Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Przejście z E-400 na E-1

Awatar jurbassteck
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pierwsze zdjęcie ok, ale szum na drugim jest dla mnie nie do przyjęcia.
    Moją ucieczką jest kombinacja niskiego iso z dłuższym czasem naświetlania, tylko, że nie zawsze się da.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez technik219 Zobacz posta
    Jeśli używasz "kitów" to po co zmieniać system, skoro żaden z innych systemów nie da Ci takiej jakości obrazu z "kitów" jak Olympus? U Olympusa klasa amatorska obiektywów stoi na wyższej półce niż również amatorska u innych. Ja bym się poważnie zastanowił nad zmianą systemu w takiej sytuacji.
    W tym jest akurat sporo mitów z czasów, kiedy pierwsze wersje Olympusa były lepsze od drugich, a u konkurencji było odwrotnie . Teraz dają podobny poziom, a są gorsze systemy, które przy podobnej jakości szkieł dadzą użyteczne ISO lepsze o działkę lub dwie. Ważne jest, żeby podejść do tematu bez emocji i nie kierować się silną wiarą

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jurbassteck Zobacz posta
    Przede wszystkim brakuje mi prędkości AF, brak pokrycia kadru przez wizjer, ale z tym nauczyłem się już żyć
    W systemie Olympusa żeby dostać wyraźnie lepszy AF to raczej E-30, E-3, E-5

Poza tym wiem, że mniejsza liczba pikseli upakowana na tej samej wielkości matrycy daje lepsze rezultaty. Dodatkowo od ISO 800 szumi niemiłosiernie..Pożyczyłem kiedyś od znajomej jakąś starą lustrzankę Minolty (coś koło 4Mpx) i się zdziwiłem jakie robi zdjęcia, jak by je robił ktoś inny.
    Lustrzanki Minolty (nie licząc egzotyki typu RD-175) miały 6Mpix. Przy czym szczególnie Dynax 5D to jedna z bardziej udanych lustrzanek 6MPix i prawdopodobnie może obrazować lepiej niż E-400.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez technik219 Zobacz posta
    Jeśli używasz "kitów" to po co zmieniać system, skoro żaden z innych systemów nie da Ci takiej jakości obrazu z "kitów" jak Olympus? U Olympusa klasa amatorska obiektywów stoi na wyższej półce niż również amatorska u innych. Ja bym się poważnie zastanowił nad zmianą systemu w takiej sytuacji.
    To było dawno, daaaawno temu
    Dziś... no cóż, każdy inny system będzie lepszy. Kity trzymają wysoki poziom i jedyną ich wadą jest jasność (jeśli jej potrzeba). To tego, co autor wątku potrzebuje na dziś najlepiej wejść w Nikona (5100 - szybko, tonalnie, bez szumów).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Poniżej dwa przykłady z ISO 1600 jako przykłady że można sobie poradzić z szumami.
    Niestety to są przykłady na to, że nie zawsze można...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar zieli33
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W podobnej cenie co E-1 dostaniesz Canona 20D. Do tego 50 1.8 za 300zł i już zyskujesz kilka działek jasności.
    A tak w ogóle, to jakich szkieł w O używasz?
    OM10 + 50 1.8 | C + 20mm, 50mm, 100mm | zieli33

Awatar jurbassteck
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    A tak w ogóle, to jakich szkieł w O używasz?
    Zuiko Digital 14-42 1:3,5-5,6 i 40-150 1:4-5,6 tego drugiego zdecydowanie rzadziej.

Właśnie dzwoniłem do znajomej, tamten aparat to właśnie 5D
    Ostatnio edytowane przez jurbassteck ; 23.05.11 o 21:01

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja polecałbym Nikona D90/5100 - z tym drugim zaczekałbym aż trochę stanieje bo za nowość zawsze płaci się frycowe + nowy Tamron 17-50 VR + N35 1,8 i masz bardzo przyjemny zestaw.
    Przy zastosowaniach które wymieniłeś zrezygnowałbym jednak z Olka mając to co Ty. Owszem Olym też by się dało ale po co skoro można łatwiej i taniej w chwili obecnej czymś innym?
    Ostatnio edytowane przez Tobik ; 23.05.11 o 21:01

Awatar jurbassteck
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Już zdecydowałem, na razie nie zmieniam aparatu. jak to powiedział mój znajomy fotograf "jeśli nie wykorzystujesz wszystkich dostępnych funkcji aparatu i jeśli nie wiesz o nim wszystkiego, zostaw go sobie".
    Ale za to zainwestowałem w Metz 50