Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Wątek: Zestaw reporterski

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Przypuśćmy, że mam pomysł na portal z informacjami lokalnymi. Budżet ograniczony, ale przyzwoity. Chce wyposażyć co najmniej 2 ekipy, bo teren rozległy. Ma być multimedialnie, z przyzwoitą jakością. Ekipa będzie młoda, zapewne przeszkolona na okoliczność zbierania newsów, ale omnibusami nie będą, więc urządzenie do rejestracji musi być proste. Choć przyszłość pokaże czy portal przetrwa, to mimo wszystko na zapas chce mieć opcje przyzwoitej rozbudowy, np. o optykę i oświetlenie. Nie brnę w nic zaawansowanego, nie ta liga. E-5, 5D, D700 i inne reporterskie cuda ze średniej półki są dla mnie nieekonomiczne względem oczekiwań. Planuje także zadbać o odpowiednie kwalifikacje operatorów sprzętu by zbierane materiały nie zanudziły odbiorców i generowały oglądalność. Generalnie potrzebny sprzęt jak najprostszy, lekki, uniwersalny-multimedialny, relatywnie tani, dający nadzieje na rozbudowę.

Jeśli sytuacja jest podobna do wyżej wymienionego pomysłu to moja propozycja sprzętowa na wyposażenie ekipy brzmi:

• PEN z krótkim i długim kitem,
    • zewnętrzny mikrofon dla poprawy dźwięku przy nagraniach wideo,
    • przy wywiadach może się przydać także dyktafon, z zewnętrznym mikrofonem do zapisu ścieżki audio (przy montażu można synchronizować audio z dyktafonu i wideo)
    • lampa fl-36 do zdjęć,
    • lampa + akumulator do nagrań wideo,
    • opcjonalnie do aparatu dodać netbook/notebook z modemem 3G, żeby nie biegać ciągle do redakcji by wysłać materiał na serwer do opracowania/zamieszczenia.

Do tej listy dodałbym jeszcze edukacje:

• kurs dla operatorów sprzętu z poprawnego fotografowania/filmowania (to opinia po lekturze lokalnych portali informacyjnych)
    • kurs dla osoby montującej nadchodzący materiał foto/wideo.

Powyższe dwa punkty można sobie odpuścić, jeśli ma się w planie zatrudnić kogoś z doświadczeniem. Może uda się znaleźć amatorów z praktyką, ale warto dla wyrównania kwalifikacji pomyśleć o jakimś kursie by ludzie mogli być wielozadaniowi w razie nagłej potrzeby.

Drugie rozwiązanie: nawiązać współpracę z ludźmi o odpowiednich kwalifikacjach, wyposażonymi w sprzęt, i ustalić z nimi warunki współpracy. Na starcie może wystarczyć.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Po 1, to w repo ciezko sie wbic, a jak juz, to redakcje zadaja profi sprzetu, a glownie optyki do niego, chodzi o pozniejsza sprzedaz fot,a nie druk w prasie, przyjelo sie, ze robienie fotek czyms innym niz lustro uwlacza systemowi ALE...

Po 2, z doswiadczenia wiem, ze na portal, www czy do gazety mozna tluc czym sie da i proponuje Ci Panasa GH1/2 glownie jako wideo, to jest super fajne i dokupienie G albo GF ze szklami jako podstawy fotograficznej, jest to male, poreczne, generuje przyzwoita jakosc zdjec, ma sprawny af, a z 20tka Panasa masz fajny sprzet do nocnych eventow, wiele koncertow tym zrobilem

Po 3, reszte kasy przeznacz na szkolenia, moze jakis soft firmowy, komputery itd

jezeli nie masz zapedow, by pracowac profi dla kogos, jak ich wiele, to lepiej popracowac nad wlasnym biznesem czy portalem i skupic sie na pracy tworczej niz dla kogos

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Przypuśćmy, że mam pomysł na portal z informacjami lokalnymi. Budżet ograniczony, ale przyzwoity. Chce wyposażyć co najmniej 2 ekipy, bo teren rozległy. Ma być multimedialnie, z przyzwoitą jakością. Ekipa będzie młoda, zapewne przeszkolona na okoliczność zbierania newsów, ale omnibusami nie będą, więc urządzenie do rejestracji musi być proste. Choć przyszłość pokaże czy portal przetrwa, to mimo wszystko na zapas chce mieć opcje przyzwoitej rozbudowy, np. o optykę i oświetlenie. Nie brnę w nic zaawansowanego, nie ta liga. E-5, 5D, D700 i inne reporterskie cuda ze średniej półki są dla mnie nieekonomiczne względem oczekiwań. Planuje także zadbać o odpowiednie kwalifikacje operatorów sprzętu by zbierane materiały nie zanudziły odbiorców i generowały oglądalność. Generalnie potrzebny sprzęt jak najprostszy, lekki, uniwersalny-multimedialny, relatywnie tani, dający nadzieje na rozbudowę.
    hades, genialnie to opisałeś - to dokładnie moja sytuacja.

Po przespaniu kolejnej nocy też dochodzę do wniosku, że sprzęt typu PEN czy G1-G3 to jest to co będzie najporęczniejsze. I wtedy można 2-3 zestawy kupić żeby zawsze były pod ręką.

Bardzo dobra uwaga o szkoleniach, niestety dofinansowania są na wartości trwałe - pozostanie poszukać sprzedawcy którzy podnosząc cenę sprzętu dorzuci w niej voucher na szkolenia.

Janeczek - dziękuję również za celne spostrzeżenia, sprzęt + soft oczywiście uwzględniam (Adobe CS 5.5)

Hrabia - kompletnie nie mam doświadczenia z gratami N i C, więc chętnie poczytam rozwinięcie tematu, z ewentualną szybką kalkulacją.

slawekk - temat to dokładnie taki jak Hades napisał, faktycznie lepiej więcej małych aparatów niż mniej droższych, nie będzie żal jak coś się rozwali.

