Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Zuiko 50 mm f 1.4 - pierwsze wrażenia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    ja również Cię potępiam. Zupełny brak szacunku dla kraterów.
    W takim razie przepraszam wszystkie kratery, wągry, syfy, bolaki, parchy, pryszcze, liszaje, bulwy, kaszaki jeśli się poczuły urażone moim postem. Nie taka była moja intencja.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Tego jeszcze nie grali. Żeby się skarżyć na nadmierną ostrość obrazu podawanego przez obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 9.06.11 o 15:09 Powód: dodano słowo "nadmierną"

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Tego jeszcze nie grali. Żeby się skarżyć na nadmierną ostrość obrazu podawanego przez obiektyw.
    Nikt się nie skarży. To jest jasne, że w cyfrze nie ma co marudzić, bo zawsze można (a w portrecie nawet trzeba) fotę rozpaprać w PSie. Napisałem wcześniej, że OM 50/1.4 jest wystarczająco ostry do portretu, bo do takiej fotografii nie potrzeba żylety.

Gorzej w analogu - ostry obiektyw portretowy to problem i tu już można się skarżyć na zbyt szczegółowy obiektyw. Produkowano dawniej specjalnie rozjustowane obiektywy portretowe, które celowo miękko rysowały.

Współcześnie też można spotkać takie obiektywy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_E.../2.8_Softfocus

Znalazłem nawet przepis w sieci, jak popsuć Heliosa, żeby miękko rysował:
    http://liberman-family.com/boris/monocle.html
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 9.06.11 o 15:22
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    W takim razie przepraszam wszystkie kratery, wągry, syfy, bolaki, parchy, pryszcze, liszaje, bulwy, kaszaki jeśli się poczuły urażone moim postem. Nie taka była moja intencja.
    I dzioby!

Ja to bym chyba nie wyostrzył na manualu 1.4. Mnie się nawet ciężko trafia na 14-54 (powiedzmy 50mm 3.5). W wizjerze nie widzę dokładnie, a na lv jestem za mało stabilny, lekko bujnę i po ostrości. Marzy mi się system powiększenia wybranego kawałka kadru z widocznym jednocześnie brzegiem kadru (taki obraz w obrazie).
    Kusiło mnie wiele razy do tej zabawy, ale... w końcu spróbuję

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Kusiło mnie wiele razy do tej zabawy, ale... w końcu spróbuję
    Kiedy miałem E-500, który miał nikczemny wizjer to stosowałem prostą sztuczkę - nazwijmy to manualnym brecketingiem ostrości. Mówić normalnie - w trakcie robienia portretu powoli przesuwałem pierścieniem ostrości jednocześnie puszczając serię w aparacie. Zawsze jedno ujęcie miałem ostre.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Kiedy miałem E-500, który miał nikczemny wizjer to stosowałem prostą sztuczkę - nazwijmy to manualnym brecketingiem ostrości. Mówić normalnie - w trakcie robienia portretu powoli przesuwałem pierścieniem ostrości jednocześnie puszczając serię w aparacie. Zawsze jedno ujęcie miałem ostre.
    Cwane, spróbuję sposobu. Potem 500 fot do przesiania, a nie 100, ale co tam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Cwane, spróbuję sposobu. Potem 500 fot do przesiania, a nie 100, ale co tam
    A potem z kilku fot z roznie trafionym punktem ostrosci zrobic jedna metaoda tzw focus stacking :P

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No a ja mam nadal "e-pięset" i kupiłem zawczasu taki patent co powiększa obraz w wizjerze. Nie powiem - nie jest idealnie ale obraz większy. Da radę ostrzyć manualnie ale potwierdzenie ostrości się przydaje.
    Wojtucior

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    E tam marudzicie, że nie da się wyostrzyć. Mam teraz pięćde i póki co używam tylko manualnych zuików, robię głównie strity i nie mam żadnych problemów z ostrzeniem. Kwestia wprawy. Ew można zakupić matówę z klinem i rastrem i jest git. Choć w e500 to rzeczywiście już problem..

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Gorzej w analogu - ostry obiektyw portretowy to problem i tu już można się skarżyć na zbyt szczegółowy obiektyw. Produkowano dawniej specjalnie rozjustowane obiektywy portretowe, które celowo miękko rysowały.
    Za czasów analogów to były takie nakładki na obiektyw. Duto się to nazywało. Ja zazwyczaj stosowałem pończochę ukradzioną mojej mamie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||