Tego jeszcze nie grali. Żeby się skarżyć na nadmierną ostrość obrazu podawanego przez obiektyw.![]()
Ostatnio edytowane przez hades ; 9.06.11 o 15:09 Powód: dodano słowo "nadmierną"
Nikt się nie skarży. To jest jasne, że w cyfrze nie ma co marudzić, bo zawsze można (a w portrecie nawet trzeba) fotę rozpaprać w PSie. Napisałem wcześniej, że OM 50/1.4 jest wystarczająco ostry do portretu, bo do takiej fotografii nie potrzeba żylety.
Gorzej w analogu - ostry obiektyw portretowy to problem i tu już można się skarżyć na zbyt szczegółowy obiektyw. Produkowano dawniej specjalnie rozjustowane obiektywy portretowe, które celowo miękko rysowały.
Współcześnie też można spotkać takie obiektywy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_E.../2.8_Softfocus
Znalazłem nawet przepis w sieci, jak popsuć Heliosa, żeby miękko rysował:
http://liberman-family.com/boris/monocle.html
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 9.06.11 o 15:22
I dzioby!
Ja to bym chyba nie wyostrzył na manualu 1.4. Mnie się nawet ciężko trafia na 14-54 (powiedzmy 50mm 3.5). W wizjerze nie widzę dokładnie, a na lv jestem za mało stabilny, lekko bujnę i po ostrości. Marzy mi się system powiększenia wybranego kawałka kadru z widocznym jednocześnie brzegiem kadru (taki obraz w obrazie).
Kusiło mnie wiele razy do tej zabawy, ale... w końcu spróbuję![]()
Kiedy miałem E-500, który miał nikczemny wizjer to stosowałem prostą sztuczkę - nazwijmy to manualnym brecketingiem ostrości. Mówić normalnie - w trakcie robienia portretu powoli przesuwałem pierścieniem ostrości jednocześnie puszczając serię w aparacie. Zawsze jedno ujęcie miałem ostre.
E tam marudzicie, że nie da się wyostrzyć. Mam teraz pięćde i póki co używam tylko manualnych zuików, robię głównie strity i nie mam żadnych problemów z ostrzeniem. Kwestia wprawy. Ew można zakupić matówę z klinem i rastrem i jest git. Choć w e500 to rzeczywiście już problem..
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||