Witam
Ponieważ od wczoraj jestem posiadaczem G3 pozwolę sobie na małe porównanie z GF1, którego używam na co dzień.
Od dawno nosiłem się z zamiarem kupna drugiego body m43. Jestem posiadaczem trzech obiektywów m43 (9-18, 20 i 14-45) a ponieważ jestem z natury leniwy, nie chce mi się wymieniać obiektywów. Ponieważ do swojego GF1 coraz częściej przypinałem wizjer, a jego jakość pozostawia wiele do życzenia pewne było jedno: musi mieć wbudowany wizjer. Olympus więc odpada (niestety, choć lubię jego jpgi), GH2 jest dla mnie zbyt filmowy, pozostały więc G2 i G3. Odwiedziłem więc sklep czerwonych i pomacałem obydwa korpusy. Mimo, że ergonomia G2 ciut bardziej przypadła mi do gustu padło na G3 ze względu na mniejsze rozmiary, nowszą matrycę i nowy procesor obrazu. Filmy fullHD dobrze, że są, ale nie był to dla mnie argument decydujący. Filmy HD w moim zcrackowanym GF1 mi wystarczają.
A oto moje wrażeniu po dniu posiadania, 3 h obróbki plików, w porównaniu z GF1:
- metalowa obudowa GF1 sprawia wrażenie solidniejszej, choć platik G3 jest bardzo dobry. Nic się nie ugina, nic nie trzeszczy.
- brakuje mi przynajmniej jednego dodatkowego przycisku. Guzikologia GF1 jest ciut lepsza. Za to G3 lepiej się trzyma, no i ma obracany ekran, co może się przydać.
- wizjer jest absolutnie rewelacyjny. W dobrych warunkach oświetleniowych zbliża się do lustrzankowych (choć bardziej do tego z Nikona D5000, niż D700). W złych warunkach trochę schodkuje, ale da się z tym żyć, biorąc pod uwagę wzmocnienie sygnału. Manualne ustawienie ostrości jest proste i pewne.
- autofocus jest zauważalnie szybszy, choć temu w GF1 też nic nie można zarzucić.
- no i najważniejsze jakość zdjęć. Jeżeli idzie o ilość szczegółów to jest poprawa, ale minimalna. ISO 800 też jest lepsze, ale nie ma przepaści. Największym plusem jest IMO lepszy silnik jpg. Gładkie powierzchnie są bardziej gładkie, a odwzorowanie odcieni czerwonego jest wyraźnie lepsze. Na mój gust jpg z G3 są po prostu ładniejsze. W tym miejscu zmieściłem rawy i nieobrabiane jpg na standardowych ustawieniach. Oczywiście to samo z obydwóch aparatów, przy tym samym obiektywie i przesłonie. Jedno zdjęcie tablicy testowej, jeden widoczek z mojego okna. Rawów nie potrafię na razie otworzyć na macu, może ktoś ma patent?
Tutaj małe porównanie wielkości:
Pozdrawiam
Tomek

Odpowiedz z cytatem