Strona 15 z 30 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 299

Wątek: Freelensing

darkelf
    Gość

Odp: Freelensing

Czy istnieje jakies gotowe rozwiązanie do montażu np. m42 na jakiejś gumie? Lensbaby ma ten problem że są tam dziwne szkiełka, a ja bym wolał sobie podpiąć m42.

---------- Post dodany o 01:39 ---------- Poprzedni post był o 01:10 ----------

hmm wymyśliłem mieszek albo dwa pierścienie makro połączone jakąś gumą

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Co się tak wszyscy uparli ne te gumy i montaż?? Nic to nie da a stracisz kilka możliwych do uzyskania efektów. Zamiast zaprzątać sobie główkę takimi kłopotami nie lepiej po prostu na najbliższym spacerze wziąć jakiegoś pentacona to ręki i spróbować? Jeśli masz coś z manualnie sterowaną przysłoną, z dowolnego systemu, to nie potrzebujesz nic więcej i żadnych przejściówek czy innych wydatków.

Na początku tego wątku ktoś wrzucał link do forum (chyba CB), na którym opisano takie ustrojstwo z gumy do pralki.
    Gotowca chyba nie ma.
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

darkelf
    Gość

Sprawdziłem przed chwilą ZD 50, jakiegoś biotara 28mm i pentacona 135mm, trudno mi złapać ostrość gdy za mocno oddalę

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

może na początek opieraj obiektyw w jednym punkcie a odchylaj z drugiej strony. Będzie Ci zdecydowanie łatwiej złapać ostrość tam gdzie chcesz, choć uzyskasz bardziej pochyloną płaszczyznę ostrości. Odchylając z lewej strony będziesz "miał ostro" po prawej.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Czy istnieje jakies gotowe rozwiązanie do montażu np. m42 na jakiejś gumie? Lensbaby ma ten problem że są tam dziwne szkiełka, a ja bym wolał sobie podpiąć m42.
    mówisz i masz:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post793073

darkelf
    Gość

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

oj, nie dramatyzuj. Tylko odkręcić bagnet od jakiegoś półszmelcowego obiektywu. "Jesteś dużym chłopcem. To tylko małe ukłucie, nawet nie poczujesz" (tak mi się skojarzyło z tekstem przed zastrzykiem, po którym nie mogłem chodzić )

darkelf
    Gość

no ale ten obiektyw ma być bez bagnetu czyli rozkręcamy docelowy obiektyw a nie jakiś tam
    (mam ich kilka, tylko pytam)

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

w Practical Photography (Spring 2012) jest jakiś artykuł o freelensingu.
    Czy ktoś w ogole się w to jeszcze bawi??? Aż głupio freelensować teraz, gdy najpowszechniejszym skojarzeniem będzie pewno iphone z jakąś automatyczną aplikacją rozmydlającą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Czy ktoś w ogole się w to jeszcze bawi???
    Ja się zabawiam, ale z gumką. Czasy takie, że bez gumki strach.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów