Strona 12 z 47 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 465

Wątek: Leica 25/1.4 do mikrusów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Czyli ten obiektyw jest zły czy dobry?
    Pewnie będzie bardzo dobry. Sample które do tej pory widziałem podobają mi się. Rozmiary są już sensowne, niech jeszcze cena będzie sensowna i będzie hit.

A jeśli chodzi o dyskusję na temat L25mm na 4/3 vs 50mm na FF to nie o to chodzi, że Leica jest słaba, bo jest to bardzo dobre szkło. Chodzi o to, że systemowe 50mm na FF też dają bardzo dobry obraz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    z góry wiem, co zobaczę - trochę gorsze f/1,4 w Canonie
    Czegos nie rozumiem - to o co kruszymy kopie?
    Przeciez o tym wlasnie pisze od samego poczatku.

Caly czas pisze, ze na standardowej ogniskowej - 25mm 43 otwarte na f/1.4 nie ma sobie rownych optycznie wsrod szkiel FF Canona, Nikona, Sony. To jest szklo, ktorego nie trzeba przymykac, zeby miec ostre zdjecie, w ktorym przyslona sluzy po prostu do regulowania glebi ostrosci, wplywa na ekspozycje.

Pozostale szkla naleza do tzw. kompromisowcow, tzn. placisz za f/1.4, a tak naprawde to szklo mogloby byc sprzedawane jako f/2, czy f/2.8. Ale OK, producent zostawil furtke do pewnych zastosowan (jedynie pewnych), gdzie ostrosc nie jest najwazniejsza.

Po przymknieciu - oczywiscie wplyw juz bedzie miala rozdzielczosc matrycy, ale dopiero po przymknieciu. Czy do f/2, czy dopiero od f/5.6 - tego nie wiem, czekam na testy Epicure.

Nigdzie nie pisalem o glebii, szumach, itd. - bo juz tyle razy o tym rozmawialismy tu na forum, ze nie ma co sie powtarzac.Wydaje mi sie to oczywiste.

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Być może inne obiektywy są ostrzejsze, nie wiem i prawdę mówiąc guzik mnie to obchodzi. Mnie większa ostrość niż pełna dziura moich Nikkorów nie jest zupełnie potrzebna. Są WYSTARCZAJĄCO OSTRE!!!.
    Dlaczego tak piszesz o SONY E 16mm w watku o NEX:
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Trochę? Jakość jak z lensbaby z plastikową soczewką. Porażka kompletna.
    Czy to nie hipokryzja?

Tak sie sklada, ze mam to szklo w pelni uzyteczne od f/2.8, z jednym zaznaczeniem - przy ostrzeniu recznym. Ale nie twierdze, ze jest to cod techniki, bo nie jest. Ale da sie tym robic swietne zdjecia i takie nim robie na f/2.8, ktorej to przyslony uzywam 90% czasu z tym nalesnikiem.

Jakbym czytal tylko wykresy, duzo bym stracil.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Caly czas pisze, ze na standardowej ogniskowej - 25mm 43 otwarte na f/1.4 nie ma sobie rownych optycznie wsrod szkiel FF Canona, Nikona, Sony.
    Nie zgadzam się. To szkła FF Canona, Nikona i Sony na f/1,4 nie mają sobie równych wśród odpowiedników 4/3. A to dlatego, że nie ma w ofercie obiektywów ze światłem f/0,7.

Pozostale szkla naleza do tzw. kompromisowcow, tzn. placisz za f/1.4, a tak naprawde to szklo mogloby byc sprzedawane jako f/2, czy f/2.8.
    Po pierwsze: to nieprawda, bo nawet jeśli szkło na pełnej dziurze nie jest idealnie ostre, to nadal jest jak najbardziej użyteczne, czego dowodem jest niezliczona ilość świetnych portretowych zdjęć. Gdyby było jak mówisz, żadne z tych zdjęć nie mogłoby powstać lub byłyby one fatalne jakościowo. Po drugie: idąc tym tokiem rozumowania można uznać, że cały system 4/3 jest "kompromisowcem", bo nie da się w nim osiągnąć dokładnie takich rezultatów, jak w FF. Płacisz za f/1,4, a masz f/2,8... No popatrz, tak samo jak w "kiepskich" stałkach FF.