Piszcie i naprowadzajcie mnie dalej, może jeszcze jakieś doświadczenia reporterskie?

Czy oprócz reklam taki portal może mieć jeszcze jakieś inne źródła dochodów?
    Ostatnio edytowane przez domadm ; 22.05.11 o 12:57
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Hades moim zdaniem najlepiej podpowiada w sprawie tego sprzętu. Sam bym wybrał coś małego, prostego w obsłudze i uniwersalnego do filmów i zdjęć, musi wypluwać też ładne JPG-i.
    Weź po uwagę, że:
    - Sprzęt będzie obsługiwany przez amatorów.
    - Będzie przechodził przez wiele rąk.
    - Nie każdy będzie o niego dbał jak o własny.
    - Może się zgubić, zniszczyć lub zostać "wypożyczony" na stałe.
    Organizowałem kilka tzw inwentów dla firmy radiokomunikacyjnej i nawet przeszkolone osoby potrafiły rozwalić sprzęt a Ty będziesz wysyłać małolatów w teren.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wszystko kwestia jakie masz plany. Jeśli ma być "pro" - to warto mieć 5d czy d700 z szklarnią - daje to gwarancję mozliwosci zrobienia zdjec niemal zawsze, w kazdych warunkach, na dobrym poziomie. Jednak w takiej sytuacji, nie wyobrażam sobie by obsługiwał to ktoś "uczący się" - bo trzeba kogoś kto może nie zjadł, ale choć zaczyna zjadać zęby na reporterce i coś takiego jak kadr czy ekspozycja jest dla niego odruchem.

Jednak jeśli masz zamiar wyposażyć w sprzęt młodzież, która zaczyna z fotografią.. może np 550d? Przyzwoita jakość i spore możliwości wideo. Do tego choćby tamron 17-50/2.8 i lampka.

Jeśli sprawa ma być rozwojowa, z całym szacunkiem, ale nie pchałbym się w peny - imho to fajny sprzęt wakacyjny, czy podróżniczy, ale nie do orania reporterki - nie wyobrażam sobie robienia tego na lcd : ) Trzeba przyzwoitą lustrzankę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Jakieś podstawowe lustrzanki z kitami będą zupełnie wystarczające.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta

Jeśli sprawa ma być rozwojowa, z całym szacunkiem, ale nie pchałbym się w peny - imho to fajny sprzęt wakacyjny, czy podróżniczy, ale nie do orania reporterki - nie wyobrażam sobie robienia tego na lcd : ) Trzeba przyzwoitą lustrzankę.
    Peny nie, bo af to dramat ale Panasoniki z dobrym af i evf, to juz inna sprawa, sam uzywalem G1 do eventow i dawal rade, fakt, ze bylem egzotyczny i patrzyli koledzy na mnie dziwnie ale idzie repo zrobic, kwestia podejscia, oczywiscie przyzwyczajeni do lustrzanki odczuwamy lepszy komfort pracy ale....

kazdemu wg potrzeb i priorytetow.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez domadm Zobacz posta
    Czy oprócz reklam taki portal może mieć jeszcze jakieś inne źródła dochodów?
    Kwestia dostępu do informacji. Jak wypracujesz sobie dobrą opinię, możesz np. materiały archiwalne udostępniać za opłatą. Dobrą opinię - czyli fakt, że ludzie czytając tylko fragment będą chcieli zakupić całość.

Jak to nie będzie portal dla miłośników foto, to zwykły sprzęt w zupełności starczy. Przecież nie będziesz tego drukował i zamieszczał nie wiadomo jakich powiększeń. Taki, by sobie poradził w warunkach, ale bez przesady nie sądzę, aby zaraz się pchać do grand press photo.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    A co do rawow - focilem przez miesiac w wyborczej - oni wszyscy klepia jpegi - przez to, ze liczy sie szybkosc - nie ma czasu na wywolywanie rawow - trzeba szybko wrocic, zrobic kosmetyke w szopie w pare minut i puscic foty na www.
    dla prasowej agencji tez wszyscy trzepia jpgi i jeszcze je zmniejszaja na potrzeby wymogów agencyjnych podczas opisywania IPTC

nawet w prasowych konkursach nikt nie wymaga rawów dla potwierdzenia "prawdziwości" zdjęcia ( co innego przyroda... )

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Serdecznie dziękuję wszystkim za uwagi i komentarze.

Zbierając myśli do kupy... tzn. razem:
    - sprzęt nie może być zbyt drogi, bo nie będzie miał stałego właściciela lecz będzie brany wszędzie przez każdego z redakcji kto potrzebuje.
    - mobilność jest istotna, aczkolwiek bez przesady; ma być komfortowo bez statywu.
    - nie przykładamy większej uwagi do RAWów, dobrze żeby JPGi były dobrej jakości i miały regulowane parametry.
    - szybki AF, akcja może być wartka i nagła, fotki muszą wyjść w różnych sytuacjach ostre i od razu, stabilizacja na plus.
    - potrzebny tryb filmowania z możliwością podpięcia zewnętrznego mikrofonu.

Bije mi się w głowie koncepcja taniej lustrzanki kontra mały bezlusterkowiec.

A jak z zakresem najbardziej użytkowej ogniskowej? W E-systemie świetnie spisywał mi się obiektyw 14-54, choć czasem brakowało dłuższego końca. Podejrzewam że szeroki kąt będzie częściej używany niż długa ogniskowa. Taki 14-150 z systemu m4/3 jest chyba idealny? Gdyby go tak zapiąć do nowego Panasa G3...?
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42