Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Zestaw reporterski

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Zestaw reporterski

U mnie kroi się możliwość pozyskania funduszy na portal informacyjny i tak myślę o tym, żeby zakupić zestaw reporterski na bazie E-5 + 12-60 + 50-200 + FL50R

Pytam poważnie. Ja tym raczej focił nie będę bo cienki jestem, ale jakaś młodzież w teren pójdzie.

Co o tym myślicie? Czy 50-200 to nie za duży klocek? A może PEN by wystarczył, za to można kupić dwa z 14-150?
    Ostatnio edytowane przez domadm ; 21.05.11 o 11:06
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez domadm Zobacz posta
    Ja tym raczej focił nie będę bo cienki jestem, ale jakaś młodzież w teren pójdzie.
    Zapytaj młodzież, czym chciałaby focić.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zapytaj młodzież, czym chciałaby focić.
    Młodzieży jeszcze nie ma, a projekt trzeba pomału zacząć pisać.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    JAk bedziesz wklejal do sieci itd, to Ci stykna Peny, jak chcesz komfortu i AF, to skoro dostaniesz kase bralbym E5, tyle, ze mlodziez sie nadzwiga, bo letkie toto nie jest

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar Prysiu
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Młodzież będzie kręcić nosem, bo to nie Nikon ani Canon.

Brałbym E-5 i zrobił szkolenie porządne z obsługi dla owej młodzieży, coby świadomie sprzętu swego firmowego używali.
    E-500 + ZD1445 + ZD3535
    BLOG # piszę o kursach językowych

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Głównie to będzie www, więc wyzwań jakościowych aż takich dużych nie ma, natomiast za jakość E-5 + 12-60 jestem pewny, nie ma wymówki. A i jakaś gazeta może potem kupi materiał.

Z pewnością będzie trzeba też przygotować od czasu do czasu (a może częściej - jeszcze nie wiem) relacje filmowe a'la youtube. Pytanie czy przewidywać do tego osobną kamerę, czy bardziej przemyśleć aparat pod kątem kręcenia filmów?
    Wiem że filmy w aparatach to tylko dodatek, ale do publikacji na web nie trzeba wiele więcej.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez domadm Zobacz posta
    Pytam poważnie. Ja tym raczej focił nie będę bo cienki jestem, ale jakaś młodzież w teren pójdzie.
    Podstawą portalu informacyjnego jest szybkość umieszczania informacji (przed konkurencją). Dlatego radzę rozważyć, czy warto kupować sprzęt, z którego rawy będą się długo mielić, czy raczej postawić na kompaktowość i małe pliki, które da się obrobić w dużej ilości niemalże "w locie".
    Obserwując nasze lokalne portale mogę powiedzieć, że jakość zdjęć nie ma wielkiego znaczenia, ekspertów jak na lekarstwo. Każdy raczej jest zadowolony gdy zdjęć jest dużo i są one szybko.

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dzięki diabolique, to uwaga do przemyślenia.
    Aczkolwiek każda pucha i tak zapisuje jpg, a ewentualny proces przetwarzania rawów też można zautomatyzować ustawiając wczesniej odpowiednie profile na kompie.

W zasadzie, to najlepszy byłby aparat z wbudowanym modemem 3G

Chętnie poczytam o waszych doświadczeniach sprzętowych w reporterce, a może ktoś pracuje w/dla jakiegoś portalu informacyjnego?

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    A po co e5? Z calym szacunkiem i sympatia dla firmy olympus, ale nie lepiej 5d i 24-70 lub 17-40 i do tego 70-200/4? Albo odpowiedni zestaw w nikonie? Bardziej to sprzet reporterski.

A co do rawow - focilem przez miesiac w wyborczej - oni wszyscy klepia jpegi - przez to, ze liczy sie szybkosc - nie ma czasu na wywolywanie rawow - trzeba szybko wrocic, zrobic kosmetyke w szopie w pare minut i puscic foty na www.

Co do aparatow z 3G - sa rozwiazania pozwalajace na bezposrednie wysylanie fot z akcji do redakcji (ale rym )

Co do doswiadczen sprzetowych - cala krakowska wyborcza trzaska canonem - zazwyczaj jest to 5d lub 5dm2, 17-40 lub 24-70, 70-200/4 i 35 lub/i 50. W redakcji jest tez biala lufa do sportu.

Nie zapomnij tez o oprogramowaniu

/przepraszam - nie dziala mi alt/

pozdr,
    przemek

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A czy nie lepiej do projektu "dla młodzieży" wybrać mały aparat? Miałbyś ich kilka(naście)!
    Wspominasz o prezentacji w sieci, czasem druku "gdzieś".

Mały i szybki(!) aparat daje to, co ten projekt mógłby zrealizować?
    Chyba, że to temat dla młodzieży z "żyłką fotograficzną"?
    Chcesz poprowadzić warsztaty fotograficzne z przyrodą w tle, czy przyrodnicze z fotografią w tle?
    Ostatnio edytowane przez slawekk ; 22.05.11 o 01:17