50-500 to aż 10x zoom. Jak z jakością?
50-500 to aż 10x zoom. Jak z jakością?
cóż...mam mieszane uczucia co do tej Sigmy (135-400). Kumpel kupił do Canona 350D i miałem okazję pocelować trochę. Akurat był dość pochmurny dzień więc niezły poligon. I powiem szczerze, zawiodłem się trochę. Wg mnie AF jest wolny, odczuwalnie wolniejszy od 40-150 ( bo do niego porównywałem ) o przejechaniu całego zakresu nie wspomnę, choć oczywiście trzeba wziąć poprawkę że ten zakres jest naprawdę imponujący. Trzeba zapomnieć o fotach typu " przyceluj i naciśnij" bo nie ma na nie szans w nieco gorszym świetle. Trzeba to troszkę na raty zrobić, wtedy radzi sobie znakomicie...Ale w końcu to szkło ze średniej półki więc nie spodziewajmy się cudów. Powiem tak: na latające ptactwo, szybki ruch itp nada się średnio i będzie wymagać sporej praktyki. Na wszystko inne spoko. Zakres niesamowity. Mogłem zrobić fotę papierów pilota w kokpicie. Problem dla mnie był inny - 135mm na krótkim końcu przy cropie x2 byłoby za dłuuuugo. Tak więc szkło w wielu przypadkach by leżało. Stąd decyzja padła na 50-200 i dokupienie konwertwerów ( jeszcze nie wiem którego ) na akcje specjalne....
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Opinie opublikowane w różnych mediach odczytałem łącznie jako pozytywne. Pewnie też dlatego, że chcę je miećZamieszczone przez Switch
. Troche narzekania na bokeh w Olypedii (z czym się, patrząc na załączone sample, zgadzam - nie jest to mistrzostwo).
Dla mnie ważna jest uniwersalność tego szkła, HSM i to, że działa z TC14 co daje odpowiednik w małym obrazku ogniskowych 140-1400.
http://www.olympusclub.pl/olypedia/i..._APO_EX_DG_HSMZamieszczone przez Switch
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
o 50-500 z innych systemów słyszę same pozytywy...z E-systemem robi się to okrutnym zoomem przy naszym cropie.
Konwerter to nie wiem czy to najleszy pomysł jak na końcu tego szkła i tak jest już ciemno jak w...Ale może jakieś astro albo samoloty na wysokościach przelotowych...Ze stabilizacją w body można coś zawalczyć
Sebastian
Z konwerterem to oczywiście ekstrema, ale miła jest świadomość posiadania takiej możliwości.![]()
Dla mnie osobiście będzie to wspaniały obiektyw na safari do Afryki - zwłaszcza (jak zauważyłeś) z E-3.
Przesadzacie już z tymi armatami. Na safari to jeszcze rozumiem bo moze sie jakis murzyn do noszenia znajdzie, ale na co dzień będzie cięzko
![]()
No cóż - zdecydowanie nie jest to "spacerowy" zoom. Pewnie nawet się niezbyt często przyda, ale przez większość z nas pewnie czasem przemawia duży dzieciak
. Jak "trzeba mieć" to nic się nie poradzi
.
jak na safari w afryce to pewnie styknie światła, tam raczej z cieniem jest gorzej....
Fajne szkło i gdybym miał kasę to bym się skusił..
Sebastian
Znalazłem nawet na eBay-u całkiem atrakcyjnie wyceniony ale używany. Z ciekawości wysłałem maila z zapytaniem o wysyłkę do EU i odpowiedział, że wyśle. Może sie komus przyda, bo ja już zamówiłem w innym miejscu.