Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Material na dyfuzor

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Material na dyfuzor

Hejka,

W zwiazku z tym, ze pracuje nad projektem ringflesza DIY z miski, lampy blyskowej, mam taki problem do rozwiazania. Chce zakryc ringa jakims materialem dyfuzyjnym. Srednica miski to ok. 30 cm. Co mozecie polecic sprawdzonego jako material??? Gdzie to mozna ewentualnie dostac?
    Ma byc nie za mocno tlumiacy no i jak najbardziej neutralny kolorystycznie.
    Moze jakies tworzywo sztuczne, albo jakis material. Najchetniej widziane jednak cos sztywnego, z ktorego moznaby wyciac ring.

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Marek Wyszomirski w jakimś wywiadzie prezentował własnoręcznie zrobione dyfuzory z pociętego baniaka od wody destylowanej zakupionego na stacji benzynowej - podobno się nadaje b.dobrze na materiał dyfuzyjny.
    Sam nie sprawdzałem - jeszcze nie dobrnąłem do tego rozdziału
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Na mogilskiej w alugrafie dostaniesz mleczną lub opalizującą plexi. Są różne grubości, pewnie wystarczy zwykła 2mm o niewielkim stopniu opalizacji. Chyba tną też po łuku a jak nie to są firmy w Krakowie, które tną laserem.
    Ja się nie chrzaniłem i dociąłem sobie zwykłą wyrzynarką a później wygładziłem papierem ściernym.
    Używam takich plexi jako teł do fotografii i nieźle się to sprawdza.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Marek Wyszomirski w jakimś wywiadzie prezentował własnoręcznie zrobione dyfuzory z pociętego baniaka od wody destylowanej zakupionego na stacji benzynowej - podobno się nadaje b.dobrze na materiał dyfuzyjny.
    Sam nie sprawdzałem - jeszcze nie dobrnąłem do tego rozdziału
    No tak ale ja potrzebuje wiecej tego - pokryc ring o srednicy ok 30 cm.. no i ma to byc plaskie. Odpada... nie ma takich duzych butelek :P Probowalem tego do mniejszych dyfuzorkow i mimo wszystko daje to zafarb swiatla przechodzacego w kierunku oranzu delikatnie. Zatem odpada.

T.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Na mogilskiej w alugrafie dostaniesz mleczną lub opalizującą plexi. Są różne grubości, pewnie wystarczy zwykła 2mm o niewielkim stopniu opalizacji. Chyba tną też po łuku a jak nie to są firmy w Krakowie, które tną laserem.
    Ja się nie chrzaniłem i dociąłem sobie zwykłą wyrzynarką a później wygładziłem papierem ściernym.
    Używam takich plexi jako teł do fotografii i nieźle się to sprawdza.
    O widzisz! To jest mysl. Przejde sie i zobacze Dzieki!

T.
    Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 24.05.11 o 23:47 Powód: Automatyczne scalenie postów

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    327
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    No tak ale ja potrzebuje wiecej tego - pokryc ring o srednicy ok 30 cm.. no i ma to byc plaskie. Odpada... nie ma takich duzych butelek :P Probowalem tego do mniejszych dyfuzorkow i mimo wszystko daje to zafarb swiatla przechodzacego w kierunku oranzu delikatnie. Zatem odpada.

T.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

O widzisz! To jest mysl. Przejde sie i zobacze Dzieki!

T.
    Cienka pleksi 2 mm przeźroczysta. Trzeba ją trochę przetrzeć bardzo drobnym papierem
    ściernym, coś w okolicach 800 - 1000. Powinno rozproszyć światło. Mleczna pleksa
    mogła by być, ale silnie tłumi światło. Poeksperymentuj.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    kalka techniczna, flizelina, pianka pod panele, ew. biała agrowłóknina. Tak ludzie gadają.
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

| OlyJedi Awatar sisman
    Mieszka w
    PIŁA-Podlasie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    materiał do namiotów bezcieniowych
    Fotografia to największy kłamca na świecie. Bo wybieram mój punkt widzenia. Alex Majoli
    E-30 + różniste słoiki + dekielki takowe + okular Irek'45 +sisfuzor

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sisman Zobacz posta
    materiał do namiotów bezcieniowych
    Swietnie - to sie domyslilem. Ale gdzie mozna taki material nabyc?

Tomek

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Mozesz sam zrobic - wezmiesz plexi, przezroczysty klej akrylowy (dostaniesz w sklepie hydraulicznym) ale nie ten do tapet, papier o odpowiednim kolorze i cos co zastapi walek malarski. Nalepisz
    po prostu papier na plexi, usuniesz walkiem reszte powietra i nadmiar kleju a potem jeszcze raz pokryjesz papier cienka warstwa kleju (zabezpieczy papier od czynnikow zewnetrznych) i pozostawisz do wyschniecia.
    Wyklikane z mobilka

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Mozesz sam zrobic - wezmiesz plexi, przezroczysty klej akrylowy (dostaniesz w sklepie hydraulicznym) ale nie ten do tapet, papier o odpowiednim kolorze i cos co zastapi walek malarski. Nalepisz
    po prostu papier na plexi, usuniesz walkiem reszte powietra i nadmiar kleju a potem jeszcze raz pokryjesz papier cienka warstwa kleju (zabezpieczy papier od czynnikow zewnetrznych) i pozostawisz do wyschniecia.
    Wyklikane z mobilka
    Nie no, to raczej dawaloby zbyt duze tlumienie swiatla.
    Flizelina (choc moze byc zbyt niejednorodna), lub kalka techniczna (to wyglada niezle), lub to zmatowione plexi - to moi faworyci na dzis. Dam znac na co sie zdecydowalem.

T.