Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Sporty walki

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

Sporty walki

Witam chodzi mi o fotografie sportów walki konkretnie taekwondo (lokalny turniej ) jeżeli chodzi o aspekty tech . jakoś sobie poradzę gorzej z kadrowaniem . Taekwondo to gł techniki nożne i chyba wypadałoby ująć całą postać ( chyba ?) .Szukałem fajnych zdjęć w sieci ale kiepski ze mnie poszukiwacz bo - no kiepskie były te foty . Ma ktoś z was jakąkolwiek koncepcję ? Dzięki za pomoc

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    moje pytanie jest takie czy miałeś kiedyś coś do czynienia z owym sportem.
    Jak za pierwszym razem fotografowałem sporty walki to raczej słabo wyszło gdyż nie byłem w stanie określić kierunku lecącego.
    jeśli ma to Ci pomóc to w moim wątku na stronie 8,9,16,17 są sporty walki może nie taekwondo ale może ci coś się nasunie.
    Próbowałbym złapać detale jak kopniecie trafienie więcej detalu niż planów ogólnych
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria
    Właśnie z tymi detalami jest problem - jak ktoś kopie to ciężko uciąć go np w pasie kiepsko to wygląda .Trochę miałem a raczej mam do czynienia z tym sportem - mój 6-letni synek trenuje . Dzięki Taztaz .

| OlyJedi
    Mieszka w
    B-stok
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Ja,jak nie bardzo wiem jak mi wyjdzie fotka ruchu.Robię serie i coś z tego wybierałem.
    Amatorski sposób amatora

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wproś się na jakiś trening i "poćwicz"
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Spróbuj portretów, mogą wyjść ciekawe
    Warto też zwrócić uwagę, na to co się dzieje dookoła maty - rozgrzewka, rozmowa z trenerem itp.
    Kiedyś robiłem tego typu zdjęcia, jeszcze Zenitem. Byłem o tyle w dobrej sytuacji, że generalnie wiedziałem co się zdarzy, więc zdjęcia były zaplanowane (zresztą trzeba było najpierw ustawić ostrość ).

Wybierz się może do klubu z aparatem i zapytaj trenera czy możesz zrobić próbne zdjęcia na treningu. Najlepiej jakby na tym treningu były jakieś walki czyli to co na zawodach, wtedy będziesz mieć pojęcie czego się spodziewać.

Poniżej parę przykładów, skaner niestety słaby więc jakość nienajlepsza.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    Spróbuj portretów, mogą wyjść ciekawe
    Warto też zwrócić uwagę, na to co się dzieje dookoła maty - rozgrzewka, rozmowa z trenerem itp.
    Kiedyś robiłem tego typu zdjęcia, jeszcze Zenitem. Byłem o tyle w dobrej sytuacji, że generalnie wiedziałem co się zdarzy, więc zdjęcia były zaplanowane (zresztą trzeba było najpierw ustawić ostrość ).

Wybierz się może do klubu z aparatem i zapytaj trenera czy możesz zrobić próbne zdjęcia na treningu. Najlepiej jakby na tym treningu były jakieś walki czyli to co na zawodach, wtedy będziesz mieć pojęcie czego się spodziewać.

Poniżej parę przykładów, skaner niestety słaby więc jakość nienajlepsza.

No własnie myślałem skąd znam ten twój login. Teraz już wiem, ze z budo i z działu karate
    koniec OT.
    Co do tematu to polecam oprócz kadrów ogólnych, jakies zbliżenia. Kiedy ktoś otrzyma strzał na korpus czy na twarz( nie wiem czy moga sie kopać po twarzy) jeśli dobrze złapiesz to będzie niezła pamiątka. jeśli twój syn nie walczy jako 1 to poćwicz na innych co nieco, może to też pomoże.
    sprzedam vinyle, zapraszam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Przede wszystkim podejdź do tego na spokojnie. Walka sportowa sześciolatków to nie młyny starych koni, u tych dopiero się dzieje.
    Z układami formalnymi dasz sobie spokojnie radę. Jeśli Twój syn startuje, niech Ci pokaże 2-3 układy na trawce w parku. Zobaczysz jak to wygląda i z jakiego kąta najlepiej ujmować.
    Walki są gorsze. W przypadku sześciolatków będzie to raczej młócka z przepychanką, gdzieś tam czasem wyskoczy jakaś noga. Na widowiskowy charakter nie licz, ale do sfotografowania łatwe. Gorzej ze starszymi koniami. Ci nie tylko szybciej młócą, oni się nie przepychają. Nogi też latają częściej i mniej przypadkowo. W takim przypadku lepiej odpuścić jedną czy dwie walki i tylko obserwować. Zobaczysz jak to wygląda i przy kolejnych będziesz mógł robić zdjęcia.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

diabolique
    Gość
    Ważna sprawa, żeby nie skupiać się tylko na tym, co dzieje się na macie, ale też na otoczeniu, trenerach, kibicach, żeby pokazać szerszy aspekt. Plany ogólne warto przeplatać zbliżeniami, robić zdjęcia z różnych ujęć.
    W przypadku sportów walki fajnie jest odrobinę wydłużyć czas, by rozmazaniem pokazać ruch, dynamikę, prędkość...
    To co udało mi się zrobić w tej materii można zobaczyć tutaj:
    http://tomeklendo.viewbook.com/album...of_glory?p=1#1
    http://tomeklendo.viewbook.com/album/full_contact?p=1#1
    http://tomeklendo.viewbook.com/album...ed_glove?p=1#1
    http://tomeklendo.viewbook.com/album...mpromise?p=1#1

PS. Warto przyjść wcześniej, zobaczyć z której strony będzie najlepiej kadrować, żeby tło było w miarę sensowne, zapytać organizatorów kiedy będą najciekawsze walki, czy przewidują przerwy (wtedy można zrobić jakieś zdjęcia w szatni, kibicom itp.). W ogóle zalecam rozmawianie z organizatorami, sędziami itp.
    Potrafią dać wiele cennych wskazówek (który zawodnik jest widowiskowy itp.)
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 4.05.11 o 22:08

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez aikidudi Zobacz posta
    No własnie myślałem skąd znam ten twój login. Teraz już wiem, ze z budo i z działu karate
    koniec OT.
    Nikt nie spodziewał się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Cytat Zamieszczone przez aikidudi
    Co do tematu to polecam oprócz kadrów ogólnych, jakies zbliżenia. Kiedy ktoś otrzyma strzał na korpus czy na twarz( nie wiem czy moga sie kopać po twarzy) jeśli dobrze złapiesz to będzie niezła pamiątka. jeśli twój syn nie walczy jako 1 to poćwicz na innych co nieco, może to też pomoże.
    Racja, zbliżenia to ważna sprawa - zawody to przecież też mnóstwo emocji (na twarzach zawodników).

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów