rad...
fajnie, dzięki za wskazówki, postaram się poeksperymentować,
konkretnie to jadę do Pragi we wtorek a wiem że tam jest efektowny wieczorny pokaz fontann przy muzyce klasyków i zależy mi by coś z tego uwiecznić w miarę sensownie,
jak wyjdzie coś "z jajem" to najwyżej zaprezentuję w galerii.
Czyli rozumiem że w najlepiej najniższą czułość i dłuższe czasy i powinno być ok.
pozdrawiam
falkirk
Przy tych w pradze może być o tyle problem że nie są one "statyczne" ciągle się coś zmienia i oświetlenie i kierunek "psikania" przy długich casach mogą wyjść ciekaw ujęcia ale nie koniecznie takie o które Ci chodzi. Wszystko zależy co chcesz w tym przypadku osiągnąć czy bardzie "zamrozić" czy pokazać ruch i dynamikę. W tym przypadku polecałbym nie za długie czasy bo za dużo może Ci się zlać na fotce i trudno będzie rozróżnić co jest co. Miłego eksperymentowania
![]()