Dzięki. W takim razie dozbieram do dwóch szybko-montażowych softboxów.
Jako drugi warto brać strip z gridem czy faktycznie kolejny 60x90?
Dzięki. W takim razie dozbieram do dwóch szybko-montażowych softboxów.
Jako drugi warto brać strip z gridem czy faktycznie kolejny 60x90?
bo to na szkielecie zwykłej parasolki zrobione jest...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
W klubie jeszcze rozumiem, zmienia się oświetlenie sceny, jeśli mieszasz światło to automatyka ma sens, ale na imprezie rodzinnej? W manualu też powinno być ok![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Mam na myśli coś takiego:
A przy okazji obalę pewien mit - jakoby lampy reporterskie nie były w stanie rozświetlić równomiernie dużych softboksów...
Wydaje się to logiczne - świecą przecież mocno skupionym światłem, więc środek softboksa powinien być jasny a rogi ciemne
Nie wiem czy ktoś to w ogóle sprawdzał - ale jest to nieprawda...
Nawet duży softboks "napędzany" lampą systemową świeci praktycznie całą powierzchnią równo - a gdy założyć na lampę dodatkowo "mydelniczkę" - to nawet lepiej niż z lampą studyjną![]()
Chodzi o taką mydelniczkę:
Zdjęcia znalezione w sieci
Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 25.11.16 o 23:48
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Niestety nie udało mi się znaleźć zdjęć z moich prób - więc w końcu zrobiłem nowe
Zdjęcie pokazuje softboxa o wymiarach 140 x 30cm - chyba najtrudniejszy format do równomiernego oświetlenia...
Z lewej goła lampa reportreska, z prawej z "mydelniczką", a pośrodku lampa studyjna:
Jeśli to ma dla kogoś znaczenie to parametry zdjęć:
- aparat: iso 200, przysłona 13
- lampa studyjna 200Ws ustawiona na 1/32 mocy
- lampa reporterska PL58 (80Ws?) na 1/8 mocy, 24mm
Dzięki za odpowiedźTrochę inaczej to testowałem, ale też nie mogę znaleźć zdjęć. Nie patrzyłem na sftbox (70x100), oceniałem cienie na fotografii obiektu. Mam w planach test softboxa (-u?) parasolkowego, przy okazji powtórzę test z 70x100
![]()
Są do kupienia lampy https://www.olx.pl/oferta/lampy-foto...9-IDg8Gp9.html Podpowiedzcie proszę czy to okazja? Co do tego należy dokupić aby ukierunkować i rozpraszać światło?
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
To raczej polowanie na jelenia, w sklepie masz taniej.
http://eltec.pl/WYPOSAZENIE-STUDIA/Z...tyw-230cm.html
Poza tym, ja bym nie szedł w światło ciągłe, szczególnie do ludzi.
Rysiek nie bierz ich, to strata tylko kasy, to bardziej nazwałbym żarówkami a nie lampami.
Karol + Olek + kilka szkiełek