na pbase są trochę większe wersje - niektóre 10mpix, niektóre 5mpix (czyli pewnie cropowane). link: klik
ale dosyć mocno szumią wszystkiewięc pewnie były mocno ciągnięte (na 1. stronie jest zdjęcie gołębia na iso200 - nawet mój e-1 tak nie szumi
)
na pbase są trochę większe wersje - niektóre 10mpix, niektóre 5mpix (czyli pewnie cropowane). link: klik
ale dosyć mocno szumią wszystkiewięc pewnie były mocno ciągnięte (na 1. stronie jest zdjęcie gołębia na iso200 - nawet mój e-1 tak nie szumi
)
.
![]()
Właśnie wróciłem ze Stolicy. Marnie "TO" wygląda. Tam gdzie byłem - tylko słyszeli o tym "szkiełku" Sigmy. Nie mówiąc już o E-510. A wydawało by się, że CH Reduta, czy Blu City ("specjalne" stoisko Olympusa) można będzie choć "pomacać"! G-wno prawda! W FJ sprzedawcy robią "głupie" miny jak człek zapyta o system 4/3, a skierować tam - gdzie by można "TO" zobaczyć - boją się?! Skończyło się na "macaniu" E-410 i K10D. "Na nóżkach" tego się sprawdzić nie da! Przyznaję, że jestem rozczarowany, bo chciałem choć na chwilę "wrzucić" do E-510 mój ED 50-200 i "cyknąć" parę ujęć ze stabilizacją, lub "dokręcić" do mojego E-300 słynną Sigmę 135-400.
W Stolicy długo nie będę - to chyba i lepiej, bo na loterii nóżek nie wygrałem.
Coś mi się wydaje, że jak już "wszystko" będzie zrecenzowane i przetestowane - trzeba będzie znowu kupić w Stanach i nie bawić się w jakieś podchody.
Pozdrówka.
W centrum Sigmy w Blue CIty w Wawie sa tylko trzy szkielka do wypozyczenia na testy pod 4/3... I to takie po kilka stow. Zenada.
Jeronimo, w miedzy czasie doszedlem wlasnie do takeigo wniosku i chyba kupie sobie niedlugo te Sigme. A ZD 50-200 SWD jeszcze troche poczeka... np. rok :/ Ale i tak pewnie wtedy bedzie w normalnych cenach (liczac, ze nie wyjdzie niedlkugo)...
Pzdr
OT
spoko... ja zadecydowałem ze kupuje ZD 50-200mm
no to czekam na fotki testowe![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
witia1, ja mieszkam w wawie, a szkoda by mi było czasu na jeżdżenie po sklepach i szukanie tego co chcę kupić. Najpierw bym zadzwonił czy jest na półce to co mnie interesuje szczególnie pod 4/3. Niestety aparaty i szkła to nie gumy do żucia.Zamieszczone przez witia1
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
![]()
A ja się bardzo cieszę, że nie mieszkam w W-szawce!
Byłem w centrum okazjonalnie i "wpadłem" do "dystrybutora" Sigmy i "STOISKA" Olympusa nie - bo chciałem kupić- lecz ZOBACZYĆ!!!.
A po "cholerę" miałem obdzwaniać "W-wkę"? Myślał Ci ja - blady, że jeżeli "oblatany" spredawca ma dostęp do sieci i do punktów sprzedaży - to opsłuży "durnego" klienta i udzieli informacji, gdzie interesujący "towar można uprzejmie zobaczyć?!
Szkoda moich słów. Wygłąda to BLADO - blady!![]()
Pozdrówka.
?
Co się burzysz, blady dobrze pisał, zawsze warto zadzwonić jak masz specjalnie jechać, zeby pomacac... Czasami jak jestem w MM, Fj czy Saturnie to nie ma na stanie nawet canona, czy nikona...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Cieszę się, że się cieszysz.
Tylko o co te pretensje, że nie było, skoro byłeś przypadkowym gościem i chciałeś tylko obejrzeć? Czyli nachodziłeś się za swoimi sprawami a nie za szkłem. Z poprzedniej wiadomości zrozumiałem, że chcesz kupić, skoro, chcesz zamawiać z USA. Może nie mają na półce bo się sprzedaje jedno szkło na miesiąc i trzeba się umawiać z półrocznym wyprzedzeniem na 135-400? Może ograniczają przepływ informacji ze względu na oszczędności? Kto to wie...
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Jeśli masz obecnie w ekwiwalencie 400mm to pewnie posiadasz 50-200. Jeśli tak to daj sobie spokój z SIGMA 135-400 i kup EC-14. To mimo wszystko mniej mm, ale jakość zdecydowanie lepsza. Widziałem sample z 135-400 z końca zakresu i nawet przez myśl mi nie przeszło by to szkiełko kupić. Sample, do których kierował podany link IMO są mocno wyostrzone.Zamieszczone przez suchar
rzeczywiście jakość z 50-200 jest niesamowita. Sample z tej Sigmy ze wspomnianej strony są niezłymi żyletami ale też stawiam na znakomite umięjętności obróbki niż na "aż taką jakość" szkła. Pytanie czy chce się dać tyle kasy za 50-200 + EC 1,4? Sigma na pewno nie jest beznadziejna a jednak sporo tańsza. Zakres też większy i to znacznie.
Sam się zastanawiam ale obecnie jestem bliżej Zuiko, widzę że za duży wpływ przy takich ogniskowych ( powyżej 600mm ) ma przejrzystość powietrza więc chyba za rzadko bym używał takiej lufy...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl