Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Body do obiektywów M42 cena max 2000zł

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kaammiil Zobacz posta
    adapter lub matówka.

a w E330 mam odchylany ekran i fajną funkcje z powiększaniem punktu w kadrze na ekranie, czy któraś z tych rzeczy wyżej uprzyjemni prace na tym body z manualami.

już wyleczyliście mnie z innych body wiec teraz rzeźbimy w tym co mam czyli E330 i E1
    Kup porządną matówkę do E-1 i będziesz "w domu".

Wersja II - kup ode mnie Panasonica L1 , który potwierdza ostrość z każdym obiektywem bez chipów, programowania itp.
    Ostatnio edytowane przez slawekk ; 6.05.11 o 14:00

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    adapter lub matówka.
    E-1 nie podświetla punktów ostrości, więc pozostaje tylko matówka z klinem/rastrem.

Cytat Zamieszczone przez kaammiil
    a w E330 mam odchylany ekran i fajną funkcje z powiększaniem punktu w kadrze na ekranie
    Czyli to samo co oferują bezlustrowce.

Wg. mnie najszybciej i najprecyzyjniej wyostrzysz na klinie/rastrze.

Konstruktorzy EVF'ów bedą musieli nieco pomyśleć aby na EVF'ie wymyślić erzatz klina/rastra.
    Przykładowo w LX5 jest coś takiego, że powiększenie nie zajmuje całego kadru LCD, a jedynie około 20-25% jego powierzchni, czyli jednocześnie widzę cały kadr i wybrany obszar w powiększeniu na który można ostrzyć. Niby dobre, ale na LCD takie sobie, może na porządnym EVF (np. takim jak do PENów) byłoby lepiej. Może jakieś patenty w wizjerach hybrydowych (takich jak w X100 Fuji). Tyle, ze konstruktorzy raczej olewają manuale, a Leica ma dalmierza, więc też nie bedzie się wysilać, moim zdaniem.

Cytat Zamieszczone przez slawekk Zobacz posta
    Wersja II - kup ode mnie Panasonica L1 , który potwierdza ostrość z każdym obiektywem bez chipów, programowania itp.
    E-330 i każdy inny też mógłby potwierdzać sam z siebie, gdyby programista podarował sobie jedno "if" w kodzie programu - tak jak to zrobiono w Pentaxach.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 6.05.11 o 14:11

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Konstruktorzy EVF'ów bedą musieli nieco pomyśleć aby na EVF'ie wymyślić erzatz klina/rastra.
    Przykładowo w LX5 jest coś takiego, że powiększenie nie zajmuje całego kadru LCD, a jedynie około 20-25% jego powierzchni, czyli jednocześnie widzę cały kadr i wybrany obszar w powiększeniu na który można ostrzyć. Niby dobre, ale na LCD takie sobie, może na porządnym EVF (np. takim jak do PENów) byłoby lepiej. Może jakieś patenty w wizjerach hybrydowych (takich jak w X100 Fuji). Tyle, ze konstruktorzy raczej olewają manuale, a Leica ma dalmierza, więc też nie bedzie się wysilać, moim zdaniem.
    Kiedyś się zastanawiałem, czy na EVF można zasymulować mikroraster. Ostatnio widziałem jakiś filmik z ciekawym patentem (nie pamiętam, jaki to był aparat)- czerwona obwódka wokół ostrego punktu. Nie wiem, czy to prawdziwe było, ale wyglądało nieźle.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Ponoć tak ma być w NEX'ach.

Funkcja stara jak świat, można wypróbować ją np w PS'ie - opcja pokaż ostre krawędzie, czy tak jakoś - wystaczy więc mocniejszy procek i kilka linijek oprogramowania (i więcej megapikseli na matrycy).

Jeszcze trochę i winieta, CA, zniekształcenia geometryczne, itp. nie będą żadnym problemem. Obróbka w locie, włącznie z zapisem w RAW i obiektywy będą mogły być robione z plexi... a net będzie pełen testów typu: czy mój stary Zeiss/Nikkor/Canon L jest lepszy czy nie od plexi korygowanej softem ... i jak zwykle prawda będzie po środku.

Acha ... każdy obiektyw będzie sprzedawany z "dyskietką". Wgrywasz zawartość do body i obiektyw nie ma żadnej skazy. Dzięki temu nawet nie będzie trzeba produkować należycie, wystarczy "pomiar" parametrów po wyprodukowaniu i wspomniana dyskietka ...
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 6.05.11 o 14:25

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    to zacznę pstrykać E330 i zobaczymy co z tego wyjdzie.

a dziadek poczeka na klina jeśli w najbliższym czasie nie przystosuje sie do e330 bo narazie miałem z nim niewiele wspólnego
    (M10, Samyang 7,5mm, 40-150mm, E-330, 35mm)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Do E330 matówka z klinem/rastrem jest bez sensu. Za mały i za ciemny wizjer. Matówka tu pomoże jak umarłemu kadzidło. Tylko przejściówka z potwierdzeniem ostrości.

Klin jest dobry na dużych, jasnych matówkach, w tunelikach w tanich Olka ten patent się nie sprawdza.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    do E330 nic niebede dokupował

matówke z klinem ewentualnie do e1 jak e330 mi sie niesprawdzi z manualami
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    slawekk

sprzedaj mi matówkę z klinem a nie aparat
    Ostatnio edytowane przez kaammiil ; 6.05.11 o 14:44 Powód: Automatyczne scalenie postów
    (M10, Samyang 7,5mm, 40-150mm, E-330, 35mm)

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    slawekk

sprzedaj mi matówkę z klinem a nie aparat
    Nie mogę
    obie matówki chyba już mają nowego właściciela (z aparatem).
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Do E330 matówka z klinem/rastrem jest bez sensu. Za mały i za ciemny wizjer. Matówka tu pomoże jak umarłemu kadzidło. Tylko przejściówka z potwierdzeniem ostrości.
    To prawda. E-1 ma jednak większą matóweczkę i klin się sprawdza.
    Ostatnio edytowane przez slawekk ; 6.05.11 o 15:05 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    W E-1 da się spokojnie ostrzyć manualnymi obiektywami, bez potwierdzania ostrości. Wystarczy "goła" przejściówka.

Pozdrawiam
    rumpel

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Moim zdaniem, w e1 da się ostrzyć "gołą" przejściówką, jak pisał wyżej rumpel - przez długi czas radziłem tak sobie i było ok. Później dokupiłem matówkę z klinem i rastrem - jest wygodniej i pewniej - jednak to jest zawsze półśrodek z racji na wielkość wizjera - do obiektywów z AF jest spoko - z manualami troszkę loteria - bo używając Olków OM nie mam problemu z manualnym ostrzeniem - robię foty na f/2 czy f/1.4 - często szybko, stritowo, kadr, strzał i jest git - ostrzę już prawie tak szybko jak autofokus ; )

Gdybyś chciał przyjrzeć się matówce - jeśli zawitasz do krakowa, daj znać - zobaczysz sobie jak to wygląda.

Co do matówek, tak offtopowo trochę - bo ja mam jakąś tanią, chińską. Jakich producentów polecacie, macie może doświadczenia jakieś? Będe chyba szukał klina z rastrem do C 5d.