Przypuśćmy, że mam pomysł na portal z informacjami lokalnymi. Budżet ograniczony, ale przyzwoity. Chce wyposażyć co najmniej 2 ekipy, bo teren rozległy. Ma być multimedialnie, z przyzwoitą jakością. Ekipa będzie młoda, zapewne przeszkolona na okoliczność zbierania newsów, ale omnibusami nie będą, więc urządzenie do rejestracji musi być proste. Choć przyszłość pokaże czy portal przetrwa, to mimo wszystko na zapas chce mieć opcje przyzwoitej rozbudowy, np. o optykę i oświetlenie. Nie brnę w nic zaawansowanego, nie ta liga. E-5, 5D, D700 i inne reporterskie cuda ze średniej półki są dla mnie nieekonomiczne względem oczekiwań. Planuje także zadbać o odpowiednie kwalifikacje operatorów sprzętu by zbierane materiały nie zanudziły odbiorców i generowały oglądalność. Generalnie potrzebny sprzęt jak najprostszy, lekki, uniwersalny-multimedialny, relatywnie tani, dający nadzieje na rozbudowę.
Jeśli sytuacja jest podobna do wyżej wymienionego pomysłu to moja propozycja sprzętowa na wyposażenie ekipy brzmi:
- PEN z krótkim i długim kitem,
- zewnętrzny mikrofon dla poprawy dźwięku przy nagraniach wideo,
- przy wywiadach może się przydać także dyktafon, z zewnętrznym mikrofonem do zapisu ścieżki audio (przy montażu można synchronizować audio z dyktafonu i wideo)
- lampa fl-36 do zdjęć,
- lampa + akumulator do nagrań wideo,
- opcjonalnie do aparatu dodać netbook/notebook z modemem 3G, żeby nie biegać ciągle do redakcji by wysłać materiał na serwer do opracowania/zamieszczenia.
Do tej listy dodałbym jeszcze edukacje:
- kurs dla operatorów sprzętu z poprawnego fotografowania/filmowania (to opinia po lekturze lokalnych portali informacyjnych)
- kurs dla osoby montującej nadchodzący materiał foto/wideo.
Powyższe dwa punkty można sobie odpuścić, jeśli ma się w planie zatrudnić kogoś z doświadczeniem. Może uda się znaleźć amatorów z praktyką, ale warto dla wyrównania kwalifikacji pomyśleć o jakimś kursie by ludzie mogli być wielozadaniowi w razie nagłej potrzeby.
Drugie rozwiązanie: nawiązać współpracę z ludźmi o odpowiednich kwalifikacjach, wyposażonymi w sprzęt, i ustalić z nimi warunki współpracy. Na starcie może wystarczyć.