Jeżeli to 2600 to jest cena oficjalna, t w sklepach powinien być poniżej 2k.
Jeżeli to 2600 to jest cena oficjalna, t w sklepach powinien być poniżej 2k.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
To akurat standard w dziale foto.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Szkło genialne, wyniki testu powalają, podpinam je do puszki i dostaję coś takiego (ostatnie foto z optycznych, ISO 100, f8, crop 100%):
Tak ma wyglądać fotka na optymalnych parametrach z zestawu za ponad 3tys?
Pytam poważnie, bo jak widzę testy szkieł m4/3, to mam ochotę sprzedać lustro, jak widzę sample, to mi gwałtownie przechodzi.
Ostatnio edytowane przez fret ; 3.09.11 o 18:37
Wyjaśnienie jest proste: jpeg.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
To znaczy, że mam wydać sporo forsy i obrabiać raw-y, żeby nie mieć fotki jak z taniego kompaktu?
Jak nie chcesz obrabiać rawów i mieć zdjęcia jak z kompaktu, możesz wydać dużo mniej kasy.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przypomniales mi czasy, kiedy na Canon-Desce co to nowy uzytkownik lustrzanki - zakladal watki w stylu - kupilem lustro, zdjecia mam takie same lub gorsze, niz wczesniej z kompaktu.
Jednym, bardzo istotnym czynnikiem - bylo wlasnie uzywanie JPG, kiedy nie raz kompakt mial lepszy silnik JPG, niz lustro, co mnie akurat w ogole nie dziwi. Nawet Ken Rockwell, wieloletni oredownik JPG, zrozumial wreszcie, ze RAW moze dac wyraznie duzo wiecej.
Jedyny aparat, z ktorego JPG jest na bardzo dobrym poziomie - to Olympus.
Ostatnio tez nie mialem zastrzezen do modulu Ricoh A12 (ten do szkiel dalmierzowych, sample na DP Review).
Dawno, dawno temu - pokazalem porownanie JPG vs RAW na GH1 + 14-140mm, roznica bardzo duza.
PS:
mozesz zawsze zrobic sobie kilka ulubionych presetow, kombinacji wyostrzania, odszumiania i w zaleznosci od ISO oraz przedmiotu zdjecia - szybko ich uzywac.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie