Strona 16 z 25 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 243

Wątek: Panasonic Lumix G3

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix G3

Witam
    Ponieważ od wczoraj jestem posiadaczem G3 pozwolę sobie na małe porównanie z GF1, którego używam na co dzień.
    Od dawno nosiłem się z zamiarem kupna drugiego body m43. Jestem posiadaczem trzech obiektywów m43 (9-18, 20 i 14-45) a ponieważ jestem z natury leniwy, nie chce mi się wymieniać obiektywów. Ponieważ do swojego GF1 coraz częściej przypinałem wizjer, a jego jakość pozostawia wiele do życzenia pewne było jedno: musi mieć wbudowany wizjer. Olympus więc odpada (niestety, choć lubię jego jpgi), GH2 jest dla mnie zbyt filmowy, pozostały więc G2 i G3. Odwiedziłem więc sklep czerwonych i pomacałem obydwa korpusy. Mimo, że ergonomia G2 ciut bardziej przypadła mi do gustu padło na G3 ze względu na mniejsze rozmiary, nowszą matrycę i nowy procesor obrazu. Filmy fullHD dobrze, że są, ale nie był to dla mnie argument decydujący. Filmy HD w moim zcrackowanym GF1 mi wystarczają.

A oto moje wrażeniu po dniu posiadania, 3 h obróbki plików, w porównaniu z GF1:
    - metalowa obudowa GF1 sprawia wrażenie solidniejszej, choć platik G3 jest bardzo dobry. Nic się nie ugina, nic nie trzeszczy.
    - brakuje mi przynajmniej jednego dodatkowego przycisku. Guzikologia GF1 jest ciut lepsza. Za to G3 lepiej się trzyma, no i ma obracany ekran, co może się przydać.
    - wizjer jest absolutnie rewelacyjny. W dobrych warunkach oświetleniowych zbliża się do lustrzankowych (choć bardziej do tego z Nikona D5000, niż D700). W złych warunkach trochę schodkuje, ale da się z tym żyć, biorąc pod uwagę wzmocnienie sygnału. Manualne ustawienie ostrości jest proste i pewne.
    - autofocus jest zauważalnie szybszy, choć temu w GF1 też nic nie można zarzucić.
    - no i najważniejsze jakość zdjęć. Jeżeli idzie o ilość szczegółów to jest poprawa, ale minimalna. ISO 800 też jest lepsze, ale nie ma przepaści. Największym plusem jest IMO lepszy silnik jpg. Gładkie powierzchnie są bardziej gładkie, a odwzorowanie odcieni czerwonego jest wyraźnie lepsze. Na mój gust jpg z G3 są po prostu ładniejsze. W tym miejscu zmieściłem rawy i nieobrabiane jpg na standardowych ustawieniach. Oczywiście to samo z obydwóch aparatów, przy tym samym obiektywie i przesłonie. Jedno zdjęcie tablicy testowej, jeden widoczek z mojego okna. Rawów nie potrafię na razie otworzyć na macu, może ktoś ma patent?

Tutaj małe porównanie wielkości:

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tomtomek Zobacz posta
    Rawów nie potrafię na razie otworzyć na macu, może ktoś ma patent?

Pozdrawiam
    Tomek
    Na maca jest RT, próbowałeś ?
    http://rawtherapee.com/downloads/lis...it-development
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

tomtomek,

mozesz podzielic sie wrazeniami czy w g3 w sztucznym oswietleniu (zarowki, halogeny, lampy) laguje Ci wyswietlacz i wizier? (oczywiscie chodzi o plynnosc wyswietlania przy kadrowaniu/przesuwaniu), sprawdzilem juz 3szt g3 i wszedzie jest ta sama lipa...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Niestety, mam Liona, a na niego nie ma jeszcze RT.

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    tomtomek,

mozesz podzielic sie wrazeniami czy w g3 w sztucznym oswietleniu (zarowki, halogeny, lampy) laguje Ci wyswietlacz i wizier? (oczywiscie chodzi o plynnosc wyswietlania przy kadrowaniu/przesuwaniu), sprawdzilem juz 3szt g3 i wszedzie jest ta sama lipa...

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Płynność wyświetlania przy sztucznym oświetleniu ... nie istnieje.
    Rzeczywiście, zauważyłem to dopiero teraz, widocznie ten typ tak ma i koniec. W GF1 efekt nie występuje. Ciekawe.

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Niestety, mam Liona, a na niego nie ma jeszcze RT.

Płynność wyświetlania przy sztucznym oświetleniu ... nie istnieje.
    Rzeczywiście, zauważyłem to dopiero teraz, widocznie ten typ tak ma i koniec. W GF1 efekt nie występuje. Ciekawe.

Pozdrawiam
    Tomek
    No bez przesady ... Siedze wlasnie w pokoju w ktorym jest wylacznie sztuczne oswietlenie i nie mam najmniejszego problemu z zadnym z wyswietlaczy. Problemy z plynnoscia pojawiaja sie i owszem ale przy bardzo kiepskim oswietleniu (np. kiedy pokoj oswietlony jest wylacznie telewizorem)

Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    No bez przesady ... Siedze wlasnie w pokoju w ktorym jest wylacznie sztuczne oswietlenie i nie mam najmniejszego problemu z zadnym z wyswietlaczy. Problemy z plynnoscia pojawiaja sie i owszem ale przy bardzo kiepskim oswietleniu (np. kiedy pokoj oswietlony jest wylacznie telewizorem)
    Spróbuj szybko przekadrować, wyświetlacz nie nadąża za rzeczywistością i skacze.
    Przy scenach stacjonarnych, lub wolnej zmianie kadru rzeczywiście jest płynnie.

Pozdrawiam
    tomtomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

I to niestety pokazuje pewną wyższość wizjerów optycznych.
    Przynajmniej przy obecnej technologii.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Spróbuj szybko przekadrować, wyświetlacz nie nadąża za rzeczywistością i skacze.
    W GF2 to samo, podobnie jak w X100. Na pocieszenie obraz w ciemnicy jest na wyświetlaczu jaśniejszy, niż jakikolwiek wizjer współczesnych lustrzanek.

tomtomek, a zrób jeszcze dwa takie same zdjęcia przy tych samych parametrach ekspozycji z GF1 i G3. Ciekawą rzecz zobaczysz w poziomie naświetlenia
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Widzicie ale wczesniej tego nie bylo, znaczy jaj z lagowaniem wiziera/lcd ot chocby w takim G1, to jest wlasnie to o czym mowi sie czesto posrod userow G3 na dpreview, cos tam Panas nie ogarnal...

Dla laika pewnie to ryba ale mnie to przeszkadza i jest upierdliwe, w Olkach jest wzorowo...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Pozdrawiam
    tomtomek
    Probowalem kilka razy - zero problemow. Tak jak pisalem problemy pojawiaja sie przy kiepskim oswietleniu ale to nie jest zwiazane ze sztucznym swiatlem