pierdzielicie, nie mozna iso 400-800 uzyc z jasnym szklem?, pralnia dynamiki jest na 3200 masakratyczna...
pierdzielicie, nie mozna iso 400-800 uzyc z jasnym szklem?, pralnia dynamiki jest na 3200 masakratyczna...
Z calym szacunkiem ale chyba teraz ty pierdzielisz...
Widzial ty obrazek z tej matrycy ktora siedzi w de siedemtysiecy?
Chyba jednak nie bo bys nie pisal takich bredni.
Tam 3200 to jak w olku 400 i nic tego nie zmieni, taka jest szara rzeczywistosc....
Co jak co ale obrazek i w pelni uzywalne iso akurat w tym aparacie to jest piekna sprawa.
Fatman kiedys wklejal w jakims watku na OC ciekawe fotki ukazujace mozliwosci tej matrycy.
A ile mozna powyciagac z cieni to juz tez inna historia...
EDIT: i zrob mi jakims zestawem e-systemu taki film:
YouTube - ‪Chaîne de HalfForce‬‏
Szklo uzyte z d7000 kosztuje 500-700 zl, to Fatmana zabawy oczywiscie
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 18.06.11 o 20:23
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Heh, to żeście mi tym wątkiem namieszali w głowie...a właściwie nakierowali. Tyle że skłaniam się w stronę D5100 (wymiary). Chyba że Olek zrobi rewolucję w mikro nową matrycą (wystarczy że dogoni matrycę D7k, nie musi być aż tyle MP oczywiście).
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
To Ty drogi Janeczku pierdzielisz. W dodatku jak potłuczony. Jasne szkło jest fajne, ale bardzo często trzeba przymknąć szkło (nawet najjaśniejsze), żeby zwiększyć GO. Wtedy wysokie ISO jest zbawieniem. *
Trzeba Ci tłumaczyć takie oczywistości jak z podręcznika National Geographic dla początkujących?
* Żeby było jasne - żaden mój aparat nie ma dobrego wysokiego ISO. Nie dlatego chwalę wysokie ISO. Po prostu mam świadomość jakie to dobrodziejstwo.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 18.06.11 o 20:58
Kochani, mam tylko prośbę, abyście oddzielali ludzi od poglądów i trzymali szacunek do tych pierwszych, a do tych drugich niekoniecznie
Zaglądnąłem też na forum N, ale jak to na forum tematycznym, najwięcej ludzi z problemami, trochę trolli i człowiek traci chęć do zabawy. Tu jest inaczej, tak trzymajmy
Ja w każdym razie postanowiłem, że idę w D7000 jako optymalnym i bardzo ekonomicznym wyborze, a reszta potencjalnych - póki co - funduszy w szklarnię, tak żeby było z czego wybierać.
Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42
NIe rozumiem Was, lepiej jasne szklo przymknac niz ciemne, czysto teoretycznie dobre jasne szklo bedzie bardziej rozdzielcze od kita itd...
Nie mowie, ze nie mozna uzyc iso pierdyliard, oczywiscie, ze mozna wrecz trzeba zaleznie od sytuacji, pisze, ze mi sie sporadycznie zdarza w reporterce, albo 400-800 albo ciemnica na amen i tam iso 3200 przewaznie nie pomaga...
D700 znam doskonale, uzywalem dlugi czas, jak dla mnie najlepsza pucha do reporterki
czasem trzeba pomyslec co autor ma na mysli, a nie od troli wyzywac, chlopcy i dziewczeta.
pozdrawiam serdecznie
Janek
bardzo ciekawy watek. sam jestem przed zakupem puchy i ciagle nie moge sie zdecydowac a Nikon d7000 kusi. Nikorra 16-85 mam i uwazam, ze to naprawde fajne szklo - nie bede ukrywal, ze wole Zuiko 14-54, ale do czego to podpiac?
Ostatnio edytowane przez nyny ; 19.06.11 o 19:16