Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: E-330 niewłaściwy pomiar ekspozycji z obiektywami M42?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie pocieszyłeś olifant

Było by wszystko OK, gdyby E-500 nie działał, a tak to rozumiesz, apetyt rośnie, a tu zonk... Ciekawe swoją drogą jak mierzy światło E-300.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja o dziwnym mierzeniu światła przez m42 już wiedziałem wcześniej i nauczyłem się z tym żyć. ale teraz zaintrygowało mnie to, że e-330 mierzy źle, e-1 mierzy źle a e-500 mierzy dobrze O.o może ktoś bardziej obeznany w temacie rzuci światło na tą sprawę

EDIT: teraz zauważyłem drobną różnicę między waszymi a moimi zdjęciami. otóż w waszym wypadku aparat prześwietla przy niższych przesłonach natomiast naświetla w miarę ok przy f16. u mnie jest...na odwrót. na f2 mam ok naświetlone a na 16 wypalone :P
    .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    A ja myślę, że jest prawidłowo tylko się nie znacie

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    C+ rozwiń swoją tezę. Chciałbym żeby tak było, że się nie znam i E-330 i E-1 mierzy dobrze, a e-500 mierzy źle. Albo, że wszystkie mierzą dobrze, mimo że każdy inaczej

dopisek: Wszystkim chłopakom którzy wstawili foty testowe wielkie dzięki - dla wszystkich punkt pomógł - więcej nie klikam na pomógł bo się zmęczyłem strasznie
    blady

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Heh, dzieki

Poruszyles ciekawa kwestie z tym pomiarem swiatla. Nie mam pojecia, co to moze byc. Najwyrazniej E-330 i E-1 dostaja jakas informacje z obiektywu potrzebna do poprawnego pomiatu swiatla, ktorej E-500 nie potrzebuje, bo radzi sobie bez niej z obiektywami M42.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Pewnie tak jest jak piszesz suchar, ale biorąc do ręki model bardziej zaawansowany niż e-500, jakim jest e-330, spodziewam się równie sprawnego działania, a nie uwstecznienia. Gdzieś wyczytałem, że punktowy pomiar światła nie działa z obiektywami niedydekowanymi do korpusu, ale reszta pomiarów powinna działać. Może aktualizacja oprogramowania w e-330/e-1 załatwiłaby problem?
    blady

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Panowie, ja proponuje zaczac od tego; mysle, ze moze pomoc troche w zrozumieniu tego, co nasze aparaty probuja nam powiedziec:

http://fotopolis.pl/index.php?n=5388

http://fotopolis.pl/index.php?n=5234
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Eddie, a możesz jakoś pokrótce wytłumaczyć mi tak, żebym zrozumiał, różnicę w pomiarze światła między E-500 a E-330, dla tych samych warunków i ustawień (na razie, żeby nie komplikować nie wspominam o E-1) w odniesieniu do tego co napisano w tych ciekawych artykułach? Dlaczego E-500 potrafi naświetlić jednakowo matrycę dla f2 i f 16 na priorytecie przysłony z M42, a E-330 nie naświetla jednakowo matrycy z podpiętym M42?
    blady

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Blady, artykuly, do ktorych adresy podalem maja tylko pomoc. Jesli chodzi o roznice pomiedzy poszczegolnymi modelami, ja ich nie wyroznie. Z prostej przyczyny, moj E-500 przeswietla w trybie A i musze robic korekte ok 0.7 EV na minus...
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    C+ rozwiń swoją tezę. Chciałbym żeby tak było, że się nie znam i E-330 i E-1 mierzy dobrze, a e-500 mierzy źle. Albo, że wszystkie mierzą dobrze, mimo że każdy inaczej

dopisek: Wszystkim chłopakom którzy wstawili foty testowe wielkie dzięki - dla wszystkich punkt pomógł - więcej nie klikam na pomógł bo się zmęczyłem strasznie

Pokaż exif tych zdjęć