Tak, mam. 50x70 nie spotkałem, mam 70x70 i 60x90. Do portretów fajne, do produktów - nie wiem. Sporym ograniczeniem przy produktach (przy portretach też, ale w mniejszym stopniu) jest brak możliwości pochylania. Musisz mieć dodatkowo poprzeczną belkę (phottix ma nawet specjalny mini boom do tego, ale wystarczy jakaś domowa konstrukcja). Dużą zaletą jest mobilność i łatwość rozkładania. I nie montuj go zgodnie instrukcją, czyli nie wsuwaj lampy przez otwór do tego przeznaczony, tylko umieszczaj stojak między czaszą, a biała tkaniną. Można wtedy swobodnie obracać softbox, czyli np. 60x90 ustwiać dłuższym bokiem w pionie lub w poziomie.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
właśnie z tym pochylaniem, możliwością różnych ustawień pozycji będę miał problem, ale jakoś to rozwiążęa nie chciałbym wydawać kasy na kolejne bardziej mobilnie ustawne statywy.
Dzięki za podpowiedźsoftbox jest na liście zakupów.
Karol + Olek + kilka szkiełek
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Da się, przy świetle księżyca pewnie też, ale ma się to nijak do domowego studia. Czasem zaglądam do kościoła i widzę, że często palą się tam świece, no w każdym razie zdecydowanie częściej niż w innych miejscach, które odwiedzam. Tak spamujesz. Fajnie, że macie forum na którym jest to cnotą![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Najprostsze i najbardziej mobilne rozwiązanie, jakie udało mi się wykombinować, to połączenie dwóch stojaków pod kątem prostym i montowanie softboxa na poziomym. W praktyce, w poziomie wykorzystuję środkową kolumnę wymontowaną ze stojaka, ale cały stojak też może byćDowolny kąt ustawienia softboxa uzyskuję obracając softbox. Połaczenie stojaków zrobiłem z dwóch takich uchwytów http://eltec.pl/images/310x365/klipimadlo.jpg. Zostały mi dwa trzpienie do następnych pomysłów
Możliwe, że w markecie budowlanym znalazłoby się coś tańszego.
Spieszę donieść, że wątek przeczytałem od początku i przyswoiłem inspirujące/przydatne rady. Na przykład lecę zaraz po blendę 150cm, bo jakoś zawsze jak dotąd zamiast białego tła wychodziło mi szare
I tak jeszcze zapytam przy okazji - czym synchronizujesz lampy? I jeśli przypadkiem optycznie, to czy taki softbox jak ten ostatnio dyskutowany, gdzie lampa reporterska wchodzi do środka, nie przeszkadza w działaniu fotoceli?
ja odpalam lampkę takim oto wyzwalaczem, który może działać jako nadajnik lub odbiornik, mam do kompletu też taką lampkę, działa jak należy.
http://allegro.pl/zestaw-yongnuo-yn-...077724417.html
Karol + Olek + kilka szkiełek