Ale przecież Jelcz Karosa był na licencji Czechosłowackie - więc podobieństwo jest naturalne.
http://historiajzs.bloog.pl/kat,465648,index.html
Ale przecież Jelcz Karosa był na licencji Czechosłowackie - więc podobieństwo jest naturalne.
http://historiajzs.bloog.pl/kat,465648,index.html
Pisałem o licencji w poście nr 176 chyba. W Polsce do 1977 roku na licencji tego autobusu wyprodukowano Jelcze 272 i 041.
No, chyba niezupełnie - wyjątkowo w tym modelu, Karosa jedynie zrobiła karoserię, części natomiast były od Škody a podwozie od Liaza. Z tego co wiem, Karosa miała wyłączność na produkcję, ale z pewnym zastrzeżeniem: pojazdy miały nosić nazwę marki w zależności od zamontowanego silnika. Czesi te autobusy nazywali podobnie - okurka albo vajíčko (jajko).
To tyle z lekcji polsko - czechosłowackiej współpracy
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeszcze parę zdjęć "wyniesionych" z Muzeum Techniki:
214 - "Victory" (wystawa "Historia Lotnictwa i Modelarstwa)
215 - MiG 15 (S-102)
Ostatnio edytowane przez paakayttaja ; 19.05.09 o 10:27 Powód: Automatyczne scalenie postów
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
216 - "Praski Koszmar: Ściany! Zewsząd patrzą ściany" czyli uroki mieszkania w ścisłym centrum...
JPG z matrycy, zmniejszany w Gimpie. Zabawa z czasem i zoomem.
Kiedyś, po spotkaniu "z kolegą z wojska", też tak miałem, ale to nie było w wielkim mieście
![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
To fakt w Brnie miałeś lepsze widoki i na pewni więcej powietrza(lubię Brno)
ps. Skoda/Jelcz/ogórek nie kojarzy mi się dobrze, a tylko z chorobą lokomocyjną i Aviomarin![]()
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Ostatnia seria z Pragi, gdy tam mieszkałem... co nie oznacza, że koniec emigracji oznacza koniec wycieczek po krajach grupy Wyszehradzkiej
217 - Most kolejowy Vytoň
218 - Kolory kolei, most kolejowy Vytoň
219 - Klasztor Emaus trochę inaczej...
220 - Emaus w całej okazałości...
ostatnia seria - motyw kolejowy - świetny
Po emigracji gdzie Ciebie rzuci na Śląsk?
Na Śląsk wracam - tak się udało, że wybrałem Katowice zamiast Ostrawę (jako miejsce pracy). Ciekawsza oferta, ot co.
miasta równie urokliwe(w Katowicach mieszkałem a do Ostrawy za łebka na rowerze się jeździło)