Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Jasne obiektywy Olka do zdjęć krajobrazowych???

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Zmiana puszki nic Ci nie da. Dyfrakcja wejdzie przy większej przysłonie, ale przy takiej samej GO jak w Olku. Zrób inaczej. Porób zdjęcia przy róznych przysłonach. Ustal maksymalną wartość f przy której akceptujesz ostrość, następnie policz hiperfokalną dla krążka rozproszenia równego krążkowi dyfrakcji przy wybranej przysłonie. Teoretycznie tak uzyskasz maksymalny obszar równej ostrości.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    W kwesti GO to polecam jeszcze:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Zawsze cos tam sie da wiecej wyliczyc. Co do obioektywow polecam (jak juz ktos pisal) serwis optycznych.pl W sumie sie nie rozminalem z faktami piszac co mysle

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Dofmaster jest świetny, tylko trzeba pamiętać, że typowy krążek rozproszenia daje wrażenie ostrości na odbitce max. 10x15. Jak ktoś chce naprawdę ostro, to musi wyzbnaczać GO dla mniejszego krążka.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Ile Waszym zdaniem można przymknąć ZD 35-100, ZD 150, ZD 90-250 przy fotografii dalekich krajobrazów. Dziś wiem , że 2 działki to za mało. Interesuje mnie przy jakim przymknięciu można uzyskać ostry obrazek bez straty rozdzielczości.
    A może prościej będzie dokupić do Mamiyii 500-setkę lub 5D mark1 ze 100-400/4L

Pozdrawiam AP.
    Witam !

Z tego co piszesz chcesz fotografowac z TELE - krajobrazy, wiec dla
    maksymalnej ogniskowej GO bedzie mala i jak przymkniesz
    przy jasnym szkle o dwie dzialki to uzyskasz najostrzejszy obraz.

Potestuj sobie czy jak przyslonisz szklo o 3-4 dzialki bedziesz zadowolony
    czy nie.

W sumie masz dwa kompromisy...

1) wieksza GO
    2) najlepsza ostrosc

Metoda prob i bledow dopasuj sobie parametry pod wlasne OKO.

W testach powinny sie te dwa kompromisy gdzies spotkac.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Daleki krajobraz

Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli mówiąc daleki krajobraz. Jeżeli są to odległe obiekty to ogromne znaczenie ma atmosfera. Z tym problemem zmagają się astrofotografowie i określają to mianem "seeing".

Do krajobrazu polecane są obiektyw z krótką ogniskową ponieważ mają szerszy kąt widzenia, większa głębia ostrości przy tej samej przesłonie. Statyw też się trochę trzęsie zwłaszcza ten lżejszy więc jak krótsza ogniskowa łatwiej zrobić ostre zdjęcie. Przy zdjęciach na statywie warto wyłączyć IS.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ambro Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli mówiąc daleki krajobraz. Jeżeli są to odległe obiekty to ogromne znaczenie ma atmosfera. Z tym problemem zmagają się astrofotografowie i określają to mianem "seeing".

Do krajobrazu polecane są obiektyw z krótką ogniskową ponieważ mają szerszy kąt widzenia, większa głębia ostrości przy tej samej przesłonie. Statyw też się trochę trzęsie zwłaszcza ten lżejszy więc jak krótsza ogniskowa łatwiej zrobić ostre zdjęcie. Przy zdjęciach na statywie warto wyłączyć IS.
    W górach często do krajobrazu sprawdza mi się dłuższa ogniskowa. Ciekawy temat może być poza zasięgiem.
    O robieniu panoramy już nie wspominam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    W górach często do krajobrazu sprawdza mi się dłuższa ogniskowa. Ciekawy temat może być poza zasięgiem.
    O robieniu panoramy już nie wspominam.
    I nie tylko w górach, w zasadzie w każdym pofałdowanym terenie świetnie sprawdzi się coś dłuższego.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    f5,6-f8 Będzie optymalne.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ambro Zobacz posta

Daleki krajobraz - u siebie mam od 3 - do 10 km w miejscach w których najczęściej fotografuję. Ale Babia Góra i Polica, to 45-50 km , Pasmo Beskidu Makowskiego to minimum 18- 25 km.
    Na tym przykładzie do końca jeziora Łebsko było jakies 12 km do cypelka, jakieś 14 km do końca jeziora i ze dwa km jeszcze do szczytu wzniesienia.
    Atmosfera ma znaczenie - mam problem z jakością przy zamgleniach.
    Na co dzień używam 50-200 i bardzo lubię obraz z tego szkiełka . Tu wystarcza mi przymknięcie o 2 działki na szerokim końcu do 5,6 na wąskim do 8 , f 10 jest już dla mnie nieakceptowalna. Z 90- 250 /2,8 domknąłem do 5,6 i odczuwam niedosyt.. Tyle wiem na dzień dzisiejszy,

Dziękuję Wam za pomoc muszę wziąść sie za rachunki i za testy i chyba wyłłaczę AF w najbliższym czasie przy krajobrazie. Zobaczę jaki będa efekty, za jakiś czas wróce do tego wątku.

Zastanawiam się jeszcze jaki wpływ na jakość zdjęcia miałoby założenie do obiektywu filtra polaryzacyjnego. Wstawi tu dwa zdjęcia z polarem i bez zrobione 50-200 ptakom na wodzie.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 12.05.11 o 19:57
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Dobrze kombinujesz. Zerknij na ten link:
    http://www.danielrericha.cz/clanky-5...svycarsku.html
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików