Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Karty pamięci CF

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Sandisk III i IV to już przeszłość, obecnie karty nazywają się po prostu Sandisk Extreme bez numerka i są szybsze od tych z numerkami.
    Mam, używam i polecam. Oczywiście tak jak pisano wcześniej uwaga na podróbki.
    Dokładnie. Ostatnio właśnie to przerabiałem, bo trochę Sandisk zamieszał.

Kiedyś były karty Extreme III i miały 25MB/s, potem te same karty miały 30MB/s i nieco zmienioną naklejkę. Teraz karty o tej prędkości nazywają się Ultra (UWAGA: wersja 2GB ma zapis/odczyt na poziomie 15MB/s), natomiast Extreme nazywają się karty o prędkości 60MB/s. Są jeszcze Extreme Pro o prędkości 90MB/s.

Pytanie, czy aparat, który posiadamy wykorzysta prędkość 60MB/s? Dawno już nikt nie testował. Może jeśli ktoś ma nowe Ultra i Extreme, zrobiłby mały teścik?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Pytanie, czy aparat, który posiadamy wykorzysta prędkość 60MB/s? Dawno już nikt nie testował. Może jeśli ktoś ma nowe Ultra i Extreme, zrobiłby mały teścik?
    Masz np. na dpreview testy szybkości danego aparatu.

Z kart Preteci jeszcze są dobre.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Z kart Preteci jeszcze są dobre.
    Co do niezawodności i ceny to zgoda, mam dwie i nie narzekam, ale niestety nie są tak szybkie jak na nich malują wyszło mi TUTAJ że Kingston "z kwiatkiem" x133 jest szybszy niż Pretec x233
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar galaktyczny kwiatek
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Z mojego doświadczenia wynika że nie ma co wierzyć suchym danym katalogowym. Mam starego SanDiska Extreme II i o wiele młodszego, wypasionego PQI x233 35M/s i w.g. danych ten drugi powinien być dużo szybszy od pierwszego - a guzik! Z SanDiskiem aparat się szybciej włącza mniej "myśli" , a ten PQI co prawda transfer ma spory , ale trzeba na niego zaczekać, aparat się gramoli i zachowuje się jakby był niedorozwinięty. (bez obrazy) Wynika z tego że dane techniczne to nie wszystko, a we wszystkim tym, o czym dane nie piszą, SanDisk jest mistrzem.
    E-520, 14-54II, 40-150, 35macro, Metz58, XZ-1, grip i takie tam...

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Kfiatek, ale właśnie o dane tu chodzi tylko okazuje się że ważniejsze od x233 czu x600 są literki UDMA
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Co do niezawodności i ceny to zgoda, mam dwie i nie narzekam, ale niestety nie są tak szybkie jak na nich malują wyszło mi TUTAJ że Kingston "z kwiatkiem" x133 jest szybszy niż Pretec x233
    Posiadam 2 CF Kingston Ultimate (czerwone) 266x i 2 CF Pretec 233x i tak na wyczucie (kopiowanie, zapis) CFy Preteca jakby zwawsze Takie mam wrazenie. Nie testowalem.

CF Preteca moge polecic - dobra jakosc i stosunek jakosc/cena.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar galaktyczny kwiatek
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kfiatek, ale właśnie o dane tu chodzi tylko okazuje się że ważniejsze od x233 czu x600 są literki UDMA
    Tak, ale w przypadku moich kart, żadna nie ma UDMA, PQI ma lepsze (na papierze) parametry, a chodzi jak stary wół A stary SanDisk z 2008 roku śmiga aż miło
    E-520, 14-54II, 40-150, 35macro, Metz58, XZ-1, grip i takie tam...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Do tego, co romek1967 napisał o nowych SanDiskach Ultra i Extreme warto dodać, że są szybsze i sporo tańsze od odpowiednio Extreme III i Extreme IV. Używam od pół roku SanDiska Extreme 16GB i mogę go z czystym sumieniem polecić. Mam też Transcenda 16GB 400x i jest on zdecydowanie wolniejszy od SanDiska Extreme mimo nominalnie takiej samej wydajności.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Ostatnio używam tylko tej ( do E-30 ) :

http://www.flashcard.pl/component/pa...hop/Itemid,33/

bez uwag krytycznych Szybka karta, nie czekam, wytrzymuje długą serię. Na razie testowana od -27 do + 25, raz prana ( przypadkowo).
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Przewaliłem kilkaset tysięcy zdjęć na różnych kartach Sandisca, Kingstona i Lexara. Bez problemów. Nie wiem jak wygląda kwestia szybkości, transferów, itp., o to zupełnie nieistotny parametr z punktu widzenia 99,9% użytkowników.