Strona 13 z 30 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 299

Wątek: Freelensing

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: Freelensing

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    zrobilem pierwsze proby z Takumarem, nieduane , obiektyw wykrecilem z adaptera ale zostawilem adapter w body , jest problem z ostroscia , w tym sensie ze nie ma nieskonczonosci gdyz obiektyw jest zbyt daleko od matrycy , w sumie tak jak w przypadku makro , a na adapter lensbaby za grosze nie ma co liczyc bo one maja chyba soczewke ktora koryguje wlasnie to ze obiektyw jest dalej od matrycy
    Potwierdzam, mam to samo, a adapter odkręciłem i nie wychodzi za pierona.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

To jeszcze raz.
    Najpierw o obiektywach. Generalnie obiektywy, które po przykręceniu do body przez przejściówkę ostrzą na nieskończoność (przejściówka musi być bez żadnej soczewki czyli odpada np canon FD do zwykłego 4/3) nadają się. Czyli m42, nikony i średnioformatowe ale też inne wynalazki.

Obiektyw najlepiej ustawić na nieskończoność i otworzyć całkowicie przysłonę. Im dalej odsuniemy obiektyw od body tym więcej wpada światła bokiem i przeważa ono nad światłem wpadającym przez obiektyw, dlatego lepiej zostawić obiektyw całkowicie otwarty no i dobrze jeśli jest to jasne szkło.

Teraz o body. Im mniejsza matryca tym lepiej. Oczywiście jeśli współpraca ma być w pełni satysfakcjonująca nie stosować żadnych przejściówek, które przeszkadzają w operowaniu obiektywem. Wyjątek stanowi przejściówka na 4/3 do penów ale trzeba pamiętać, że trzeba ją zdjąć do obiektywów FD. Generalnie bezlusterkowce świetnie się nadają.
    Na początku, zanim dojdzie się do wprawy lepiej aparat zamocować na statywie.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Wulf dobrze gada - trzeba zdjąć całe żelastwo i zostawić tylko obiektyw i aparat. Zdarza mi się eksperymentować z innymi ustawieniami. Najczęstsze odstępstwo to ustawienie ostrości na mniej niż nieskończoność. Czasem się sprawdza. Różne ustawienie odległości wpłynie oczywiście na to jak daleko trzeba będzie odsunąć obiektyw od korpusu a więc pozwoli trochę kontrolować boczne światło.
    Warto także pamiętać, że ten pasek ostrości nie istnieje w 2 ale w 3 wymiarach. To płaszczyzna, która normalnie jest równoległa do matrycy. We freelensingu można tę płaszczyznę pochylić a efekt wykorzystać nie tylko do "efektu makiety".

W Rabce miałem możliwość przez chwilę przyłożyć obiektyw do PENa. Do freelensingu to rewelacja! Hiperwygodnie fotografuje się fokusując na wielkim wyraźnym ekranie. Tunelik mojego e-510 wypada bardzo nędznie przy tym. Tryb LiveView kompletnie się nie nadaje bo po ustawieniu ostrości kłapie lustrem jak dziki i żmudnie ustawiona ostrość idzie się paść.
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Otóż to Wieprz. Ta przestrzeń ostrości musi być rozpatrywana jako coś w rodzaju bardzo długiego rozpłaszczonego stożka lub walca przebiegającego przez trójwymiarową przestrzeń zdjęcia. W zależności od sposobu pochylenia obiektywu może być pozioma, pionowa, ukośna ale także sięgająca w głąb przestrzeni zdjęcia.

Centus
    Gość

powalcze jeszcze w innej konfiguracji , obiektyw m42 zostawie w adapterze a tylko go przekrece na tyle zeby moc go wyginac , jak to nie pomoze zobacze czy da sie machac samym obiektywem bez adaptera , tak zebym o lustro nie zachaczyl , w poprzednim moim przypadku wykrecenie obiektywu z adaptera spowodowalo jego wysuniecie za daleko w stosunku od matrycy i nie bylo ostrosci na nieskonczonosci

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    powalcze jeszcze w innej konfiguracji , obiektyw m42 zostawie w adapterze a tylko go przekrece na tyle zeby moc go wyginac , jak to nie pomoze zobacze czy da sie machac samym obiektywem bez adaptera , tak zebym o lustro nie zachaczyl , w poprzednim moim przypadku wykrecenie obiektywu z adaptera spowodowalo jego wysuniecie za daleko w stosunku od matrycy i nie bylo ostrosci na nieskonczonosci
    O lustro się nie bój, bezlusterkowce są teraz modne
    5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1

Centus
    Gość

ale jak lustro zbije bedzie 7 lat nieszczescia

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Już pisałem w wątku hadesa - ostatnio natknąłem się na plugin pod GIMPa, Toy (tutaj wtyczka skompilowana pod windowsa). Można się pobawić jak się komuś nie chce merdać obiektywem na boki. Plugin dość prosty w działaniu i obsłudze, ja mam go podpiętego pod GIMPa 2.7.4 - działa. Poniżej mała próbka (przykładowe zdjęcie z Wiki).

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Marina_Duisburg_-_Five_Boots_-_Innenhafen_Duisburg1.png
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	890,0 KB
ID:	57077   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Marina_Duisburg_-_Five_Boots_-_Innenhafen_Duisburg2.png
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	635,0 KB
ID:	57078  
    "There's no such thing as free titties"

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Zaczynam dostrzegać, że plugin jednak nie załatwi pewnych rzeczy. Zbiorę przykładowe fotki i spróbuje to opisać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Ale gdyby plugin nie zblurował kolorowego masztu, to pewnie nikt by się nie domyślił...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów