Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Żywotność migawki w E-500

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Po pierwsze, faktycznie migawka w E-500 ma okreslone ok 50 tysiecy klapniec. Kto wie, moze 5 mniej, moze 20 wiecej.
    Po drugie, nie jest tak, ze walniesz okreslona liczbe i migawka robi kaputt i ani drgnie. Po prostu nie trzyma czasow i trzeba sie jej nauczyc, co w cyfrze akurat trwa chwile, zeby wprowadzic odpowiednie korekty. Wiadomo, na impreze sprzet musi hulac, ale to tak, zebys sie nie martwil, ze w srodku wesela Ci zdechnie i na tym koniec
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    "forum jest obszerne .... nie znalazłem odpowiedzi .. ;-("
    nie rozumiem tego tekstu... po pierwsze napisales na zlym forum no a po drugie po tym zdaniu napisalem w wyszukiwarce "zytownosc" i mi wyskoczyl temat (LOL dot. twojego aparatu) https://forum.olympusclub.pl/topics2...ight=zywotnosc
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Laser_1985
    Mieszka w
    Chojnice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Oh ... gdyby nie nasi moderatorzy ..... Dzięki wszystkim za wypowiedz.
    Nikon D700 24-70 f2.8; Olympus E-30; E-500 ; ZUIKO 12-60 f2.8 14-54 f2.8 ; SIGMA 30 f1.4; Olympus C-740 UZ , FL-50, 2x FL-50R; 2x Makro Flash 500D,

The z00m
    Gość
    Ja bym się nie martwił żywotnością migawki. Nie słyszałem by komuś padła migawka w E-300 więc i nie jeden E-500 zdąży się zestarzeć nim mu serce wysiądzie.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Ja bym się nie martwił żywotnością migawki. Nie słyszałem by komuś padła migawka w E-300 więc i nie jeden E-500 zdąży się zestarzeć nim mu serce wysiądzie.
    halleluja The z00m !
    Pstrykam dość często ostatnio i nawet się nad tą żywotnością nie zastanowiłem - bo i po co ? Nigdy nie zaglądałem też do menu serwisowego by sprawdzić ile mam cyknięte gdyż nie czułem takiej potrzeby (w niespełna rok na oko się uzbierało z 5tyś może troszkę wiecej, i choćby żywotność wynosiła 20tyś to mam jeszcze 3 lata z moim aparatem). Jak padnie to padnie się uciuła i wymieni, a tak to co mam nie robić fotek bo migawkę zużyje ? no bez jaj.

Do autora wątku: Pstrykaj nie gadaj :]
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    gdzieś przeczytałem że ok.50 tyś. ja mam e500 przez niecały rok, bo dopiero w czerwcu stuknie i klepnołem nieco ponad 17tyś. działa bez zażutu a wytrzymałością się wcale nie przejmuje bo mam w planie zakup następcy e1 za ok. 2 lata. do tego czasu napewno wystarczy. i mam prośbe o info ile może kosztować następca e1?
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

nie rob OTow!

Cytat Zamieszczone przez tao
    mam prośbe o info ile może kosztować następca e1?
    jak zaczniecie znowu gdybac zamykam watek!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    jak rafał wróci to będzie trzeba zapytać bo z tego co wiem to on e500 sporo natrzaskał?

Dziekan, jak wejśc w to MENU co pisałeś, żeby sie dowiedzieć jaki jest stan klapnięć?

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    a po co komus zywotnosc migawki... po ostatnich moich problemach z podlaczaniem obiektywow (w rezultacie czego nie moglem juz wogle focic) przestalem sie zastanawiac jaka jest zytownosc i czy matryca tez mi sie zużyje za jakis czas..... itp.

Gdzies na forum (ale nie moge teraz znalezc) ktos napisal informacje dot. wszystkich modeli olympusa z dpreview.com. O ile dobrze pamietam to w wiekszosci przypadkow to bylo 50tysiecy za wyjatkiem e330 i oczywiscie e1 (ktory chyba oscylowal 80-100tys, z tym ze moge sie mylic bo mam skleroze postepujaca)

| OlyJedi Awatar gama
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    jak rafał wróci to będzie trzeba zapytać bo z tego co wiem to on e500 sporo natrzaskał?

Dziekan, jak wejśc w to MENU co pisałeś, żeby sie dowiedzieć jaki jest stan klapnięć?
    aby sprawdzić liczbę pstrykniętych fotek w E-300/330/500

włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF
    1. naciśnij "podgląd zdjęć"+"ok" razem
    2. naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo"
    3. nacisnij przycisk wyzwalajacy migawke
    4. nacisnij przycisk nawigacyjny "góra"
    5 nacisnij przycisk nawigacyjny "prawo" aby wyświetlić stronę drugą

strona druga:
    R: 00XXXXXX licznik zdjęć
    S: 00XXXXXX licznik zdjęć z lampą błyskową (było nieznana wartość)
    M: 00XXXXXX licznik podniesienia lustra (było mapowanie)
    U: 00XXXXXX licznik ilości uruchomień ultrasonicznego czyszczenia matrycy