3 - Nie .
Wersja pierwsza, w kolorze +
BW +-?
Ostatnia -
Dawno nic nie wstawiałem do skomentowania/oceny. Z numeracją też będę miał zonk, bo widzę iż gdzieś tam skończyłem na 14 a tu pojawia się 3...
W pierwszym chyba coś zrąbałem przy skalowaniu - zacząłem się bawić Gimpem i chyba nie zawsze mi to wychodzi... Jakieś pomysły, na co uważać przy skalowaniu? Która metoda jest najlepsza? Tym razem zdjęcia z Lednicy (Lednice-Valtice, okr. Břeclav), JPG'i z aparatu (nie mam RAW'ów), zmniejszone tylko.
AA110294_1 - Minaret
AA110309_1 - Myszołów (?)
AA110260_1 - Pałac
Przy tym ostatnim próbowałem się ratować powyciąganiem szczegółów - ale jednak chyba następnym razem trzeba będzie przyjść później zamiast próbować czarować przy słońcu padającym pod kątem 45 st...
Uwagi i krytyka mile widziana.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
Podoba mi się minaret, choć ja bym dodał kontrastu.
Pałac faktycznie miałeś trudne światło ale jeśli Ci zależy, można powalczyć z poziomami i krzywymi:
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Dzięki![]()
Zawsze z przyjemnościa zagladam do Twojego wątku i znów mnie nie zawiodłes
Bardzo podoba mi sie pierwsza fotka, Minaret. Nie dodawałbym niczego, fajnie jest, wiosennei, spokojnie i delikatnie.
Ptaszysko robi wrażenie które troche psuje zarys siatki. Ale co zrobic, jeśli nie da sie inaczej to i przez siatke warto.
Ostatnie przyjemne i nie wiem, czy brakuje mu kontrastu. Może raczej troche nie tak z balansemm bieli?
Na wersji Helmutha trawa jest OK ale w cieniach powychodziły zafarby
Ja widziałbym to mniej więcej tak:
Minaret podoba mi się, a przy reszcie zdjęć światło nie dopisało. O pałacu sam sobie napisałeś komentarza ptak robiony przy zbyt ostrym słońcu. Tak się zastanawiam, czy jak się musi robić w takich warunkach to może z lepiej z filtrem.
ładny, nastrojowy kadr minaretu. Warto tam wrócić na "złotą godzinę".
Bo.
"Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
Aldous Huxley
@ Rocco - dzięki za miłe słowaZ ptakiem to akurat inaczej się nie dało - przynajmniej ludzie przy siatce nie stali (postawili ją tam, aby ludzie nie dewastowali parku i kanału wokół parku - nie dość, że to park przyrodniczy, to jeszcze do tego zabytkowy). Minaretu nie ruszałem (poza zabawą polarem) - ale fakt, projekt Josefa Hardmutha (Minaret był zbudowany w latach 1797-1804) trzeba jeszcze sfocić przy złotej godzinie (Bo. dzięki za przypomnienie; i chyba to spróbuję zrobić w ten weekend - muszę jeszcze zaliczyć Valtice, która jest drugą częścią całego kompleksu pałacowo-ogrodowego Lednice-Valtice)
@ Droplet - nie bardzo rozumiem, co masz na myśli przez światło nie dopisało? W przypadku pałacu jeszcze rozumiem (miałem problemy z ustawieniem balansu bieli a w pełnym słońcu ledwo co widziałem na wyświetlaczu), ale przy foceniu ptaków światło padało znad prawego ramienia (było coś po 16) i nie było już takie ostre...
PS: dla wszystkich chcących zwiedzić to miejsce, polecam stronę "Obec Lednice" - są tam linki i zdjęcia obiektów turystycznych.
Minaret bardzo fajny. Strzelista wieża i jej odbicie nadaja urok. Myszołów piękny ptak i wiem, że to nie Twoja wina ale jak widzę te pęta nóg ptaka to jakoś smutno się robi. Pałac ciekawy i dla mnie w wersji Helmutha bardziej zjadliwy ale z doświadczenia wiem, że mury takich pałaców ciężko wiernie oddać.
pozdrawiam Wiejo