Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Pomiar światła w powiązaniu z Punktem AF czy niezależny ?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Zrobiłem eksperyment dot. tych pomiarów. Chodzi o ESP i ESP+AF. Ten pierwszy to po prostu pomiar matrycowy. Ten drugi to jego modyfikacja - to jest pomiar matrycowy ale aparat bierze też pod szczególną uwagę ilość światła na aktywnym punkcie AF i w razie potrzeby - prześwietlenia bądź niedoświetlenia właśnie tego puntu wprowadzona zostaje korekcja aby tego w jakimś stopniu uniknąć. W konsekwencji fotografując sceny typowe, o niedużej rozpiętości tonalnej oba pomiary wskażą generalnie na takie same parametry naświetlania. Natomiast jeśli w aktywnym punkcie AF będzie np. coś bardzo jasnego w przypadku pomiaru ESP+AF zostaje wprowadzona dodatkowa korekcja - tak, żeby tego punktu możliwie nie prześwietlić, nawet kosztem niedoświetlenia reszty sceny. Zróbcie eksperyment i sfotografujcie np. świecącą żarówkę znajdującą się w aktywnym punkcie AF wykorzystując oba pomiary - parametry naświetlania będą inne dla poszczególnych pomiarów. Reasumując - pomiar ESP+AF jest jak gdyby kompromisem pomiędzy zwykłym pomiarem matrycowym a pomiarem punktowym realizowanym na aktywny punkt AF...
    Mam nadz, że wyciągnąłem słuszne wnioski i wyraziłem się jasno...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Hmm, doszedlem mniej wiecej do tego samego - czekalem tylko, az ktos bardziej XP sie wypowie w tej kwestii.
    Na poczatku nie zajarzylem o co chodzi i wsciekalem sie, ze Olo wybral se jasny punkt a reszte sciemnil. Potem czytalem enigmatyczny opis z manuala (jak dla mnie, niewiele swiatla on wnosi...) dot. ESP i ESP+AF

Uf, a juz myslalem, zem łajza i nie wiem o co chodzi
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Zrobiłem eksperyment dot. tych pomiarów. Chodzi o ESP i ESP+AF. Ten pierwszy to po prostu pomiar matrycowy. Ten drugi to jego modyfikacja - to jest pomiar matrycowy ale aparat bierze też pod szczególną uwagę ilość światła na aktywnym punkcie AF i w razie potrzeby - prześwietlenia bądź niedoświetlenia właśnie tego puntu wprowadzona zostaje korekcja aby tego w jakimś stopniu uniknąć. W konsekwencji fotografując sceny typowe, o niedużej rozpiętości tonalnej oba pomiary wskażą generalnie na takie same parametry naświetlania. Natomiast jeśli w aktywnym punkcie AF będzie np. coś bardzo jasnego w przypadku pomiaru ESP+AF zostaje wprowadzona dodatkowa korekcja - tak, żeby tego punktu możliwie nie prześwietlić, nawet kosztem niedoświetlenia reszty sceny. Zróbcie eksperyment i sfotografujcie np. świecącą żarówkę znajdującą się w aktywnym punkcie AF wykorzystując oba pomiary - parametry naświetlania będą inne dla poszczególnych pomiarów. Reasumując - pomiar ESP+AF jest jak gdyby kompromisem pomiędzy zwykłym pomiarem matrycowym a pomiarem punktowym realizowanym na aktywny punkt AF...
    Mam nadz, że wyciągnąłem słuszne wnioski i wyraziłem się jasno...
    no to rozumiem dzięki za konkretne info i poświęcenie czasu na testy.
    teraz już wiem :]
    pzdr
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8