na pewno będzie fajnym uzupełnieniem zapowiadanej jasnej siedemnastki Olka.
na pewno będzie fajnym uzupełnieniem zapowiadanej jasnej siedemnastki Olka.
jest szybszy, jaśniejszy i ma klasyczne 50mm w ekwiwalencie FF... warto. Miałem w ręku to szkło, super.
niemniej do pstrykania dla siebie wolałbym te ~1000zł różnicy wydać na upgrade body lub np. 45mm.
Lub inaczej - obiektyw jest wart swojej ceny - gorzej z aparatami do niego,
bo jakoś nie możemy się doczekać 1/8000, lub chociaż 1/4000 z ISO 100
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Nabyłem, czekam, jutro przyjedzie (pewnie mnie nie będzie w domu jak zwykle), popstrykam, pofilmuję może, to coś napiszę
No i doszedl. Czasu brak kompletny, poza upewnieniem sie ze dziala nie pobawilem sie nic a nic. AF dziala nieco inaczej niz np: Panas 20/1.7, tzn. lekko "przelatuje" za obiekt i cofa sie i wtedy jest OK.
Czy jest jakis nowszy firmware do tego szkla (mam 1.0)? Czy Olympus Studio aktualizuje soft obiektywow Panasonica?
Nie ma nowszego firmware do tej Lajki.
Obiektywy i body Panasa aktualizuje się przez ściągnięcie odpowiedniego instalatora ze strony:
http://panasonic.jp/support/global/c...ts/index2.html
X-T1, 27mm, 56mm
Dzięki. Może powinienem sprecyzować pytanie: jak zaktualizować soft obiektywu Panasonica podpiętego do body Olympusa?
I druga sprawa: czy działanie AF które opisałem powyżej to norma?
1. Chyba da się
http://www.olympus.co.jp/en/support/...m/e1/index.cfm
Nie mam body olka, nie sprawdzałem.
2. To jak pracuje AF mysle że zależy od body. U mnie w trybie precyzyjnego przynajmniej 2 razy fokus ląduje za i przed obiektem zanim prawidłowo wyostrzy. Wszystko i tak trwa ułamek sekundy.
X-T1, 27mm, 56mm
Tak, wg info na stronie Oly robi to Oly updater, ale nie myl 25DG (twojego) z dużym 25/1.4, naszego - 25/1.4DG nie ma na liście szkieł m43, do których dostępne są aktualizację oprogramowania więc luz
M43 to AF po kontraście, z zadanym polu ostrości (uwaga: właściwy rozmiar punktu ostrości może być większy niż zielona ramka na ekraniku) aparat wyostrzy na granicy, gdzie jego zdaniem jest największy kontrast, możesz się z tym nie zgadzać i włączyć wykrywanie twarzy (mega super opcja) lub inne dostępne tryby pracy AF. Pomagać może lub nie (zależy od motywu/sceny) zmniejszenie pola działania czyli zielonej ramki AF. A przede wszystkim sprawdź czy nie masz włączonej ciągłej pracy AF czyli C-AF. To co piszesz ma miejsce w trudnych/ciemnych warunkach, zazwyczaj przy szkłach makro lub gdy ostrzymy na mało kontrastowej powierzchni/scenie.
BTW. Pierwsze wrażenie forumowiczów dpreview mówią o zauważalnie szybszej i_płynniejszej_pracy AF w modelu GH3. Osobiście doświadczam tego typu sytuacji podczas kręcenia filmików na GH2, ale w warunkach typu iso 12800, 1/25, f/1.4 więc dla większości z forum sci-fi - jedyne oświetlenie to 7" ekran dvd dla dzieci lub 42" TV 2.5 -3 metry za GH2![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ale w czym problem?
Podpinasz aparat z osprzętem do komputera i wszystko samo leci...