Strona 24 z 35 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 344

Wątek: Sigma 135-400 już sprzedawana...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    50-500 to aż 10x zoom. Jak z jakością?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    cóż...mam mieszane uczucia co do tej Sigmy (135-400). Kumpel kupił do Canona 350D i miałem okazję pocelować trochę. Akurat był dość pochmurny dzień więc niezły poligon. I powiem szczerze, zawiodłem się trochę. Wg mnie AF jest wolny, odczuwalnie wolniejszy od 40-150 ( bo do niego porównywałem ) o przejechaniu całego zakresu nie wspomnę, choć oczywiście trzeba wziąć poprawkę że ten zakres jest naprawdę imponujący. Trzeba zapomnieć o fotach typu " przyceluj i naciśnij" bo nie ma na nie szans w nieco gorszym świetle. Trzeba to troszkę na raty zrobić, wtedy radzi sobie znakomicie...Ale w końcu to szkło ze średniej półki więc nie spodziewajmy się cudów. Powiem tak: na latające ptactwo, szybki ruch itp nada się średnio i będzie wymagać sporej praktyki. Na wszystko inne spoko. Zakres niesamowity. Mogłem zrobić fotę papierów pilota w kokpicie . Problem dla mnie był inny - 135mm na krótkim końcu przy cropie x2 byłoby za dłuuuugo. Tak więc szkło w wielu przypadkach by leżało. Stąd decyzja padła na 50-200 i dokupienie konwertwerów ( jeszcze nie wiem którego ) na akcje specjalne....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Switch
    Opinie opublikowane w różnych mediach odczytałem łącznie jako pozytywne. Pewnie też dlatego, że chcę je mieć . Troche narzekania na bokeh w Olypedii (z czym się, patrząc na załączone sample, zgadzam - nie jest to mistrzostwo).
    Dla mnie ważna jest uniwersalność tego szkła, HSM i to, że działa z TC14 co daje odpowiednik w małym obrazku ogniskowych 140-1400 .

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Switch
    http://www.olympusclub.pl/olypedia/i..._APO_EX_DG_HSM
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    o 50-500 z innych systemów słyszę same pozytywy...z E-systemem robi się to okrutnym zoomem przy naszym cropie.
    Konwerter to nie wiem czy to najleszy pomysł jak na końcu tego szkła i tak jest już ciemno jak w...Ale może jakieś astro albo samoloty na wysokościach przelotowych...Ze stabilizacją w body można coś zawalczyć

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Z konwerterem to oczywiście ekstrema, ale miła jest świadomość posiadania takiej możliwości.

Dla mnie osobiście będzie to wspaniały obiektyw na safari do Afryki - zwłaszcza (jak zauważyłeś) z E-3.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przesadzacie już z tymi armatami . Na safari to jeszcze rozumiem bo moze sie jakis murzyn do noszenia znajdzie, ale na co dzień będzie cięzko

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No cóż - zdecydowanie nie jest to "spacerowy" zoom . Pewnie nawet się niezbyt często przyda, ale przez większość z nas pewnie czasem przemawia duży dzieciak . Jak "trzeba mieć" to nic się nie poradzi .

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    jak na safari w afryce to pewnie styknie światła, tam raczej z cieniem jest gorzej....
    Fajne szkło i gdybym miał kasę to bym się skusił..

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Znalazłem nawet na eBay-u całkiem atrakcyjnie wyceniony ale używany. Z ciekawości wysłałem maila z zapytaniem o wysyłkę do EU i odpowiedział, że wyśle. Może sie komus przyda, bo ja już zamówiłem w innym miejscu.