Po przymknieciu - oczywiscie wplyw juz bedzie miala rozdzielczosc matrycy, ale dopiero po przymknieciu. Czy do f/2, czy dopiero od f/5.6 - tego nie wiem...
    Wiesz, bo sam wklejałeś testy z Optycznych, które to pokazują. Trzeba tylko pomnożyć wyniki rozdzielczości przez wysokość matrycy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    OK, powódź dwudziestek się szykuje

Adorama (USA) - Lumix 25/1.4 = $600
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    600 dolców to bardzo dobra cena. Tyle, że u nas to będzie pewnie 600 euro + polska danina.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    600 dolców to bardzo dobra cena. Tyle, że u nas to będzie pewnie 600 euro + polska danina.

Masz rację 600 dolców to bardzo dobra cena, zobaczymy czy w ogóle coś drgnie koło grudnia. Jeszcze zobaczymy ile to szkło wyciągnie u profesorów
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 14.06.11 o 13:42
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria

Dlaczego tak piszesz o SONY E 16mm w watku o NEX:

Czy to nie hipokryzja?

Tak sie sklada, ze mam to szklo w pelni uzyteczne od f/2.8, z jednym zaznaczeniem - przy ostrzeniu recznym. Ale nie twierdze, ze jest to cod techniki, bo nie jest. Ale da sie tym robic swietne zdjecia i takie nim robie na f/2.8, ktorej to przyslony uzywam 90% czasu z tym nalesnikiem.
    Wyrwałeś z kontekstu moją wypowiedź i jej treść została całkowicie wypaczona. Wypowiedziałem się w tamtym wątku (i kilku innych) o szkle Sony (i innych produktach firmy Sony) dlatego, że wk...ił mnie najazd cwaniaków nachalnie agitujących na forum za tą firmą. Nieudolna próba kryptoreklamy spowodowała u mnie "bunt" , który uzewnętrznił się w wielu wpisach mojego autorstwa krytykujących sprzęt Sony.

Była to tylko i wyłącznie próba (mam nadzieję, że skuteczna bo trolle odpuścili to forum) zepsucia zabawy kolesiom od kryptoreklamy.

Nigdy nie miałem tego obiektywu w ręce, nie mam na jego temat zdania. Sprzętu Sony nie używałem, nie testowałem.

W tym wątku wypowiedziałem się na temat obiektywów Nikkor, które znam dobrze, bo używam. I twierdzę, że są ostre od pełnej dziury. Podobnie jak zdecydowana większość obiektywów Olympusa, które znam, bo przez wiele lat używałem.

Tyle w temacie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria
    A tu dalej ping-pongi, dajcie sobie juz chlopaki spokoj...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Pierwszy mały teścik:

http://www.cameralabs.com/reviews/Pa...m_f1-4_H-X025/

Całkiem fajny obrazek daje ten obiektyw.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Calkiem, mnie przypomina starszego brata, na ktorego sie nie zdecydowalem ze wzgledu na rozmiar.
    Teraz nie jest to juz problemem.

Obrazki bardziej mi odpowiadaja niz z 20'ki.

Widac, ze przy ostrzeniu z bliska bez przymykania - przyda sie maly rozmiar punktu ostrzenia. W wideo przydalby sie 'peaking', ktory ma sie pojawic w NEX'ach.

Patrzac na sample wideo, wylaczylbym sledzenie AF w wideo, tzn. jego ciagla prace, a poslugiwalbym sie jedynie dotykowym do przeostrzenia w razie potrzeby, najmniej jak tylko mozliwe.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 17.06.11 o 01:59